Riksteatern

Nu finns filmklipp att ladda ned från Riksteaterns FTP: Fantasy på scen när Sonya Hartnetts Surrender får världspremiär i Sverige

Dela
Efter bok- och biosuccéer som Hungerspelen och Twilightsagan äntrar fantasygenren teatern i höst när Almapristagaren Sonya Hartnetts ungdomsthriller Surrender får världspremiär i Boden den 3 oktober. Surrender har dramatiserats av Ninna Tersman och för regin står Olle Törnqvist. Filmklipp och ljud för radio och TV finns att ladda ned från Riksteaterns FTP.

2008 tilldelades den australiensiska författaren Sonya Hartnett Almapriset, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, för sina gärningar som en av den moderna tonårsromanens främsta förnyare. I Hartnetts ungdomsthriller Surrender, som har dramatiserats av Ninna Tersman och som till hösten sätts upp för allra första gången med regi av Olle Törnqvist, skildras Gabriel 20 år. Som nioåring ingick han en pakt med den vilde och farlige pojken Finnegan, en pakt som visar sig få förödande konsekvenser för betydligt fler än bara Gabriel själv.

- Surrender är en helt fantastisk bok, som bara ropade på att bli dramatiserad. Den skildrar en ung kille som av en slump hamnar i en psykologiskt oerhört svår situation, med en psykologisk extrem trovärdighet. Boken är samtidigt gastkramande, oerhört spännande, innehåller en mängd olika skikt och teatrala element som gjorde den till en fantastisk thriller, som gjord för att gestaltas, säger Ninna Tersman, dramatiker och dramaturg på Riksteatern.

Sonya Hartnett föddes 1968, debuterade som 15-åring och har totalt gett ut ett tjugotal romaner. Det blir nästan en om året. 2005 kom Surrender: ”En liten lågmäld skräckhistoria som utspelar sig på landsbygden”, enligt Sonya Hartnett själv. Dröm och verklighet går in i varandra och tiden växlar mellan nu och då, barndom och tonår.

- Jag inspireras av hur människor beter sig mot varandra, hur relationer fungerar mellan vänner och familj och främlingar, säger Sonya Hartnett.

Riksteaterns Ninna Tersman tog själv kontakt med Hartnett och skaffade rättigheterna till Surrender. Därför blir det också världspremiär i Sverige.

- Det är väldigt smickrande. Det är fantastiskt att tänka att boken kommit så långt: ända från ett litet rum i Australien till en scen i Sverige - på andra sidan jordklotet, säger Sonya Hartnett.

För regin står Olle Törnqvist, som tidigare regisserat bland annat Får i stövlar, Banankontakt och Förödelsedagsbarnet för Riksteatern.

- Min önskan är att skapa en spännande och suggestiv föreställning som öppnar upp för samtal, tankar och fantasier om ansvar, skam och skuld. Jag hoppas att Surrender väcker frågor hos publiken kring om människan alltid är sig själv, eller om det finns tillfällen då man handlar som någon annan - är vi ett eller rymmer vi fler?, säger han.

På scen ser vi Henrik Bergström, som tidigare spelat i Från Utanförskap till entreprenör och Hammarskjölds sista resa på Orionteatern, båda i regi av Stina Oscarsson. Per Burell, på Riksteatern tidigare aktuell i Noréns Personkrets 3:1, Terminal och Hamlet, samt den hyllade uppsättningen Katitzi André Kaliff har tidigare bland annat spelat i Två Herrars Tjänare och Den Lilla Sjöjungfrun på Dramaten och mimprogrammets hyllade avgångsföreställning 6 mimare 6 vita hästar på Orionteatern. Malin Alm har tidigare på Riksteatern synts i 24 timmar Berlin, i regi av Melanie Mederlind, och bland annat spelat i Ett drömspel på Stockholms Stadsteater och Bernardas Hus på Uppsala Stadsteater. Malin Tengvards medverkan utgör även hennes praktik under utbildningen vid Teaterhögskolan i Malmö.

TV OCH RADIO? Film- och ljudfiler från föreställningen finns tillgängliga på Riksteaterns FTP.

Så här hämtar du filerna: Kopiera länken nedan, öppna upp en Utforskare t. ex via ”Mina Dokument-mappen” och klistra in länken i adressfältet. Skriv in inloggningsuppgifterna nedan. Då öppnas vår ftp och du kan enkelt kopiera över filer från ftp:n till önskad mapp på din dator.

INLOGGNINGSUPPGIFTER: Adress: ftp://ftp.riksteatern.se User: press Lösen: 68ByVaV7

Tekniska problem? Kontakta Ylva Tingvik: Tel: 08-531 992 56 ylva.tingvik@riksteatern.se

RADIODOKUMENTÄR I SVERIGES RADIO P1 OCH MUSIK AV LITTLE MAJORETTE

Den 16 september klockan 15:03 sändes P1 prisbelönta Mia Blomgrens dokumentär En promenad på gott och ont. Programmet är ett samarbete mellan P1 Sveriges Radio och Riksteatern och såväl dokumentären som föreställningen berör samma tematik: det goda och det onda hos människan. Dokumentären finns för efterhandslyssning i appen Sveriges Radio Play. Läs mer på http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=909&artikel=5204380

Musiken i Surrender, som också finns med i En promenad på gott och ont, är skriven av den svensk-brittiska lo-fi-poptrion Little Majorette som tidigare haft framgångar med låtar som Bite the Bullet, Never Be the Same och London. Läs mer om Little Majorette på littlemajorette.se

Ur Sonya Hartnetts ALMA-prismotivering (Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne) 2008:

Det som hennes gestalter går igenom är många gånger svårt att uthärda….Hon väjer inte för det mörka, otäcka eller ondskefulla… Hon bryter här ny mark och når längre än vad någon hitintills gjort inom litteraturen för unga vuxna.

Surrender

Med: Henrik Bergström, Per Burell, André Kaliff, Malin Alm och Malin Tengvard Regissör: Olle Törnqvist

Manus: Ninna Tersman Scenograf och kostymör: Johanna Mårtensson

Längd: 1 tim 10 (ingen paus)

Turnéplan: Boden (3/10) Skellefteå (4 och 5/10) Umeå (8, 9 och 10/10) Nordmaling (11/10) Lycksele (12/10) Bräcke (15/10) Gagnef (17/10) Ludvika (18 och 19/10) Sandviken (22/10) Ockelbo (23/10) Hudiksvall (24 och 25/10) Uppsala (5/11) Norrtälje (6/11) Hallunda (7, 8 och 9/11) Mantorp (13 och 14/11) Motala (15/11) Skillingaryd (16/11) Hylte (22/11) Lessebo (26/11) Karlskrona (27, 28, 29 och 30/11) Observera att fler orter kan tillkomma.

Läs mer på www.riksteatern.se/surrender

Pressbilder finns för nedladdning på www.riksteatern.se/press

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye