Finländska succépjäsen En familj/Perheenjäsen till Sverige
En familj/Perheenjäsen, som spelas på finländska och textas till svenska, är en berättelse om generationer och familjerelationer, igenkännlig för alla vars familjer någon gång valt jobbet i stället för varandra
- De flesta i publiken verkar kunna reflektera över sina egna liv kring konflikten mellan arbete - föräldraskap, kontakt och kontaktlöshet mellan generationer när de ser den, säger dramatikern och regissören Milja Sarkola om föreställningen där Antti Holma, Lotta Lehtikari. Seppo Merviä och Hanna Raiskinmäki medverkar på scen.
Milja Sarkola kommer från en teaterfamilj. Hennes pappa är Asko Sarkola, för många i Sverige lika med Pinnen, från filmen Höjdhopparen, men en stor kulturpersonlighet i Finland och chef på Helsingfors Stadsteater. Milja Sarkola valde också hon teatervärlden och kom efter ett par försök, in på Dramatiska Institutet, DI i Stockholm och Teaterhögskolan i Helsingfors samtidigt. Men valde till slut sin hemstad.
- Jag har ofta funderat på vad som hade hänt om jag istället valt Sverige. Därför är det fint att gästspela i Sverige nu, säger hon.
Hur var det då att skriva om sina egna familjerelationer? Om sitt konstnärliga arbete? Om en frånvarande far?
- Visst ingick det en hel del rädslor i det. Men jag har burit på det här ämnet så länge att det kändes viktigt att våga. Och i själva skrivprocessen skyddade jag mig genom att inte tänka på vad omvärlden kommer att tycka.
Från att i all tysthet repeterat i en liten källarlokal, med kort spelperiod för en minimal publikläktare, blev denna teaterupplevelse något mycket mer. Och nu: Sverigeturné med Riksteatern.
Ur juryns motivering till Thalia-priset:
”… en intressant och fräsch dramatext. Föreställningen, som utgår från den, är ett pricksäkert, känsloväckande och behärskat scenkonstverk. /.../ en verkningsfull föreställning som djupt sjunker in i människan och som åskådaren efteråt stannar upp vid, för att fundera över sitt eget förhållande till sina föräldrar, sina barn, sitt eget arbete och den omgivande världen…”
Milja Sarkola (f. 1975) är frilansande dramatiker och regissör. Mellan 2009-2012 verkade hon tillsammans med Pauliina Feodoroff som konstnärlig ledare för Teatteri Takomo. Hon var medregissör till dansföreställningen Ihmisen asussa som tilldelades det internationella Prix Jardin d’Europé 2012 - koreografipriset. Priset är en del av ImPulsTanz-festivalen i Wien.
Turnén är ett samarbete mellan Riksteatern och Teatteri Takomo. Föreställningen ingår i Scen utan gränser - Rajaton näyttämö, en plattform för samarbete och branschutveckling inom scenkonst i Sverige och Finland.
En familj/Perheenjäsen
Manus och regi: Milja Sarkola
Scenografi: Kaisa Rasila Kostym: Monika Hartl Ljusdesign: Heikki Paasonen Skådespelare: Antti Holma, Lotta Lehtikari. Seppo Merviä, Hanna Raiskinmäki
Föreställningens längd är cirka 2 tim 30 min inkl paus
Observera att föreställningen spelas på finska och textas på svenska.
Turnéplan: Hallunda (5/3) Eskilstuna (8/3) Västerås (10/3) Gävle (11/3) Kiruna (14/3) Haparanda (16/3) Uppsala (19/3)
Pressbilder finns för nedladdning på www.riksteatern.se/press
Kontakter
För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se
Bilder
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
Özz Nûjen och Grynet Molvig hyllar scenkonsten i Riksteaterns nya kampanjfilm29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett förändrat kulturpolitiskt landskap sätter Riksteatern i en ny kampanjfilm ljuset på civilsamhällets och scenkonstens kraft. Med draghjälp av stjärnor från teatern, cirkusen och dansens värld visar Riksteatern hur scenkonst berikar människors liv där dom bor och lever.
Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande
Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande
Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum