Riksteatern

Nu finns filmklipp att ladda ned från Riksteaterns FTP: Carl-Einar Häckner på galet segertåg med Swedish Meatballs med lingon

Dela
Fyra år har gått sedan Carl-Einar Häckner senast turnerade med Riksteatern och publik- och kritikersuccén Pusseldrömmar. Sedan dess har han nått stor framgång - också internationellt. I höst återvänder Carl-Einar Häckner till Riksteatern med Swedish Meatballs med lingon. ”Med ett sådant föreställningsnamn kan jag tillåta mig att göra helt vansinniga grejer”, säger han. Riksteaterpremiär i Karlstad den 10 september. Filmklipp och ljud för radio och TV finns att ladda ned från Riksteaterns FTP.

I Sverige har Carl-Einar Häckner varit känd och älskad i många år av en trogen publik. Men vid sidan av sin svenska karriär har han också en strålande internationell sådan, såväl solo som med brittiska varitégruppen La Clique. Han har uppträtt i Skottland, senast under hela augusti på världens största kulturfestival Edinburgh Festival Fringe, och spelat på legendariska teatern Roundhouse i London. Bland annat. Men allra mest har han jobbat och gjort sig ett namn i Australien. Det vittnar ett flertal youtube-klipp om, med jättepubliker som fullkomligt skriker av skratt åt Häckner som gör entré med Ikea-kasse i hand och osäkert skakig svengelska.

- Jag började driva med svenskheten där. Jag vet inte varför de tycker att det är så kul, men det är väl den svenska naiviteten. Den svenske kocken i mupparna, Abba, det mörka hos Ingmar Bergman - allting.

Soloshowerna Swedish Meatballs och Big in Sweden gjorde succé hos både publik och recensenter. Samtidigt började Carl-Einar Häckner jobba på något nytt för en svensk publik, efter en idé han haft länge. Det blev något helt nytt. En nästan två timmar lång föreställning där allt han ville få med fick plats.

- Det finns en haj med, en rädsla och undran över livets gång och var man är nu. Men det finns också hopp - om att man ska kunna öppna ett fönster och fortsätta att ha det öppet, trots att tiden går.

Som namn på den nya svenska föreställningen valde han Swedish Meatballs med lingon.

- Jag var tvungen att göra något helt nytt där jag både kunde flippa ur helt och ändå få plats med allvarligare delar. Och med ett sådant föreställningsnamn kan jag tillåta mig att göra helt vansinniga grejer.

Swedish meatballs med lingon är präglad av Häckners speciella förmåga att balansera mellan allvar och skoj, tårar och skratt. En del recensenter har rentutav kallat honom oberäknelig på scen.

- Jag gillar när det inte går att veta hur det ska bli. Det måste finnas en hemlighet i allt man gör och det blir magiskt när det blir rätt med publiken.

TV OCH RADIO? Film- och ljudfiler från föreställningen finns tillgängliga på Riksteaterns FTP.

Så här hämtar du filerna: Kopiera länken nedan, öppna upp en Utforskare t. ex via ”Mina Dokument-mappen” och klistra in länken i adressfältet. Skriv in inloggningsuppgifterna nedan. Då öppnas vår ftp och du kan enkelt kopiera över filer från ftp:n till önskad mapp på din dator.

INLOGGNINGSUPPGIFTER: Adress: ftp://ftp.riksteatern.se User: press Lösen: 68ByVaV7

Tekniska problem? Kontakta Ylva Tingvik: Tel: 08-531 992 56 ylva.tingvik@riksteatern.se

2011 tilldelades Carl-Einar Häckner det prestigefyllda Karl Gerhard-stipendiet. Motiveringen löd: ”Carl-Einar Häckner tillhör och har utvecklat varietétraditionen. Han växlar i sitt tilltal, han förtjusar, förvånar och förför. I sitt konstnärskap visar Häckner på att gränsen mellan lyckande och misslyckande aldrig är given och att de två är lika beroende av varandra som spelet mellan konstnär och publik. Häckner ser sin publik och låter publiken genomskåda honom. Därför berör han oss och lockar till skratt med en tår i ögonvrån. Detta är i Karl Gerhards anda.” Karl-Gerhard-sällskapet delar ut stipendiet tillsammans med SKAP, Svenska kompositörer av populärmusik.

Swedish Meatballs med lingon

Av och med: Carl-Einar Häckner

Swedish Meatballs med lingon hade urpremiär på Teater Aftonstjärnan i Göteborg hösten 2011. Riksteaterpremiär i Karlstad den 10 september.

Turnéplan: Karlstad (10/9) Filipstad (12/9) Säffle (13/9) Oslo, Det Andre Teatret (15/9 och 16/9) Skövde (19/9) Vara (20/9) Trollhättan (21/9) Mellerud (22/9) Lidköping (23/9) Södertälje (30/9) Nacka (1/10) Västerås (3/10 och 4/10) Linköping (5/10) Jönköping (8/10 och 9/10) Växjö (10/10) Kristianstad (11/10) Lund (12/10) Varberg (19/10) Falkenberg (20/10) Halmstad (21/10) Malmö (24/10, 25/10, 26/10, 27/10, 28/10) Uppsala (2/11, 3/11, 4/11) Eskilstuna (6/11) Gävle (7/11) Söderhamn (8/11) Ljusdal (9/11) Sollefteå (17/11) Örnsköldsvik (18/11) Östersund (20/11 och 21/11) Skellefteå (25/11) Umeå (26/11, 27/11 och 28/11) Ytterjärna (1/12) Ängelholm (3/12) Stockholmspremiär den 27 december på Södra Teatern och spelas där till och med den 9 februari.

Läs mer om produktionen och ladda ner pressbilder på www.riksteatern.se/press

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye