Riksteatern

Nu finns filmklipp och ljud att ladda ned från Riksteaterns FTP: Sandra Malmquist och Iwa Boman om teaterlivet på och bakom scenen i Skådespelarliv

Dela
Hur är det att leva mitt i teatern – även när föreställningen är över? Om det handlar nyskrivna Skådespelarliv där skådespelarna och manusförfattarna Sandra Malmquist och Iwa Boman lyfter på ridån och avtäcker ett stycke spännande svensk teaterhistoria: från tidigt 1900-tal till nutid. Resultatet blir en hyllning med text, sång och musik till teatern och dess magi. Regiöga: Helge Skoog. Filmklipp med ljud för radio och TV finns att ladda ned från Riksteaterns FTP.

Skådespelarna Sandra Malmquist och Iwa Boman har närmare 40 års erfarenhet var från teaterns värld: Iwa som skådespelare och manusförfattare med lång erfarenhet av både teater, film och tv. Sandra som den skådespelare som varit Riksteatern trogen längst av alla: 36 år.

- Skådespelarliv riktar sig till alla som känner kärlek till teater, som tycker om livshistorier från svunna tider och har en nyfikenhet på hur man formas till en skådespelare, säger Sandra Malmquist.

Berättelsen spänner över en tidsperiod från början av 1900-talet, med Sandra Malmquist pappa - scenografen, regissören och teaterchefen Sandro Malmquists - möten med storheter som August Strindberg, Ernst Rolf och Karl Gerhard, till dagens Teatersverige. Resultatet blir en varm och humoristisk pjäs med glimtar från svensk teaterhistoria och livet vid teatern, med sång och musik från olika epoker.

- Egentligen tror jag att det skulle gå att göra dramatik av varje människas liv. Vi är alla unika med olika erfarenheter och olika sätt att handskas med problem och våra tillkortakommanden. Vi går ju på teatern och ser filmer för att få våra liv belysta och förklarade. Vi behöver se att vi inte är ensamma om våra upplevelser, eller att det finns de som har det värre än jag. Kanske behöver vi bara få en möjlighet att skratta åt alltihop, säger Iwa Boman.

Sandra Malmquist tillhör Riksteaterns fasta ensemble sedan 1977, är född rakt in i teatern. Hon har medverkat i 54 produktioner på Riksteatern.

Iwa Boman är skådespelare och manusförfattare med lång erfarenhet av både teater, film och TV. Hon tillhörde länge Stockholms Stadsteaters fasta ensemble, men har även arbetat på Dramaten och på Riksteatern.

Sandra Malmquist och Iwa Boman arbetade senast tillsammans i föreställningen En dåres sånger tillsammans med Sven Wollter, som turnerade med Riksteatern våren 2011.

Av och med: Sandra Malmquist och Iwa Boman Regiöga: Helge Skoog

TV OCH RADIO? Film- och ljudfiler från föreställningen finns tillgängliga på Riksteaterns FTP.

Så här hämtar du filerna: Kopiera länken nedan, öppna upp en Utforskare t. ex via ”Mina Dokument-mappen” och klistra in länken i adressfältet. Skriv in inloggningsuppgifterna nedan. Då öppnas vår ftp och du kan enkelt kopiera över filer från ftp:n till önskad mapp på din dator.

INLOGGNINGSUPPGIFTER: Adress: ftp://ftp.riksteatern.se User: press Lösen: 68ByVaV7

Tekniska problem? Kontakta Ylva Tingvik: Tel: 08-531 992 56 ylva.tingvik@riksteatern.se

Turnéplan: Norrtälje (24/2) Örkelljunga (28/2) Kumla (3/3) Norrköping (13/3) Halmstad (15/3) Osby (16/3) Gnosjö (17/3) Hässleholm (19/3) Förslöv (21/3) Delsbo (24/3) Vara (27/3) Burgsvik (9/4) Hemse (10/4) Vilhelmina (15/4) Storuman (16/4) Ånge (18/4) Katrineholm (20/4) Vadstena (21/4) Hallunda (27/4)

Pressbilder finns för nedladdning på www.riksteatern.se/press

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye