Riksteatern

Samtliga partier på plats när Riksteaterns gatukonstkonvent Art of the Streets arrangerade ny debatt om graffitifrågan

Dela
Det blev en intensiv helg för de många deltagarna på Riksteaterns graffiti- och gatukonstkonvent Art of the Streets. Framför allt trängdes besökarna för att få en stund vid den 70 meter långa öppna väggen, den enda av sitt slag i Stockholms stad. Inbjudna konstnärer i världsklass samsades om den tillfälliga ytan med nyfikna nybörjare. Andra besökare tog tillfället i akt att delta på K65:s seniorworkshop och lyssna på de många konstnärsamtal som ägde rum på scenen. Helgen blev också väldigt politisk, inte minst under graffitidebatten som hölls för tredje året i rad. För första gången var samtliga partier i Stockholms kommunfullmäktige på plats för att diskutera den högaktuella graffitifrågan. Även Jimmy Baker, (M) från Botkyrka deltog och poängterade att Kommunallagen ger stöd åt kommunala initiativ som öppna graffitiväggar. Hela debatten finns att se här (http://bambuser.com/v/2933595).

Ceylan Holago, producent på Riksteatern och ansvarig för Art of the Streets sedan starten för tre år sedan:

- Art of the Streets tredje år blev precis som tidigare en väldigt familjär och kul helg för deltagare i alla åldrar, men också en helg med mycket allvar. För första gången lyckades vi samla samtliga Stockholmspartier till debatt, vilket var bra. Det finns ett stort behov bland unga att uttrycka sig kreativt genom graffiti, det har visat sig klart och tydligt tre år i rad nu. Därför är det dags för stadens politiker att ta över stafettpinnen och driva frågan om ett graffitivänligare Stockholm vidare. Vi har sett en allt mer tolerant inställning till graffiti som konstform både hos politiker och vanliga medborgare sedan vi började arbeta med frågan på Riksteatern. Efter helgens konvent och debatt är jag övertygad om att nolltoleransens dagar är räknade.

Debatten på Art of the Streets Stockholmspolitiker från samtliga partier i kommunfullmäktige deltog i helgens graffitidebatt på Art of the Streets. Det gjorde även det moderata kommunalrådet Jimmy Baker från grannkommunen Botkyrka, som nyligen var med och invigde en öppen graffitivägg i Alby. Han berättade bland annat att han fattat beslut att tillåta en laglig plats för graffiti med stöd av Kommunallagen:

”…kommunen ska behandla sina medborgare lika om det inte finns särskilda skäl för annat.”

”Anser vi att graffiti är en konstform och det finns utövare som ägnar sig åt denna konstform, så ska den behandlas precis som alla andra konstformer. Därmed borde också laglig graffiti åtnjuta en liten del av de budgetmedel som anslås.”

Thomas Rudin från Socialdemokraterna menade att Stockholm stads klotterpolicy inte fungerar.

”Den har kostat en miljard kronor sedan den sattes igång. Det påstår jag utifrån de siffror som SL och kommunen lämnar in. En miljard kronor och det fortsätter ticka på för varje år.”

Centerpartiet skickade Fredrik Lindstål som också var kritisk till nolltoleransen.

”Att statligt censurera ett konstuttryck, jag vet inte om det är en så himla bra idé.” Även om hans åsikt tycktes skilja sig från partiets tidigare hållning i frågan framhöll han att den ”ligger i linje med de liberala åsikter som Centerpartiet för fram” och menade att han såg en förändring internt i Centerpartiet.

Ulf Lönnberg från Kristdemokraterna fortsatte kritiken av klotterpolicyn och specificerade vad som borde göras: ”Min ambition är att vi ska ändra i paragraf 9 [i Stockholm stads klotterpolicy]” (se nedan för hur den är formulerad) Mårten Andersson från Vänsterpartiet sade:

”Numera är även Socialdemokraterna inne på rätt spår och då [vid eventuellt maktskifte i Stockholm] kan vi se till att vi får lagliga väggar.” ”Vi i Vänsterpartiet har till och med lagt in pengar i vår budget för att öppna lagliga väggar i Stockholm.”

Riksteatern presenterade vid debatten fyra förslag på möjliga öppna väggar i Stockholms innerstad. Miljöpartiets Mats Berglund gillade idéerna och ville ta dem vidare: ”Jag skulle gärna gå vidare, sätta mig ner med de som gjort utredningen och med företrädare för målarna och med politiker som är villiga att skapa lagliga väggar, för att så fort som möjligt efter valet 2014 få till ett par lagliga väggar.” Moderaterna och Folkpartiet var, liksom tidigare år, fortsatt skeptiska till att tillåta öppna väggar i Stockholm. Men Folkpartiets Rasmus Jonlund visade att FP idag har en mer tillåtande tolkning av den rådande nolltoleransen i Stockholm än partiet hade 2006 när de lade ner graffitiundervisningen i Kulturskolan: ”Jag tycker att det är jättebra att Art of the Streets anordnas så man kan måla här (…) och Kulturskolan ska naturligtvis kunna ta upp och prata om graffiti. Det ska även kunna ske i bildundervisningen och i privata initiativ.” Även Markus Nordström från Moderaterna talade om vikten av att utvärdera klotterpolicyn: ”Det är ganska sunt som politiker att ha inställningen att fattar man ett beslut så utvärderas det löpande. Jag kan inte sitta här och säga att policyn kommer se likadan ut om 5, 10 eller 15 år.” Debatten sågs av 157 personer på plats och direktsändes på Riksteaterns Bambuser-sida. Debatten gick även att följa via direktrapportering på Twitter. Debatten går att se efterhand på Bambuser, tillsammans med en rad andra programpunkter från Art of the Streets-helgen på Kägelbanan. Debatten: http://bambuser.com/v/2933595 Samtliga filmande programpunkter: http://bambuser.com/channel/Riksteatern Art of the Streets on tour 2012 Art of the Streets beger sig nu ut i landet för andra året i rad, på Art of the Streets on tour. En turné som gästar följande platser.

1-2 september UMEÅ 8-9 september SKELLEFTEÅ 22 september LINKÖPING 29 september OXELÖSUND 30 september NYKÖPING

Så här lyder paragraf 9 i Stockholm stads klotterpolicy ”Staden ska inte medverka till eller stödja verksamheter eller evenemang som inte klart tar avstånd från klotter, olaglig graffiti och liknande skadegörelse. Staden ska inte heller medverka till verksamheter som på något sätt kan väcka intresse för och leda till klotter, olaglig graffiti eller liknande skadegörelse.”

Pressbilder och mer information finns på www.riksteatern.se/press

Kontakter

Presskontakt Adrian Hörnquist, Pressansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 420, mob: 070-637 59 78 adrian.hornquist@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye