Riksteatern

Pressinbjudan till smygstart för Art of the Streets 2012

Dela
Nästa helg, den 25 och 26 augusti, anordnar Riksteatern Art of the Streets, Sveriges största konvent för graffiti och gatukonst. Redan på fredagen, den 24 augusti, smygstartar graffitihelgen med pressträff, gatukonstvandring och vernissage.

Art of the Streets ordnas av Riksteatern för tredje året i rad. Stockholmarnas intresse för graffiti och gatukonst är stort. 2010 besökte 3000 personer i åldern 3 till 80 år konventet, 2011 steg publiksiffran till 6000. Precis som föregående år har Art of the Streets en öppen vägg för alla att måla på, något som inte finns i Stockholm under resten av året till följd av stadens nolltolerans och klotterpolicy. För att inspirera och visa vad graffiti kan åstadkomma har Riksteatern återigen, för tredje året i rad, bjudit in några av världens och Sveriges mest spännande konstnärer att delta på konventet. Dessutom blir det debatt, filmvisning och workshops. Stockholms stora graffitihelg smygstartar redan fredag 24 augusti. Inledningsvis arrangerar Riksteatern en pressträff där Art of the Streets program på Kägelbanan, Södra Teatern, presenteras närmare. På plats och tillgängliga för intervjuer finns många av de konstnärer som deltar under helgen samt representanter från Riksteatern och Riksteaterföreningen Graffitifrämjandet. Under kvällen blir det sedan gratis gatukonstvandring med Tobias Barenthin Lindblad som guide och avslutningsvis bjuds det på vernissage med den Art of the Streets-aktuella danska graffitilegenden Bates.

Pressträff fredag den 24 augusti kl 12:00 Kägelbanan, Södra Teatern, Stockholm OSA: adrian.hornquist@riksteatern.se senast onsdag den 22 augusti På plats finns bl a: Boniface Mwangi (Kenya), Pose (USA), Bates (Danmark), MSCR (Sverige), SEKSIE (Sverige) Mare 139 (USA) och dokumentärfilmaren Max Good (USA) som står bakom den omdiskuterade filmen ”Vigilante Vigilante: The battle for expression.” Lunchsmörgås serveras. Gratis gatukonstvandring med Tobias Barenthin Lindblad fredag 24 augusti kl 18:00-20:00. Avgång hörnet Hornsgatan/Långholmsgatan, Stockholm Ingen föranmälan krävs Vernissage med Bates fredag 24 augusti 2012 kl 19:00-21:00 Highlights Gallery/Shop, St Eriksgatan 64, Stockholm Ingen föranmälan krävs

Medverkande konstnärer på pressträffen

POSE (US) Som en av Chicagos största och internationellt mest erkända graffitikonstnärer började Pose sin konstnärliga bana under Chicago-graffitins gyllene era. Nu 20 år senare är han fortfarande lika aktuell med graffiti och gatukonst vid sidan om kommersiella projekt och komplex konst. Hans verk har synts i mängder av magasin, böcker och filmer. BATES (DK) Danske målaren Bates är en internationellt erkänd graffitikonstnär som varit aktiv ända sedan 1984 och har nått legendstatus inom graffitiscenen. Hans verk finns att beskåda över hela världen och han förekommer flitigt i böcker om graffiti. Förutom att måla på väggar och duk har han även gjort design åt en mängd olika företag. BONIFACE MWANGI (Kenya) Den prisbelönte bildjournalisten Boniface Mwangi, som bland annat arbetat på tidningen The Standard i Kenya och utsetts till årets bildjournalist av CNN, har under många år försökt få den kenyanska befolkningen att få upp ögonen för de skandaler, den korruption och den ineffektivitet som han anser präglar regimen i Kenya. Tillsammans med graffitikonstnärer sprider han nu sitt politiska budskap på väggarna i huvudstaden Nairobi och når samtidigt internationell uppmärksamhet med sitt projekt. Boniface Mwangi har arresterats, fått sina kameror sönderslagna och blivit portad på Facebook för sina åsikters skull, men trots det fortsätter kampen mot korruptionen. I sommar kommer han till Art of the Streets tillsammans med Swift och Uhuru som båda är en del av konstnärskollektivet. MARE139 (US) Skulptören och målaren Carlos Rodriguez började sin konstnärliga bana i New Yorks “the Golden Era” (1975-1985) under det legendariska namnet Mare 139. Han var en av de första att föra in graffitin i konstgallerierna och har sedan dess varit en viktig röst för gatukonsten genom åtskilliga utställningar och föredrag i USA och Europa. Nyligen öppnade en utställning i New York som sammanfattar hans 36-åriga karriär. MSCR (S) MSCR är utbildad konstnär och har sedan år 2000 organiserat graffitiworkshops för olika åldersgrupper. Hon har målat graffiti sedan mitten av 90-talet och är verksam både i Sverige och internationellt. Stilen är präglad av den nordiska graffititraditionen och hennes målningar är oftast enkla och spontana. SEKSIE (S) Även känd som Bleckan från tatueringsstudion Salong Betong och SVT-serien ”Danne och Bleckan”. På Art of the Streets återupptar han sitt gamla graffiti-alias SEKSIE och visar att han har kvar sina färdigheter från förr.

Kontakter

Presskontakt Adrian Hörnquist, Pressansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 420, mob: 070-637 59 78 adrian.hornquist@riksteatern.se

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye