Helkväll på teatern: Strindbergs Dödsdansen & nyskrivna Vi har det bra på Sverigeturné
Pjäserna har triangeldramat gemensamt och den senare har dramatikern Camilla Blomqvist skrivit med Strindbergs Dödsdansen i åtanke.
- Dödsdansens Alice och Edgar har ju blivit något av själva urtypen för fastlåsta parförhållanden på scenen och att hitta en egen ingång i det har varit en utmaning som dramatiker. Mitt arbete med Vi har det bra har tagit avstamp i instängdheten som finns i Dödsdansen. Jag ville skriva något om hur vi idag bygger murar runt tvåsamheten och familjen, hur vi på många sätt "rustar oss" mot omvärlden i vår strävan efter att bli lyckliga, säger dramatikern Camilla Blomqvist.
August Strindberg har 2012 varit död i 100 år. Förmodligen hade han - trots att Vi har det bra skrivits med Dödsdansen i åtanke - tyckt att de båda enaktarna är väldigt olika, tror Camilla Blomqvist.
- Det är häftigt att tänka på. Men han hade ju humor, Strindberg, så jag tror att han hade gillat vårt grepp, säger hon.
I August Strindbergs klassiker Dödsdansen brottas artillerikaptenen Edgar och hans fru, före detta skådespelerskan Alice, med en sliten relation efter 25 års äktenskap. Kusin Kurt kommer på besök och de tre dras in i ett tragiskt tringeldrama.
I Vi har det bra letar Erik och Anna-Karin efter lyckan. De har rest bort för att få vara ensamma och hitta tillbaka till varandra när Kenneth, den nyseparerade grannen hemifrån, plötsligt dyker upp på samma hotell. Semestern blir en mardröm.
På scen syns skådespelarna Sylvia Rauan, Benjamin Moliner och Jimmy Endeley och för regin står Dritëro Kasapi som hösten 2011 på turné med Riksteatern flyttade Shakespeare till modern samtid i en hyllad uppsättning av Othello. Förutom flertalet internationella uppsättningar har han i Sverige regisserat Enron på Örebro Länsteater, En midsommarnattsdröm på Uppsala Stadsteater och Mot väggen på Riksteatern.
Under turnén testas ny miljövänlig teknik då belysningen består av 12 rörliga LED-lampor, som under en föreställning drar 100 gånger mindre el än traditionell teaterbelysning.
I Linköping, Härnösand, Åbo och Jönköping spelas vidare föreställningen med förinspelad syntolkning och textning i scenografin och under Finlandsturnén textas föreställningen till finska.
Dödsdansen & Vi har det bra är ett samarbete mellan Riksteatern och Smålands Musik & Teater.
Turnéplan: Handen (27/9) Hofors (29/9) Förslöv (1/10) Kristianstad (2/10) Gävle (9/10) Söderhamn (10/10) Härnösand (12/10) Bollstabruk (13/10) Skellefteå (16/10) Vadstena (21/10) Valdemarsvik (23/10) Linköping (24/10) Åbo (6/11) Tammerfors (7/11) Esbo (8/11 och 9/11) Kotka (10/11) Kuopio (14/11) Lappeenranta (12/11) Uleåborg (16/11) Kokkola (17/11) Jönköping (21/11, 22/11, 23/11, 27/11, 28/11, 29/11, 30/11 och 1/12) Falkenberg (9/12) Växjö (10/12) Värnamo (11/12) Halmstad (12/12) Lund (14/12)
Pressbilder finns för nedladdning på www.riksteatern.se/press
Kontakter
För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se
Bilder
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
Özz Nûjen och Grynet Molvig hyllar scenkonsten i Riksteaterns nya kampanjfilm29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett förändrat kulturpolitiskt landskap sätter Riksteatern i en ny kampanjfilm ljuset på civilsamhällets och scenkonstens kraft. Med draghjälp av stjärnor från teatern, cirkusen och dansens värld visar Riksteatern hur scenkonst berikar människors liv där dom bor och lever.
Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande
Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande
Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum