Riksteatern

Kinesiska klassiker för barn på vårturné med Riksteaterns Tyst Teater

Dela
Riksteaterns Tyst Teater turnerar under våren två kinesiska barnpjäser som två akter: Den magiska fjädern och Apkungen. I Den magiska fjädern, som regisseras av Ramesh Meyyapan, får en flicka en magisk fjäder av en fenixfågel. I Apkungen, som baserats på det klassiska 1500-talsmästerverket Resan till väst och som regisseras av Debbie Z. Rennie, berättas om munken Tripitakas resor med sina tre lärjungar. Premiär i Hallunda den 9 mars.

Flickan Jia Li möter en Fenixfågel som skänker henne en av sina magiska fjädrar. Med den kan hon trolla fram vad som helst som tidigare bara funnits i hennes fantasi. Samtidigt har en elak härskare tillsammans med sina soldater satt skräck i byborna.

- Jag hoppas att en förtrollande känsla når ut till publiken, som kommer att inspireras av den värld som Jia Li omges av. Det grundläggande budskapet i Den magiska fjädern är att vänskap är viktigt och att girighet inte är ett karaktärsdrag som någon vinner på, säger regissören Ramesh Meyyappan.

- Föreställningen kommer att bli väldigt visuell med animationer, dockor och skådespelare som tillsammans bildar en medryckande värld.

I Apkungen, som baseras på det klassiska mästerverket Resan till väst från 1500-talet, får publiken följa munken Tripitakas resor på jakt efter buddhismens heliga skrifter tillsammans med lärjungarna Apkungen, Pigsy och Sandy.

- Det borde finnas större bredd inom ämnet religionskunskap i skolorna. Vissa religioner har mer läromaterial än andra. Jag har länge letat efter pjäser om olika religioner, och slutligen hittade jag boken Resan till Väst när jag var i Kina. Jag hoppas på att skapa en diskussion, säger regissören Debbie Z. Rennie.

Resan till Väst har inspirerat allt ifrån mangaserierna Starzinger och Dragon Ball, till onlinerollspelet Westward Journey. Den har även satts upp som opera, musikal och teater.

I såväl Den magiska fjädern och Apkungen står det visuella scenspråket i fokus. Den förstnämnda framförs ordlöst med rörelser, clowneri och storytelling. Den senare framförs på två språk samtidigt: teckenspråk och tal. Alla kan ta del av föreställningarna som riktar sig till såväl teckenspråkiga som icke-teckenspråkiga.

Med föreställningarna inleder Riksteaterns Tyst Teater ett samarbete med skådespelarprogrammet på svenskt teckenspråk vid Stockholms Dramatiska Högskola. De tre praktiserande studenterna är Rebecca Drammeh, Ditte Gaarde och Joakim Hagelin Adeby.

Ramesh Meyyappan och hans teaterföreställningar är kända för sin konst att blanda visuell och fysisk teater. Under de senaste tolv åren har han turnerat nationellt och internationellt med sina produktioner och soloframträdanden, inför en enad positiv kritikerkår. Ramesh är född och uppvuxen i Singapore, idag baserad i Glasgow, Storbritannien. För Riksteatern har han tidigare medverkat som skådespelare i produktionerna Odysséen och Gin & Tonic & Passing Trains. För den sistnämna produktionen mottog han utmärkelsen Best Actor at the Life! Theatre Awards. Läs mer på : www.rameshmeyyappan.com

Debbie Z. Rennie föddes 1957 i USA. Sedan 1980 har hon arbetat med dans, teater, film, TV, regiuppdrag, dramautbildningar, manusförfattande och teckenspråkspoesi i USA, Europa och Norden. Debbie Z. Rennie har tidigare varit aktuell som regissör på Riksteatern med Solo - teckenspråkspoesi, Här kommer Pippi Långstrump! samt Kärlek, drömmar och fjärilar.

Den magiska fjädern och Apkungen Medverkar gör Mette Marqvardsen, Juli af Klintberg och Johanna Hovergen samt tre praktikanter från skådespelarprogrammet på svenskt teckenspråk vid Stockholms Dramatiska Högskola: Rebecca Drammeh, Ditte Gaarde och Joakim Hagelin Adeby. Regi: Ramesh Meyyappan (Den magiska fjädern) och Debbie Z. Rennie (Apkungen) Kostymdesign: Tanja Lääkäri Scenografi: Debbie Z Rennie Mask och peruk: Eva Rizell

Turnéplan: Hallunda (9, 10 och 12/3) Bromma (13/3) Västra Frölunda (16/3) Karlskrona (18/3) Vänersborg (21/3) Lund (4-5/4) Leksand (7/4) Hudiksvall (10-12/4) Umeå (14/4) Örebro (18-20/4) Sundsvall (23-24/4) Härnösand (25/4) Hallunda (27/4) Haparanda (6/5) Vilhelmina (8/5)

Pressbilder finns att ladda ned på www.riksteatern.se/press

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye