Riksteatern

Nu finns filmklipp att ladda ned från Riksteaterns FTP: Susanna Alakoskis Håpas du trifs bra i fengelset på Riksteaterturné

Dela
2010 gavs Susanna Alakoskis andra roman, efter Svinalängorna, Håpas du trifs bra i fengelset ut och blev det årets mest recenserade bok. Peter Snickars dramatisering om syskonen Anni och Sami, och om vad fattigdom och alkohol gör med människor, hyllades av recensenterna efter premiären och väcker frågor som berör alla. Vad tar vi för ansvar för dem som inte klarar av sitt liv? Och hur klarar de som tar det ansvaret av att göra det? Turnépremiär i Östersund den 21 februari. Filmklipp med ljud för radio och TV finns att ladda ned från Riksteaterns FTP.

Vi tittar på varandra. Vi tittar inte på varandra. Folk ser normala ut, hjärnan har hört talas om det, att folk ser normala ut fast de har anhöriga som är alkoholister, narkomaner och psykiskt sjuka. Istället har vi pärlhalsband på oss. Skjortor, blusar. Vi har snygga skor, vi har diskreta smycken, vi har svarta jeans. Vi har kjolar. Vi är kanslister, lärare, bibliotekarier, egna företagare. Och så jag. Jag ska träffa min bror. Sami. Jag vet inte ens om vi är släkt längre. Anni, anhörig.

- Håpas du trifs bra i fengelset är skriven utifrån en stark oro, att vi lever i ett samhälle där vi snart helt slutat försöka förstå varför det går åt helvete med människor. Vi lever i ett samhälle där en ”andra chans” tycks vara mer och mer avlägsen, när och om våra liv störtdyker. Om vi ska få en andra chans så ska vi ”ha tur, säger Susanna Alakoski

2010 gavs Susanna Alakoskis andra roman, efter Svinalängorna, Håpas du trifs bra i fengelset ut: en berättelse fylld av vrede över drogers makt och ett samhälle som stöter ut i stället för att hjälpa. Nu har berättelsen om syskonen Anni och Sami, och om vad fattigdom och alkohol gör med människor, satts upp på scen som ett samarbete mellan Riksteatern och Regionteatern Blekinge Kronoberg. Det är en bitvis humoristisk skildring av vår ängslan att inte passa in och inte minst en stark berättelse om kärlek. Premiären ägde rum i Växjö i november 2012.

Pressröster om Håpas du trifs bra i fengelset Fem masker av fem möjliga(…) Starkt om skammens skugga(…) ett stycke viktig dramatik (nummer.se)

Bitande oro (…) Duon är dynamisk. I nittio minuter (utan paus) rispar syskondramat hårt och går aldrig ner sig i någon svacka. (Kvällsposten)

en mycket gripande teaterföreställning (Smålandsposten)

Håpas du trifs bra i fengelset efter en roman av Susanna Alakoski

Dramatisering Peter Snickars Regi Pekka Sonck Scenografi och kostym Sattva-Hanna Toiviainen Musik Mats Sturesson Mask Hanna Elwe Ljusdesign Reidar Ajanki I rollerna Anna Maria Käll, Yngve Dahlberg

Samproduktion Riksteatern och Regionteatern Blekinge Kronoberg.

Regionteatern Blekinge Kronoberg och Riksteatern samarbetar med behandlingshemmet Nämndemansgården när det gäller produktionen Håpas du trifs bra i fengelset. Precis som Susanna Alakoskis berättelse lägger Nämndemansgården stor vikt vid anhörigperspektivet. Anhöriga till missbrukare av skilda slag (alkohol, narkotika, mat, medicin, spel) utvecklar ofta olika strategier för att dölja missbruket som gör att de själva kan ha svårt att fungera normalt i samhället, även i de fall där missbrukaren lyckas komma ur sitt missbruk, om de inte får hjälp. Nämndemansgården kommer att erbjuda sina uppdragsgivare och samarbetspartners biljetter till de föreställningar som kommer att spelas runt om i landet.

Föreställningen ingår i Scen utan gränser - Rajaton näyttämö, en plattform för samarbete och branschutveckling inom scenkonst i Sverige och Finland

TV OCH RADIO? Film- och ljudfiler från föreställningen finns tillgängliga på Riksteaterns FTP.

Så här hämtar du filerna: Kopiera länken nedan, öppna upp en Utforskare t. ex via ”Mina Dokument-mappen” och klistra in länken i adressfältet. Skriv in inloggningsuppgifterna nedan. Då öppnas vår ftp och du kan enkelt kopiera över filer från ftp:n till önskad mapp på din dator.

INLOGGNINGSUPPGIFTER: Adress: ftp://ftp.riksteatern.se User: press Lösen: 68ByVaV7

Tekniska problem? Kontakta Ylva Tingvik: Tel: 08-531 992 56 ylva.tingvik@riksteatern.se

Turnéplan: Östersund (21/2) Sollefteå (22/2) Vilhelmina (25/2) Luleå (26/2) Övertorneå (27/2) Haparanda (28/2) Umeå (2/3) Lycksele (3/3) Gävle (6/3) Nora (7/3) Lindesberg (8/3) Kumla (9/3) Katrineholm (12/3) Nyköping (13/3) Motala (15/3) Vasa (22-23/3) Linköping (27/3) Valdemarsvik (8/4) Eskilstuna (9/4) Karlstad (10/4) Uddevalla (11/4) Nacka (21/4) Åbo (24/4) Hallunda (27/4)

Pressbilder finns att ladda ned på www.riksteatern.se/press

För ytterligare information kontakta:

Mimmi Fristorp, 08-531 993 54 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Eller

Iréne Kleven, 070-819 07 98, irene.kleven@regionteatern.se

Om Riksteatern

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye