Riksteatern

Sånger och kupletter från en svunnen tid i Den förste turisten i Europa

Dela
Efter 50 bejublade framträdanden med nostalgimusikaliska föreställningen Ett sekel av revyer hösten 2010 återvänder estradören Mattias Enn till Riksteatern. I Den förste turisten i Europa vänds blicken mot ett Europa i mellan- och efterkrigstid: en tid när en helt ny underhållningskultur växer fram trots massarbetslöshet, inflation och hämndbegär. Riksteaterpremiär i By Kyrkby, norr om Avesta, den 9 september.

Det är en tid när gränser ritas om, ideologier ser dagens ljus och monarker kommer och går. En ny underhållningskultur växer fram i världskrigens skugga trots massarbetslöshet, inflation och hämndbegär. Europas huvudstäder dansar på kanten av en sjudande kittel av dekadens och nöjen. Med freden 1945 reser sig ett nytt Europa ur askan. Konstnärer, artister och författare i exil återvänder till sina städer i ruiner och svenskarna reser som de första turisterna ut i ett sargat Europa.

I Mattias Enns Den förste turisten i Europa varvas sånger, kupletter och ett stycke nutidshistoria med anekdoter och nummer av bland andra revykungarna Ernst Rolf och Karl Gerhard, varietéartisterna Josephine Baker och Édith Piaf, nationalikonerna Vera Lynn och Noël Coward samt filmstjärnorna Marlene Dietrich och Zarah Leander.

- Det är med glädje och stor spänning som jag åter packar revyturnéväskan och drar ut i landet. Med mig i bagaget denna gång har jag musikaliska reseminnen från ett svunnet Europa och vackra souvenirer ur en koffert från Berlin, London och Paris!, säger Mattias Enn.

Under turnén ackompanjeras Mattias Enn av pianisten Jan-Erik Sandvik

Mattias Enn föddes 1973 och debuterade 1993 på Mosebacke Etablissement i Stockholm med egna enmansmusikalen "I skuggan av en stövel" som handlade om Zarah Leander. Under flera år var han därefter verksam på Mosebacke. Han har turnerat i Sverige och Finland och andra delar av Europa, samt Chicago, USA och även medverkat i ett flertal underhållningsprogram i radio och TV i Sverige och internationellt. Mattias Enn är en flitigt anlitad frilansare och han framträder på ett flertal språk, däribland svenska, engelska, tyska och franska. Han har gett ut 15 stycken cd-skivor. Mattias Enn utsågs 2010 till Årets Zarah Leander-stipendiat för sitt engagemang i att föra Zarah Leanders artistiska och musikaliska arv vidare till nya generationer. Samma år turnerade han med Riksteatern.

Jan-Erik Sandvik - piano

Studier vid Musikhögskolan i Stockholm med mångårig yrkesverksamhet. Är en ofta anlitad ackompanjatör i de flesta genrer. Har varit verksam vid de flesta teatrar genom åren såsom Stockholms Stadsteater, Parkteatern, Confidencen, Göteborgsoperan, Malmö Stadsteater, Oscars, Göta Lejon, Cirkus samt Riksteatern.

Den förste turisten i Europa

Av och med: Mattias Enn

Piano: Jan-Erik Sandvik

Regi: Anders Aldgård

Turnéplan: By Kyrkby (9/9) Bergsjö (10/9) Sundsvall (11/9) Kramfors (12/9) Härnösand (13/9) Örnsköldsvik (15/9) Robertsfors (16/9) Östersund (18/9) Vilhelmina (20/9) Piteå (23/9) Luleå (24/9) Haparanda (25/9) Södertälje (4/10) Skärblacka (5/10) Katrineholm (6/10) Vadstena (7/10) Finspång (8/10) Kumla (10/10) Berga (12/10) Mönsterås (13/10) Alvesta (14/10) Gnosjö (16/10) Jönköping (17/10 och 18/10) Karlshamn (20/10) Eslöv (21/10) Kristianstad (22/10) Kungälv (24/10) Karlstad (25/10) Trollhättan (28/10) Arboga (6/11) Västerås (7/11, 8/11 och 9/11) Norrtälje (10/11) Hallunda (11/11) Sandviken (13/11) Sjöbo (15/11) Förslöv (16/11) Västra Frölunda (17/11) Åmål (18/11)

Läs mer om produktionen och ladda ner pressbilder på www.riksteatern.se/press

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye