Riksteatern

Sibel Can – en av Turkiets främsta sångerskor uppträder i Skandinavien

Dela
Sibel Can är en av Turkiets mest omtyckta och populära artister. Hon började som magdansös vid 14 års ålder och kom in i musikbranschen några år senare. Sedan dess har hon haft en karriär kantad av hits och framgångsrika albumsläpp. Hon har skördat stora framgångar inte bara i sitt hemland utan även i Azerbajdzjan, Cypern, Libanon, Ryssland, Tyskland, på balkan, i Iran och Irak. Nu kommer hon till Skandinavien med en 18-mannaorkester för två exklusiva konserter. Den 22 december uppträder hon på Cirkus i Stockholm. Och den 23 december gästar hon Köpenhamn.

För femte året i rad anordnar Riksteatern en decemberkonsert med en stor turkisk liveartist. Denna gång gästar sångerskan Sibel Can - en av Turkiets mest inflytelserika artister. Hon verkar inom ett flertal genrer som pop, klassiskt, orientaliskt, arabesk och folkmusik med influenser från Mellanöstern. Med ett scenspråk som är medryckande och som fascinerat åhörare i olika generationer och kulturer i närmare tre decennier. - Jag har lyssnat på henne sedan barnsben, både hemma och på fester. Det är stort att få se henne live - och i Stockholm, säger Pinar Mermer på turkisk-svenska Riksteaterföreningen. Sibel Can är en entertainer av stort format, det kommer att bli en färgstark show med både sång och dans. Jag har också märkt att den här typen av konserter kan vara inkörsport till arrangemang med andra typer av artister. Flera av de som går på våra konserter frågar efter mer och inte bara turkiska akter utan annat de annars inte skulle hitta till. Det är att göra kulturen tillgänglig, och det är precis vad vi vill med våra decemberkonserter, tillägger Pinar Mermer. Sibel Can inledde sin karriär som professionell magdansös vid 14 års ålder. Hon debuterade i musiksammanhang med albumet Günah Bize 1987 och fram till i dag har hon släppt tjugo album, varav det senaste heter Mesk. Bland hennes många hitlåtar kan nämnas ”Padisah” som kom 1997 och som fortfarande är en flitigt spelad sång på turkisk radio och som signatur för otaliga tv-program, såpoperor och reklamfilmer. Sommaren 2007 kom ”Çakmak Çakmak”, den första singeln från skivan Akşam Sefası. Låten, som var skriven av den turkiska popstjärnan Tarkan, blev en omedelbar listframgång och gjordes även som duett mellan Sibel och Tarkan. Vid sidan av artisteriet har Sibel Can även etablerat sig som programledare för olika populära underhållningsprogram i turkisk tv. Vid konserterna i Skandinavien kommer Sibel Can att ha med sig en 18-mannaorkester på scenen och bjuda publiken på bombastiska tongångar och briljerande rytmik. I Stockholm arrangeras konserten av Riksteatern i samarbete med Turkisk-Svenska Riksteaterföreningen och Re:Orient. I Köpenhamn är konserten ett samarbete mellan Re:Orient och Riksteatern.

Fakta Sibel Can Stockholm: Cirkus, Djurgården, den 22 december, 19.00. Köpenhamn: Konserthuset i DR Byen, den 23 december, 19.00.

Kontakter

Presskontakt Adrian Hörnquist, adrian.hornquist@riksteatern.se eller 070-637 59 78

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye