Riksteatern

Nu finns filmklipp och ljud att ladda ned från Riksteaterns FTP: Arja Saijonmaa om sitt musikliv med Mikis Theodorakis i Den hemliga stranden

Dela
I Den hemliga stranden återvänder Arja Saijonmaa till Riksteatern efter nära 40 år och tar publiken med på en musikalisk resa. Det blir en personlig berättelse om hennes artistliv som tar avstamp i det tidiga 1970-talet när Arja får i uppdrag att sjunga den grekiske musikern och världsstjärnan Mikis Theodorakis sånger under en konsert i Helsingfors. Mitt under framträdandet avbryter han henne och utropar att hon ska följa med på hans världsturné. Urpremiär i Nyköping den 24 februari. Filmklipp med ljud för radio och TV finns att ladda ned från Riksteaterns FTP.

Det finns fantastiska historiska ögonblicksklipp att se på Youtube. Ett av dem är det första mötet mellan Arja Saijonmaa och den grekiske världskompositören Mikis Theodorakis. Det var Finland, svartvitt, 1970 och starten på en fantastisk musikalisk saga, den som ligger som grund för Den hemliga stranden, Arja Saijonmaas helt nyskrivna föreställning som under våren turnerar runt landet med Riksteatern.

- Det finns en stor längtan efter de här sångerna. Och för mig är det fantastiskt att komma tillbaka till teatern. Skriva manus, dramatisera. Den politiska teatern, studentteatern är ju så nära mitt hjärta. Och min bakgrund. Men musiken kom, jag fick mina hits och den har tagit all min tid. Fram tills nu, säger Arja Saijonmaa.

Nära 40 år har gått sedan Riksteatern tog Arja Saijonmaa till Sverige 1975, också då med en turné med Mikis Theodorakis sånger. Föreställningen Mina sånger ska leva när stridsvagnarna rostar blev en kanonsuccé och turnén förlängdes över flera säsonger.

- Nu har stridsvagnarna verkligen rostat men sångerna lever. Sångerna dör inte, men diktaturerna faller, säger Arja Saijonmaa.

Den legendariske kompositören Theodorakis slogs mot den grekiska diktaturen på 60- och 70-talet och hade före sin exil fängslats och torterats. Redan då världskänd för frihetssånger som färgade en hel generation runt om i världen. Den idag 87-årige Theodorakis slog igenom med musiken till filmen Zorba.

- Mikis Theodorakis musik är en Ocean att ösa ur. Vi ska ta fram extasen, magin. Det ska vara personligt, vara stora känslor! Och små! Vem är jag? Vem är Mikis? Många unga har ingen som helst aning om vem han är. Men de är nyfikna. Jag ska väcka deras intresse. Gestalta med bilder, film, video och sång, säger Arja.

Hela kärlekshistorien mellan Arja och den grekiska frihetsmusiken och mellan grekerna och Arja finns också i boken En ung naken kvinna - mötet med Mikis som gavs ut 2011.

Den hemliga stranden var den första Theodorakis-sång Arja kom att älska. Den handlar om den duvvita sanden där Mikis skrev sin älskades namn. ”Elefteria”. Havet kom och spolade bort skriften. Snart kom Arja att förstå vad elefteria betydde. Frihet.

Under våren turnerar Arja Saijonmaa med Riksteatern och sin hyllning. Till Mikis, till musiken, till stranden och till kampen för frihet.

Medverkande musiker: Petri Somer (piano och sång) Ricardo Padilla (slagverk) Vidar Skrede (Bouzuki)

TV OCH RADIO? Film- och ljudfiler från föreställningen finns tillgängliga på Riksteaterns FTP.

Så här hämtar du filerna: Kopiera länken nedan, öppna upp en Utforskare t. ex via ”Mina Dokument-mappen” och klistra in länken i adressfältet. Skriv in inloggningsuppgifterna nedan. Då öppnas vår ftp och du kan enkelt kopiera över filer från ftp:n till önskad mapp på din dator.

INLOGGNINGSUPPGIFTER: Adress: ftp://ftp.riksteatern.se User: press Lösen: 68ByVaV7

Tekniska problem? Kontakta Ylva Tingvik: Tel: 08-531 992 56 ylva.tingvik@riksteatern.se

Turnéplan: Nyköping (24 och 25/2) Nybro (28/2) Olofström (1/3) Värnamo (3/3) Kristianstad (5/3) Sibbhult (6/3) Alvesta (7/3) Karlshamn (8/3) Varberg (13/3) Skövde (14/3) Södertälje (20/3) Borlänge (21/3) Örnsköldsvik (24/3) Burträsk (26/3) Skellefteå (27/3) Östersund (3/4) Umeå (6/4) Haparanda (8/4) Kiruna (10/4) Malmberget (11/4) Boden (13/4) Timrå (15/4) Söderhamn (16/4) Tierp (17/4) Avesta (19/4) Stockholm (22 och 23/4) Göteborg (25 och 26/4)

Pressbilder finns för nedladdning på www.riksteatern.se/press

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye