Riksteatern

NY TEXT 2012-13: Här är de fem bästa manusskribenterna i region syd!

Dela
Charlie Sevcuk Kronberg, Christian Wåhlander, Fride S. Nilson, Ingemar Carradin, Nina Hobert, Sara Ottosson och Yrsa Walldén har skrivit några av Sveriges bästa nya manus 2012. Nu kan de 7 debuterande dramatikerna vinna såväl Sveriges största manustävling ”NY TEXT!” och hamna i dramaantologin med samma namn samt har de chansen att vinna första pris på 50.000 kr. Deras texter når scenen redan den 19 december, 19.00, på Inkonst i Malmö.

NY TEXT! är Sveriges största manustävling och enda kontinuerliga plattform för utveckling av ny text för scen. I år går projektet av stapeln för sjätte året i rad. I potten ligger 10 platser i dramaantologin NY TEXT-vol.6 och 50.000:- till en ensam vinnare. Dessutom ges alla författare vars texter valts ut till reading att få personlig feedback och coachning av en dramaturg ifrån Riksteatern.

Nu är de sju texter som ska representera region Syd i sluturvalet klara att presenteras på reading. Riksteatern är initiativtagare och koordinator för samarbetet med de 14 fria teatergrupper ifrån hela landet som tillsammans driver tävlingen.

I region syd har dramatiker, skådespelare och dramaturger från Teater Insite, Teater Mutation och Potatopotato läst en mängd anonymiserade texter och sedan vaskat fram de sju vinnarna. Texterna som valdes ut, och som kommer att läsas vid en reading den 19 december, 19.00, på Inkonst, är skrivna av:

Charlie Sevcuk Kronberg. Titel: KOMPIS

Christian Wåhlander, chriwah@gmail.com, 0739 - 87 07 03, Malmö. Titel: VEM BRYR SIG OM LILLA ADELE

Fride S. Nilson, fride.nilson@hotmail.com, 0738-757565, Malmö. Titel: I styrelserummet/Kött och sås masspsykos

Ingemar Carradin, carradin@gmail.com, 0738962829, Södra Sandby. Titel: Krematoriet. NINA HOBERT, thehobproduction@gmail.com, 0735017793, MALMÖ. Titel: HORA SUPERBIA Sara Ottosson, izzo-1@hotmail.com, 0733-027279, Lund. Titel: Stensamlaren

Yrsa Walldén, yrsawallden@gmail.com, 073-4337369, Malmö. Titel: Pip & kärleken

Välkommen på reading och lyssna till de sju utvalda texterna den 19 december, 19.00, på Inkonst

NY TEXT! är ett samarbete mellan:

Sydost: Byteatern Väst: Teater Tamauer, Teater Eksem, Masthuggsteatern, Teater Kurage, Play Teaterkonst, Göteborgs Dramatiska Teater Norr: Skuggteatern Syd: PotatoPotato, Teater Mutation, Teater Foratt, Teater Insite Öst: Dramalabbet och Riksteatern

Projektet NY TEXT! har inspirerats av flera oberoende manusinsamlingar som pågår på flera håll i landet, bland annat Teater Scenarios Öl, vin och en massa manus, Dramalabbet och Barnteaterakademiens arbete. Flera av tidigare års textbidrag från NY TEXT! har redan nått scener runt om i Sverige. Målet med projektet är att tillgängliggöra teatern för människor med konstnärliga ambitioner men få kanaler eller plattformar att ta sig vidare.

För mer information, läs på www.riksteatern.se/nytext eller kontakta:

Freja Hallberg, producent och konstnärlig ledare Potatopotato:0707875253

Mikael Wranell, dramaturg, Riksteatern: 0730-878804

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye