Riksteatern

Dokuteater: Är Indien på väg att bli en bebisfabrik för barnlösa par i väst?

Dela
Handeln med surrogatmödraskap är växande och skapar debatt. För en fjärdedel av priset i väst planteras ett befruktat ägg i en indisk kvinnas livmoder. Barnlösa par får ett efterlängtat barn och surrogatmamman får en inkomst hon annars inte har möjlighet till. Men är det så enkelt? Nu flyttar frågan in på scen med föreställningen ”Made in India – Notes from a babyfarm”. Projektet är ett samarbete mellan Riksteatern, Global Stories och Odense Teater i Danmark. Sociologen och skådespelerskan Amrita Pandes fältforskning från en indisk fertilitetsklinik ligger till grund för föreställningen, hon medverkar också själv i den. Fiktion och dokumentära inslag från en av klinikerna i Indien blandas. Premiären äger rum på Södra Teatern den 12 oktober, därefter turnerar föreställningen i landet. Frågan om ofrivillig barnlöshet är högaktuell, nyligen genomfördes den första livmodertransplantationen i Sverige och riksdagen har beslutat om en förutsättningslös utredning kring surrogatmödraskap.

Amrita Pandes intresse för frågan började 2006 när hon läste en artikel om de första fallen av kommersiell surrogat-handel. Den beskrev hur par från hela världen reste till Indien där fattiga kvinnor på landsbygden blev surrogatmammor.

- Jag ville veta mer och upptäckte att det inte fanns någon forskning på området, det blev starten för min undersökning av den första kliniken, idag har den blivit en industri, säger hon.

Under en period bodde Amrita Pande på en fertilitetsklinik där kvinnorna vistas under graviditeten. Hon lärde känna surrogatmammorna, deras familjer, läkare och klienter. Där insåg hon hur komplex frågan är. Hon vill ge en mer nyanserad bild genom de kvinnor som är en del av industrin.

-Det finns grovt sett två hållningar, säger Amrita. Den ena är kritisk och jämställer babyfarmerna med reproducerande bordeller där unga kvinnor från tredje världen utan andra val bär vita foster. Den andra sidan ser industrin som en win-win situation för kvinnor i tredje världen utan andra möjligheter att försörja sig. Men frågan är mer komplex än så, tillägger Amrita Pande som efterlyser en djupare och omsorgsfullare förståelse av denna marknad.

Därför var det lätt att tacka ja när Ditte Maria Bjerg, konstnärlig ledare för danska Global Stories frågade Amrita om hon ville vara med och skapa en föreställning om ämnet. Det blev ”Made in India - Notes from a babyfarm” där Amrita Pandes fältforskning är grunden. Ditte Maria Bjerg regisserar föreställningen. Hennes tidigare uppsättningar har blivit uppmärksammade för sina moderna tolkningar av globala frågor. Bjerg menar att ”Made in India - Notes from a babyfarm” inte har ambitionen att ta ställning i de etiska frågorna eller ge färdiga svar. Den vill ställa frågorna, sen är det upp till publiken att besvara dem. Amrita Pande tror på teatern som form för att skapa opinion och åstadkomma förändring.

- Teatern involverar publiken, den kan utmana stereotyperna och åstadkomma förändring. Förhoppningsvis lämnar publiken föreställningen med en lite större insikt än de hade innan, säger Amrita Pande.

Frågan är högaktuell i Sverige. I mars i år beslutade socialutskottet i riksdagen att genomföra en förutsättningslös utredning kring surrogatmödraskap. Nyligen genomfördes den första livmodertransplantationen vilket har bidragit till den pågående debatten kring ofrivillig barnlöshet. Nyheten om att en dansk spermadonator som givit upphov till många barn, bland annat i Sverige, bär på en ärftlig sjukdom gav stort eko nu i dagarna.

FAKTA: ”Made in India - Notes from a babyfarm” är ett samarbete mellan Riksteatern, Global Stories och Odense Teater. Idé: Ditte Maria Bjerg och Amrita Pande Texter: Amrita Pande, Kristina Nya Glaffey, Ditte Maria Bjerg m.fl. Medverkande: Amrita Pande, Mia Ray och Sophie Louise Lauring. Regi: Ditte Maria Bjerg. Scenografi: Filippa Berglund. Videodesign: Tobias Stål. Videofotografi: Miriam Nilsen. Premiär 12 oktober på Södra Teatern i Stockholm. Därefter turné i landet. Föreställningstid: ca 2 tim och 15 min.

Turnéplan: 12/10 Stockholm, 16/10 Kristianstad, 19/10 Malmö, 21/10 Växjö, 30/10 Stockholm, 10/11 Östersund, 13/11 Göteborg, 20/11 Uppsala, 22/11 Kalmar, 24/11 Örebro.

Kontakter

Presskontakt Anneli Gunnar, anneli.gunnar@sodrateatern.com 08-531 99 272 eller 070-682 97 25

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye