Riksteatern

CABARES CABAREI - en livskomedi från Bosnien-Hercegovina

Dela
Hur kommer det sig att vissa personer ser föreställningen CABAres, CABArei så många gånger? Kanske är det träffsäkerheten, gestaltandet, kanske igenkänningsmomenten och möjligheten att få skratta åt – eller reflektera över - livets våndor. Mannen bakom detta enmansprojekt är Zijah A. Sokolovic, en av ex-jugoslaviens största skådespelare, inte minst känd för sina barnföreställningar. Efter att ha spelat på flera språk och på olika teatrar i Europa kommer han nu till Sverige med sin succémonolog CABAres, CABArei. En livskomedi om en vanlig mans tillkortakommanden, om livsöden och förväntningar. Den 27 oktober inleds turnén med 5 föreställningar på 4 orter. Initiativtagare är den bosnisk-hercegoviska föreningen Neretva som arrangerar i samarbete med APU Network och Riksteatern.

CABAres, CABArei är en filosofisk och humoristisk berättelse om en man som tror att staten är garantin för lycka. Zijah A. Sokolovic gestaltar en vanlig mans funderingar kring ungdom, kärlek, sex, relationer, om att lyckas och inte lyckas, om jobb, politik och i slutet om döden. En man som har förlorat tron på sina ideal och helst vill spola ner alla löften om en lyckligare framtid i toaletten. En dysterkvist om man så vill, men medveten om sitt elände och självbedrägeri. Sokolovic har hyllats för sin iakttagelseförmåga, för sin precision och skärpa. Därtill kommer hans skicklighet i mimik, med hjälp av både ansikte och röst framför han sin livskomedi. Ejub Djuliman från den bosnisk-hercegoviska föreningen BHF Neretva är initiativtagare till turnén.

- Det är jätteroligt att fler accepterade idén. Zijah A. Sokolovic är en stor skådespelare och föreställningen berättar om vardagslivet, om situationer och dilemman man kan hamna i, säger Ejub Djuliman. CABAres, CABArei är en blandning av komedi och allvar, man både skrattar och blir eftertänksam för man känner igen sig. Jag ser verkligen fram emot turnén.

Zijah A Sokolovic är en av ex-Jugoslaviens största skådespelare med en mängd uppsättningar och utmärkelser bakom sig. Han är född i Sarajevo där han fick sin utbildning vid Drama Studio and Performning Arts Academy. Hans artistliv började 1968 i Sarajevo och gruppen ”Little Theatre”/”Chamber Theatre 55” och föreställningen ”Game of love and chance”. Efter det började han skriva och regissera och är innehavare av en professur i skådespeleri. Sokolovic är känd för sina föreställningar för barn. Han har intresserat sig för skådespeleriets och teaterns möjligheter och begränsningar vilket märktes i The/Arto Project, en form av utbildning och underhållning för barn i teaterns form. Hans monolog "and actor ...is an actor ...is an actor" blev en internationell succé. Texten har översatts till tyska, franska, polska engelska och italienska och har spelats över 1500 gånger bland annat i Wien, Paris, London, Berlin, New York och Warszawa. Sedan 1983 står Zijah A Sokolovic helt på egna ben som oberoende artist. CABAres, CABArei är också en långkörare, han har spelat den över 1000 gånger. Den har blivit något av en kultföreställning.

Turnéplan: 27 oktober Lidköping, Röda Kvarn kl 19:00 28 oktober Stockholm, Södra Teatern kl 18:00 2-3 november Malmö, Moriska Paviljongen kl 19:00 4 november Norrköping, Skandiateatern kl 19:00

Regi, manus och medverkan: Zijah A Sokolovic

Föreställningens längd: 2, 5 timmar utan paus.

Föreställningen spelas på bosniska.

Kontakter

Presskontakt Anneli Gunnar, anneli.gunnar@sodrateatern.com 08-531 99 272 eller 070-682 97 25

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye