Riksteatern

Nu finns filmklipp att ladda ned från Riksteaterns FTP: Bernard Cauchard gör Fröken Julie med bara en femtedel av texten kvar

Dela
Över 30 år har gått sedan Riksteaterns Tyst Teater 1981 senast satte upp Fröken Julie – då för första gången på teckenspråk. Som en del av Strindbergsåret ger man sig återigen på det klassiska kammarspelet om klass, kön, makt och maktlöshet, den här gången i en närmast textlös version med regi av Bernard Cauchard. Teckenspråk möter kroppsspråk, koreografiska inslag och musik i en visuell föreställning som vänder sig till såväl de som kan, och de som inte kan, teckenspråk. Premiär i Umeå den 14 oktober. Filmklipp för TV finns att ladda ned från Riksteaterns FTP.

2012 års uppsättning utspelar sig i tidstypisk miljö och kostym, men Bernard Cauchard har i samarbete med dramaturgen och dramatikern Anders Duus skurit ned dialogen till ett minimum, ”bara 20 procent finns kvar!”, säger Cauchard. De få repliker som finns med berättas med teckenspråk, men historien förs fram främst via kroppsspråk och koreografiska inslag, till musik av Erik Satie.

- Vi har visualiserat allt som har varit möjligt att visualisera. Fröken Julie är en pjäs som är väldigt öppen för rörelser och döva skådespelare är mycket kroppsmedvetna vilket ger en enorm ingång för mig, säger Bernard Cauchard om ensemblen som består av både döva och hörande skådespelare.

Riksteaterns Tyst Teaters uppsättning av Fröken Julie vänder sig till en bred publik.

- Min utmaning har varit att hitta ett sätt som gör att man verkligen förstår vad det handlar om, även om man inte kan teckenspråk. Till exempel kan kroppsspråket visa klasskillnader och det är något som jag har jobbat mycket med. Vi har också musik av Erik Satie som var samtida med Strindberg och jag tror att musiken hjälper oss hörande att öppna sinnena och bli nyfikna. Oavsett om publiken kan eller inte kan teckenspråk så kommer de få en helt ny upplevelse av Fröken Julie, säger Cauchard.

Fröken Julie är en av Strindbergs mest välkända pjäser, ett mästerligt kammarspel om klass, kön, makt och maktlöshet. Den utspelar sig en midsommarnatt runt 1890. Grevens dotter fröken Julie festar med tjänstefolket, något som givetvis inte alls passar sig. Hennes inviter mot betjänten Jean inför ögonen på hans fästmö, kokerskan Kristin, börjar som en lek. Men snart är herrskapsflickan och tjänaren indragna i ett farligt kärleksspel med allvarliga följder. När natten går mot morgon gäller det själva livet.

Med en bakgrund som dansare i Cullbergbaletten, under Mats Eks ledning, har Bernard Cauchard tidigare regisserat succéer som Åsneskinnet och Mest om djur för Riksteaterns Tyst Teater. Han medverkade i Tjechovträdgården och Birgitta Egerbladhs Händelser i hemmet på Stockholms Stadsteater och i Köpmannen i Venedig på Dramaten.

Julie spelas av Mette Marqvardsen, senast Riksteateraktuell i Här kommer Pippi Långstrump! Som Jean ser vi Robert Fransson (Vi betalar inte, vi betalar inte!) och Kristin spelas av Juli af Klintberg (Open Sign, Vi betalar inte, vi betalar inte! Här kommer Pippi Långstrump! och FAME - Visukalen).

1981 turnerade Riksteaterns Tyst Teater senast Fröken Julie, då översatt till teckenspråk, med Gunilla Vestin Wallin i huvudrollen, för vilken hon tilldelades Riksteaterns stipendium.

Fröken Julie

Med: Robert Fransson, Juli af Klintberg, Mette Marqvardsen

Regi: Bernard Cauchard

Manus: August Strindberg

Bearbetning: Anders Duus

Teckenspråkskonsulent: Debbie Z. Rennie

Scenografi & kostym: Märta Fallenius

Längd: ca 1 tim 15 min

TV OCH RADIO? Film- och ljudfiler från föreställningen finns tillgängliga på Riksteaterns FTP.

Så här hämtar du filerna: Kopiera länken nedan, öppna upp en Utforskare t. ex via ”Mina Dokument-mappen” och klistra in länken i adressfältet. Skriv in inloggningsuppgifterna nedan. Då öppnas vår ftp och du kan enkelt kopiera över filer från ftp:n till önskad mapp på din dator.

INLOGGNINGSUPPGIFTER: Adress: ftp://ftp.riksteatern.se User: press Lösen: 68ByVaV7

Tekniska problem? Kontakta Ylva Tingvik: Tel: 08-531 992 56 ylva.tingvik@riksteatern.se

Turnéplan: Umeå (14/10) Haparanda (18/10) Sundsvall (21/10) Härnösand (23/10) Hudiksvall (24/10) Leksand (27/10) Uppsala (29/10) Göteborg (31/10) Linköping (7/11) Jönköping (8/11) Växjö (11/11) Nässjö (13/11) Örebro (15 och 16/11) Stockholm (18 och 19/11)

Läs mer om produktionen och ladda ner pressbilder på www.riksteatern.se/press

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye