Riksteatern

Riksteatern bjuder in till scenkonstfestival: Här är Teaterdagarna 2013

Dela
Prisade Anna Pettersson spelar succén Fröken Julie, omtalade The Freedom Theatre från Västbanken gästar med The Island, internationellt hyllade NIE Company spelar Berlin 1961, Cullbergbaletten tar regi av publiken och så Riksteaterns turnerande vårproduktioner på scen. Det blir seminarier om hur digital teknik kan sprida kultur över hela landet, det kommande kulturhuvudstadsåret i Umeå och om framgångsrika lokala scenkonstsamarbeten. Och så gästar John Holden, professor från City University i London, med en föreläsning om kulturens betydelse i kristider. Det och mer händer under scenkonstfestivalen Teaterdagarna som arrangeras i Hallunda den 26-27 april. Botkyrka Teaterförening, en av de 230 Riksteaterföreningar som äger folkrörelsen Riksteatern, är värd för evenemanget som är öppet för alla.

- Jag är stolt över programmet. Under Teaterdagarna lyfter vi viktiga frågor för morgondagens scenkonst och undersöker digitaliseringens demokratiska möjligheter. Det är spännande. Jag ser också mycket fram emot John Holdens gästföreläsning om kulturens betydelse i kristider. Och så är det fantastiskt i tider av nationalism och kulturrasism att våra lokala Riksteaterföreningar över hela landet har haft högst på önskelistan att få hit internationella gästspel till Teaterdagarna. Det vittnar om att vare sig konstnärlig eller mänsklig utveckling sker utan att vi möts, säger Riksteaterns VD Birgitta Englin.

- Det blir en jubileumsfest för oss i Botkyrka. För 25 år sedan flyttade Riksteatern hit och Botkyrka Teaterförening bildades. På inflyttningsdagen uppvaktade jag, som representant för Teaterklubben "Repliken" Botkyrka, dåvarande Riksteaterchefen, Mats Johansson, med en inglasad affisch av vår nyårsrevy vars namn var "Riskteatern". Det har varit 25 fantastiska år för Botkyrka kommun och dess Teaterförening och i samband med Teaterdagarna tar vi ett steg in i framtiden, säger Roger Persson, ordförande i Botkyrka Teaterförening.

Totalt blir det 85 programpunkter med föreställningar, seminarier och debatter. Teaterdagarna är en gemensam festival för den demokratiska folkrörelsen Riksteatern, ideellt arbetande, anställda tjänstemän och scenkonstvärlden i stort Biljetter släpps den 26 februari. Läs mer och se hela programmet med tider på teaterdagarna.riksteatern.se

Ur programmet, ett urval:

Fröken Julie Fröken Julie är August Strindbergs stora mästerverk och mest spelade pjäs. I Anna Pettersons egensinniga och kritikerrosade tolkning står hon själv för både regi och medverkan: en bedrift som Dagens Nyheter uppmärksammade genom att utse henne till årets kulturpristagare.

The role of culture in times of crisis

I tider av social och ekonomisk kris har kulturen en oslagbar betydelse. Det är utgångspunkten för föreläsningen med John Holden, gästprofessor i Cultural Policy and management på City University i London, tidigare kulturchef på tankesmedjan Demos och ledamot i European Expert network on Culture. Han berättar om hur kultursektorn kan bidra positivt till lösningar på sociala frågor, från lokal till internationell nivå. Föreläsningen följs av ett panelsamtal med inbjudna gäster.

The Island - The Freedom Theatre

The Island av Athol Fugard, John Kani och Winston Ntshona är inspirerad av en sann historia och handlar om två fångar i ett namnlöst fängelse i Sydafrika under apartheidtiden. I The Freedom Theatre, Frihetsteaterns, uppsättning har fångarnas namn ändrats till Iman och Muktar och handlingen flyttats till Palestina. The Freedom Theatre är verksam i Jenin på Västbanken. Föreställningen ges på engelska och gruppen bjuder in till samtal efter föreställningen.

Kultur hjärta fibernät = landsbygden lever Kulturrådet har fått ett efterlängtat uppdrag: att kartlägga hur digital teknik kan användas för att tillgängliggöra kultur och mötesplatser för människor - oavsett var man bor. Seminariet som arrangeras av Riksteatern, Dalateatern och Kulturrådet, inleds med några scener ur Dalateaterns föreställning Varg, som sänds direkt från Falun, utan fördröjning och publik och ensemble ser varandra samtidigt. Efteråt följer en dialog kring de idéer och strategier som politiker, utredare, kulturchefer, konstnärer, tänkare och publik har för att genom fibernätet utveckla det framtida välfärdssamhället.

Teateretablissemanget Gertrud Larsson (Blåvingar, Asylshopping, Åsa & Gertrud) är tillbaka med ett drama i vårdmiljö. En arbetsplatsteater med hög igenkänningsfaktor, om sociala hierarkier och vuxenmobbingens ödesdigra konsekvenser. Bygger på Gertrud Larssons egna iakttagelser från sin tid som anställd på en vårdavdelning.

Riksteatern i kulturpolitiken Samverkansmodellen är sjösatt och kulturpolitiken bubblar runt om i landet. En nationell organisation som Riksteatern utsätts för nya utmaningar och finner nya vägar framåt. Delta i ett samtal om kulturpolitikens utveckling och regionaliseringens betydelse under ledning av Riksteaterns VD Birgitta Englin.

Gruppen goes onda kvinnor Den feministiska teatergruppen Gruppen intar scenen med en show om onda kvinnor och kvinnlig kriminalitet. Med glitter och glam, performance och sång diskuteras hur kvinnor begränsas i samhället - inte ens inför lagen står vi lika.

Hi-Hat Xpres - Share Music Sweden, Kroumata och Spinn Hör rörelsen, se rytmen. Hi-Hat Xpres synliggör gränsöverskridande scenkonst när musiker och dansare med och utan funktionsnedsättning bjuder på en unik föreställning: en fartfylld resa genom olika epoker och länder som följer Hi-Hatens utveckling.

En dramatisk kulturhuvudstad Skräckteater, mastodontopera, nycirkusfestival och en hel del annat. Tre fria teatergrupper, Klungan, Norrlandsoperan, Västerbottensteatern, Västerbottens museum, Umeå Teaterförening och Riksteatern presenterar ett spännande scenkonstutbud under Umeås Kulturhuvudstadsår 2014. Vad innebär det för Riksteatern och Riksteaterföreningarna? Arrangör: Umeå Teaterförening och Riksteatern.

Berlin 1961 - NIE Company Internationellt verksamma NIE Company har gjort stor succé under senare år, bland annat med kompaniets prisbelönta trilogi om Europa. Uppsättningen Berlin 1961, i samarbete med Stuttgart Junge Ensemble, är en fristående berättelse om Berlinmuren som genom musikaliska, komiska och djupt mänskliga anslag blir ett stycke gripande teater.

Playback - Cullbergbaletten Cullbergbalettens Playback är ett spel där publiken dirigerar kompaniets dansare genom olika alternativ och förslag. Publiken styr dansarnas improvisationer genom att välja musiken rörelserna och kombinationerna.

The Outsider I det finländska gästspelet The Outsider tar sig magikern Janne Raudaskoski an 40 roller och kombinerar finurligt clowneri med magisk illusion, modern teknologi och en stor bredd av både ljus- ljud och visuella effekter.

Lebensraum Jakop Ahlbom gästar med holländska gästspelet Lebensraum: Om två män som lever tillsammans i ett litet rum och som genialt har löst bristen på utrymme genom att göra allt multifunktionellt: sängen är också ett piano, bokhyllan tjänar också som kylskåp och så vidare.

Dessutom spelas Riksteaterns turnerande vårproduktioner Flygräddare (Riksteatern/Unga Klara), Confinement och Bortbytingen (Riksteatern/Al Harah Theatre) Apkungen och Den magiska fjädern (Riksteaterns Tyst Teater) Bartolomeo (Riksteatern/Carrasco Dance Company) Håpas du trifs bra i fengelset (Riksteatern/Regionteatern Blekinge Kronoberg) Skådespelarliv och Arkan Assads föreläsning Mitt liv och rätten att få välja.

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye