Riksteatern

Helkväll på teatern: Strindbergs Dödsdansen & nyskrivna Vi har det bra på Sverigeturné

Dela
En klassiker och en nyskriven pjäs som tillsammans bildar en helkväll på teatern. Det är receptet när regissören Dritëro Kasapi i höst sätter upp August Strindbergs klassiker Dödsdansen och Camilla Blomqvists nyskrivna Vi har det bra som två akter i en föreställning. I samarbete med Smålands Musik och Teater. Premiär och urpremiär i Handen den 27 september.

Pjäserna har triangeldramat gemensamt och den senare har dramatikern Camilla Blomqvist skrivit med Strindbergs Dödsdansen i åtanke.

- Dödsdansens Alice och Edgar har ju blivit något av själva urtypen för fastlåsta parförhållanden på scenen och att hitta en egen ingång i det har varit en utmaning som dramatiker. Mitt arbete med Vi har det bra har tagit avstamp i instängdheten som finns i Dödsdansen. Jag ville skriva något om hur vi idag bygger murar runt tvåsamheten och familjen, hur vi på många sätt "rustar oss" mot omvärlden i vår strävan efter att bli lyckliga, säger dramatikern Camilla Blomqvist.

August Strindberg har 2012 varit död i 100 år. Förmodligen hade han - trots att Vi har det bra skrivits med Dödsdansen i åtanke - tyckt att de båda enaktarna är väldigt olika, tror Camilla Blomqvist.

- Det är häftigt att tänka på. Men han hade ju humor, Strindberg, så jag tror att han hade gillat vårt grepp, säger hon.

I August Strindbergs klassiker Dödsdansen brottas artillerikaptenen Edgar och hans fru, före detta skådespelerskan Alice, med en sliten relation efter 25 års äktenskap. Kusin Kurt kommer på besök och de tre dras in i ett tragiskt tringeldrama.

I Vi har det bra letar Erik och Anna-Karin efter lyckan. De har rest bort för att få vara ensamma och hitta tillbaka till varandra när Kenneth, den nyseparerade grannen hemifrån, plötsligt dyker upp på samma hotell. Semestern blir en mardröm.

På scen syns skådespelarna Sylvia Rauan, Benjamin Moliner och Jimmy Endeley och för regin står Dritëro Kasapi som hösten 2011 på turné med Riksteatern flyttade Shakespeare till modern samtid i en hyllad uppsättning av Othello. Förutom flertalet internationella uppsättningar har han i Sverige regisserat Enron på Örebro Länsteater, En midsommarnattsdröm på Uppsala Stadsteater och Mot väggen på Riksteatern.

Under turnén testas ny miljövänlig teknik då belysningen består av 12 rörliga LED-lampor, som under en föreställning drar 100 gånger mindre el än traditionell teaterbelysning.

I Linköping, Härnösand, Åbo och Jönköping spelas vidare föreställningen med förinspelad syntolkning och textning i scenografin och under Finlandsturnén textas föreställningen till finska.

Dödsdansen & Vi har det bra är ett samarbete mellan Riksteatern och Smålands Musik & Teater.

Turnéplan: Handen (27/9) Hofors (29/9) Förslöv (1/10) Kristianstad (2/10) Gävle (9/10) Söderhamn (10/10) Härnösand (12/10) Bollstabruk (13/10) Skellefteå (16/10) Vadstena (21/10) Valdemarsvik (23/10) Linköping (24/10) Åbo (6/11) Tammerfors (7/11) Esbo (8/11 och 9/11) Kotka (10/11) Kuopio (14/11) Lappeenranta (12/11) Uleåborg (16/11) Kokkola (17/11) Jönköping (21/11, 22/11, 23/11, 27/11, 28/11, 29/11, 30/11 och 1/12) Falkenberg (9/12) Växjö (10/12) Värnamo (11/12) Halmstad (12/12) Lund (14/12)

Pressbilder finns för nedladdning på www.riksteatern.se/press

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye