Samtliga partier på plats när Riksteaterns gatukonstkonvent Art of the Streets arrangerade ny debatt om graffitifrågan
Ceylan Holago, producent på Riksteatern och ansvarig för Art of the Streets sedan starten för tre år sedan:
- Art of the Streets tredje år blev precis som tidigare en väldigt familjär och kul helg för deltagare i alla åldrar, men också en helg med mycket allvar. För första gången lyckades vi samla samtliga Stockholmspartier till debatt, vilket var bra. Det finns ett stort behov bland unga att uttrycka sig kreativt genom graffiti, det har visat sig klart och tydligt tre år i rad nu. Därför är det dags för stadens politiker att ta över stafettpinnen och driva frågan om ett graffitivänligare Stockholm vidare. Vi har sett en allt mer tolerant inställning till graffiti som konstform både hos politiker och vanliga medborgare sedan vi började arbeta med frågan på Riksteatern. Efter helgens konvent och debatt är jag övertygad om att nolltoleransens dagar är räknade.
Debatten på Art of the Streets Stockholmspolitiker från samtliga partier i kommunfullmäktige deltog i helgens graffitidebatt på Art of the Streets. Det gjorde även det moderata kommunalrådet Jimmy Baker från grannkommunen Botkyrka, som nyligen var med och invigde en öppen graffitivägg i Alby. Han berättade bland annat att han fattat beslut att tillåta en laglig plats för graffiti med stöd av Kommunallagen:
”…kommunen ska behandla sina medborgare lika om det inte finns särskilda skäl för annat.”
”Anser vi att graffiti är en konstform och det finns utövare som ägnar sig åt denna konstform, så ska den behandlas precis som alla andra konstformer. Därmed borde också laglig graffiti åtnjuta en liten del av de budgetmedel som anslås.”
Thomas Rudin från Socialdemokraterna menade att Stockholm stads klotterpolicy inte fungerar.
”Den har kostat en miljard kronor sedan den sattes igång. Det påstår jag utifrån de siffror som SL och kommunen lämnar in. En miljard kronor och det fortsätter ticka på för varje år.”
Centerpartiet skickade Fredrik Lindstål som också var kritisk till nolltoleransen.
”Att statligt censurera ett konstuttryck, jag vet inte om det är en så himla bra idé.” Även om hans åsikt tycktes skilja sig från partiets tidigare hållning i frågan framhöll han att den ”ligger i linje med de liberala åsikter som Centerpartiet för fram” och menade att han såg en förändring internt i Centerpartiet.
Ulf Lönnberg från Kristdemokraterna fortsatte kritiken av klotterpolicyn och specificerade vad som borde göras: ”Min ambition är att vi ska ändra i paragraf 9 [i Stockholm stads klotterpolicy]” (se nedan för hur den är formulerad) Mårten Andersson från Vänsterpartiet sade:
”Numera är även Socialdemokraterna inne på rätt spår och då [vid eventuellt maktskifte i Stockholm] kan vi se till att vi får lagliga väggar.” ”Vi i Vänsterpartiet har till och med lagt in pengar i vår budget för att öppna lagliga väggar i Stockholm.”
Riksteatern presenterade vid debatten fyra förslag på möjliga öppna väggar i Stockholms innerstad. Miljöpartiets Mats Berglund gillade idéerna och ville ta dem vidare: ”Jag skulle gärna gå vidare, sätta mig ner med de som gjort utredningen och med företrädare för målarna och med politiker som är villiga att skapa lagliga väggar, för att så fort som möjligt efter valet 2014 få till ett par lagliga väggar.” Moderaterna och Folkpartiet var, liksom tidigare år, fortsatt skeptiska till att tillåta öppna väggar i Stockholm. Men Folkpartiets Rasmus Jonlund visade att FP idag har en mer tillåtande tolkning av den rådande nolltoleransen i Stockholm än partiet hade 2006 när de lade ner graffitiundervisningen i Kulturskolan: ”Jag tycker att det är jättebra att Art of the Streets anordnas så man kan måla här (…) och Kulturskolan ska naturligtvis kunna ta upp och prata om graffiti. Det ska även kunna ske i bildundervisningen och i privata initiativ.” Även Markus Nordström från Moderaterna talade om vikten av att utvärdera klotterpolicyn: ”Det är ganska sunt som politiker att ha inställningen att fattar man ett beslut så utvärderas det löpande. Jag kan inte sitta här och säga att policyn kommer se likadan ut om 5, 10 eller 15 år.” Debatten sågs av 157 personer på plats och direktsändes på Riksteaterns Bambuser-sida. Debatten gick även att följa via direktrapportering på Twitter. Debatten går att se efterhand på Bambuser, tillsammans med en rad andra programpunkter från Art of the Streets-helgen på Kägelbanan. Debatten: http://bambuser.com/v/2933595 Samtliga filmande programpunkter: http://bambuser.com/channel/Riksteatern Art of the Streets on tour 2012 Art of the Streets beger sig nu ut i landet för andra året i rad, på Art of the Streets on tour. En turné som gästar följande platser.
1-2 september UMEÅ 8-9 september SKELLEFTEÅ 22 september LINKÖPING 29 september OXELÖSUND 30 september NYKÖPING
Så här lyder paragraf 9 i Stockholm stads klotterpolicy ”Staden ska inte medverka till eller stödja verksamheter eller evenemang som inte klart tar avstånd från klotter, olaglig graffiti och liknande skadegörelse. Staden ska inte heller medverka till verksamheter som på något sätt kan väcka intresse för och leda till klotter, olaglig graffiti eller liknande skadegörelse.”
Pressbilder och mer information finns på www.riksteatern.se/press
Kontakter
Presskontakt Adrian Hörnquist, Pressansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 420, mob: 070-637 59 78 adrian.hornquist@riksteatern.se
Bilder
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
Özz Nûjen och Grynet Molvig hyllar scenkonsten i Riksteaterns nya kampanjfilm29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett förändrat kulturpolitiskt landskap sätter Riksteatern i en ny kampanjfilm ljuset på civilsamhällets och scenkonstens kraft. Med draghjälp av stjärnor från teatern, cirkusen och dansens värld visar Riksteatern hur scenkonst berikar människors liv där dom bor och lever.
Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande
Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande
Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum