Riksteatern

Efter succén med Fika Tour: Al Pitcher tar en Påtår Tour med Riksteatern

Dela
”Briljant” ”den näst intill fullsatta salongen dånade av skratt” och ”varje show unik”. Så skrev kritikerna efter Al Pitchers Fika Tour 2012, där han grottade ned sig i svenskarnas fikastundsritualer och analyserade lokalt tagna fotografier live på scen. Nu återvänder komikern till Riksteatern med helt nyskrivet material och genomför därmed, helt logiskt, en Påtår Tour. Urpremiär i Lund den 3 februari.

- Jag blev helt överväldigad förra året av att hur många som kom och hur mycket de skrattade i publiken.

Så säger standup-komikern Al Pitcher som i vår återvänder till Riksteaterföreningarna med en nyskriven föreställning: Påtår Tour. Helt enligt Al Pitchers personliga framgångsrecept tas nya fotografier vid varje turnéstopp som sedan analyseras live på scen. Rent praktiskt går det till så att Al Pitcher, inför varje föreställning, åker till orten i fråga tidigt för att kunna gå runt och fotografera till synes vardagliga föremål, byggnader och situationer. Fotografierna projiceras sedan på en skärm under föreställningen och kommenteras samtidigt obeskrivligt av Al. Varje show får alltså lokal färg.

- Med Riksteatern får jag åka till ställen som de flesta av mina komikerkollegor aldrig får besöka och det är så spännande. Den här showen blir en påfyllning, en påtår: en ”absolute feel good upbeat comedy show”, och det är enda sättet jag vet att göra det på.

Al Pitchers skarpa humor om svenskhet och att vara engelsman i Sverige har vunnit publikens kärlek. 2011 utsågs han till Årets manliga komiker på Svenska Standup-galan. Och Al Pitcher älskar Sverige precis som Sverige älskar honom.

- Här finns det ett sådant uppriktigt och ärligt förhållningssätt hos publiken som skapar väldigt mycket humor i stunden. Jag älskar att uppträda i Sverige och är numera bosatt här med min fru och lilla son, säger han.

Turnén med Riksteatern kommer att avrundas på Södra Teatern i Stockholm med två föreställningar i maj. En scen där Al Pitcher gav fyra utsålda kvällar med Fika Tour under 2012.

Al Pitcher, född i England men uppvuxen på Nya Zeeland, bor sedan en tid tillbaka i Sverige och Stockholm. Han började sin bana som standup-komiker 1999 och turnerar nu framgångsrikt över hela världen. 2011 belönades Al Pitcher med priset för Årets manliga komiker på Svenska Standup-galan. Han har även vunnit priser som Best Show på Leicester Comedy Festival och People’s Choice Award på Comedy Festival i Sydney, Australien. Läs mer om Al Pitcher på www.alpitcherpatartour.se

Riksteaterturnén görs i samarbete med MindFlyers. Showen framförs på engelska.

Pressröster från Fika Tour 2012:

Jag minns inte när jag skrattat så mycket och så länge, jag har nog aldrig gjort det tidigare, och jag var inte ensam. (Jönköpingsposten)

"Briljant, Al Pitcher" (Arbetarbladet)

...Vissa stunder hörde jag nästan inte vad komikern sa för att den näst intill fullsatta salongen dånade av skratt. Folk kippade efter andan, hostade och grät av garv. Och jag var en av dem... (Östersundsposten)

"Varje show ny. Varje show unik." (GQ)

Turnéplan: Lund (3/2) Tomelilla (5/2) Kristianstad (6/2) Ronneby (10/2) Falkenberg (12/2) Mellerud (15/2) Trollhättan (16/2) Uddevalla (17/2) Skövde (19/2) Ljungby (26/2) Växjö (27/2) Köping (2/3) Surahammar (3/3) Oxelösund (7/3) Uppsala (8-9/3) Bergsjö (14/3) Sundsvall (15/3) Ånge (16/3) Östersund (17/3) Hofors (19/3) Boden (6/4) Piteå (9-10/4) Umeå (11, 12 och 13/4) Edsbyn (18/4) Nordmaling (20/4) Färila (23/4) Söderhamn (24/4) Gävle (25/4), Stockholm, Södra Teatern (11 och 12/5).

Pressbilder finns för nedladdning på www.riksteatern.se/press

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye