Riksteatern

Allvar och show med B.U.S! - Brun utan sol på Riksteaterturné: välkommen på pressträff den 23 november

Dela
I dramatiska kabarén B.U.S! - Brun utan sol ställer sig Vivian Cardinal, Gladys del Pilar, Fransesca Quartey, Kayode Shekoni och Blossom Tainton på scen tillsammans och bjuder på en föreställning där dans och musik varvas med personliga betraktelser om livet. Det blir show och livemusik men också ett stort mått allvar med minnesbilder och anekdoter. Urpremiär i Östersund den 28 november. Pressträff i Hallunda den 23 november klockan 12.30.

Om att känna sig främmande och hemma på samma gång, om pappor i sportbilar och hårt kämpande mammor och om hur en rakpermanent kan förändra livet.

I nyskrivna B.U.S! - Brun utan sol, delar de fem erfarna scenartisterna Vivian Cardinal, Gladys del Pilar, Fransesca Quartey, Kayode Shekoni och Blossom Tainton med sig av personliga erfarenheter och reflektioner kring att leva och växa upp i Sverige som svart kvinna. För regin står Josette Bushell-Mingo från Riksteaterns Tyst Teater.

- Handlingen berättas i kabaréform där komiska, brutala, romantiska och svåra minnen framförs med sång, dans och gestaltningar. Det blir förtjusande men även skrämmande reflektioner om deras liv som kvinnor - svarta kvinnor - och om det Sverige som de alla fem älskar, säger regissören Josette Bushell-Mingo.

Designern Bea Szenfeldt har gjort kostym, kapellmästare är Mikael Jöback och Ambra Succi står för koreografi. Smärta, humor och dramatik blandas i en föreställning fylld av musik och dans.

- Det finns mycket som vi har gemensamt, samtidigt har vi olika saker att berätta om: att leva utan en pappa, att vara adopterad, att vara kvinna, sambo eller singel, att ha barn eller leva utan barn, säger Vivian Cardinal.

Det blir en berättelse om fem uppväxter i Sverige och om fem liv - så som de är nu. Skrumpnande äggstockar och ofödda barn avhandlas liksom hur det är att känna sig som en riktig svenne och samtidigt ständigt påminnas om att man är annorlunda. I dag är Sverige ett annat land än när de fem växte upp.

- Var finns vi som inte är vita svenskar på de stora teaterscenerna eller i film och tv? Varför har det inte förändrats mer 2012? Kulturen kan i alla fall ge en möjlighet att sprida de förändringar som finns i samhället, säger Fransesca Quartey.

VÄLKOMMEN PÅ PRESSTRÄFF HOS RIKSTEATERN I HALLUNDA DEN 23 NOVEMBER 12.30 Se smakprov ur föreställningen och intervjua Vivian Cardinal, Gladys del Pilar, Fransesca Quartey, Kayode Shekoni, Blossom Tainton och regissören Josette Bushell-Mingo på plats. Foto- och filmmöjligheter finns. OSA senast måndag den 19 november till mimmi.fristorp@riksteatern.se 08-53199354

B.U.S! - Brun utan sol Av och med: Vivian Cardinal, Gladys del Pilar, Fransesca Quartey, Kayode Shekoni och Blossom Tainton Musiker: Mikael Jöback Kapellmästare, Torbjörn Fall, Andreas Habo Johansson Regi: Josette Bushell-Mingo Dramatisering: Tora von Platen Kostymskapare: Bea Szenfeldt Koreografi: Ambra Succi Ljusdesign: Peter Stockhaus Scenbild: Per Arvidsson Mask: Eva Rizell

Längd: 90 minuter plus paus

Turnéplan: Östersund (28/11) Sollefteå (30/11) Örnsköldsvik (2/12) Kalix (6/12) Jokkmokk (7/12) Kiruna (9/12) Umeå (12/12) Sundsvall (14/12) Södertälje (16/12) Stockholm, Södra Teatern (14-15/1) Ludvika (17/1) Avesta (19/1) Tumba (20/1) Varberg (22/1) Skövde (23/1) Oskarshamn (29/1) Karlskrona (1/2) Hässleholm (3/2) Osby (5/2) Skillingaryd (7/2) Jönköping (9/2) Mjölby (10/2) Motala (12/2) Eskilstuna (13/2) Kungsbacka (15/2)

Läs mer om produktionen och ladda ner pressbilder på www.riksteatern.se/press

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye