Riksteatern

Urpremiär för Bárány och Ostens Flygräddare – ett samarbete mellan Unga Klara och Riksteatern

Dela
Suzanne Osten: ”Det börjar bli ont om vuxna kring barnen” Flygräddare är en filosofisk teaterresa i tid och rum för både barn och vuxna där vi får syn på varandras verkligheter. I pjäsen, som är skriven av Ann-Sofie Bárány och regisseras av Suzanne Osten, reser pendlande barn mellan sina skilda föräldrar i en kanske skenbar frihet. Flygräddare får urpremiär på Unga Klara den 20 oktober och turnerar under våren till Riksteaterföreningar, skolor och teatrar över hela Sverige.

Handlingen utgår från det pendlande barnet. Barn som reser mellan sina skilda föräldrar och därmed alltid åker hem. Att resa till pappa är detsamma som att resa från mamma. Längta hem, hur då? Längtan efter frihet kan vara en längtan bort från tvång. Men vad ska vi ha vår frihet till?

Under sin flygresa tvingas planet nödlanda och barnen hamnar i ”guvetvar”, en mytisk värld dit djur och människor flytt som inte stått ut på jorden. Och där, i den absoluta friheten och övergivenheten, hittar de något att kämpa för. Och då krävs det eftertanke, handling och samarbete. De räddar så småningom en noshörning och finner att verklig frihet är att kunna göra något som ger livet mening.

Unga Klara och Riksteatern är i samarbete för första gången och gör ett storsatsande konstprojekt med nyskriven musik, omfattande Sverigeturné, lokala körer och scenografi utökad med 3D-film på scen.

Suzanne Osten, konstnärlig ledare för Unga Klara, har regisserat nyskapande teater för både vuxna och barn och höjt statusen på barnteater i Sverige och internationellt. Redan 1975 skrev hon Medeas barn tillsammans med Per Lysander, en pjäs om skilsmässa ur barnens perspektiv. Pjäsen blev en milstolpe i svensk teater och i Flygräddare går Suzanne vidare med utgångspunkt kring samma tema tillsammans med dramatikern Ann-Sofie Bárány. De har tidigare gjort bland annat succéerna Babydrama och Tröstar jag dig nu? Nu möts de igen, den här gången i en föreställning om frihet, livslust och att våga släppa kontrollen.

”Vi klarar en skilsmässa men vi kan bli väldigt tilltufsade” Suzanne Osten

Premiär på Unga Klara 20 oktober 2012. Turnéperiod: 14 januari-20 april 2013

Medverkande: Mårten Andersson, Frida Beckman, Malin Cederbladh, Gustav Deinoff, Patrik Hont , Maria Johansson, Emelie Jonsson, Johannes Wanselow.

Manus Ann-Sofie Bárány Regi Suzanne Osten Scenografi och kostym Karin Lind Musik Alexandra Nilsson Mask Erika Nicklasson Koreograf Soledad Howe Film Bengt Danneborn Maskmakare My Walther Dramaturg Erik Uddenberg Regiassistent Sara P. Borgström

Övrigt: På varje ort tillkommer en lokal kör.

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Hillevi Berg-Niska, pressansvarig Unga Klara hillevi@ungaklara.se, 08-50620173, 0730-379969 För mer information under turnén 14 jan-20 april 2013 kontakta gärna: Mimmi Fristorp, pressansvarig Riksteatern mimmi@riksteatern.se, 08-53199354

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye