Riksteatern

Nu finns filmklipp att ladda ned från Riksteaterns FTP: Finländska succépjäsen En familj/Perheenjäsen till Sverige

Dela
Efter fler än 60 föreställningar i Finland och Thaliapriset för årets föreställning 2011 kommer En familj/Perheenjäsen till Sverige för en Riksteaterturné. Uppväxtskildringen, där den finländska dramatikern och regissören Milja Sarkola blandat verklighet med fiktion, berör fäder och döttrar i allmänhet och två generationer teaterarbetare och deras relationer i synnerhet. Sverigepremiär i Hallunda den 5 mars. Filmklipp finns att ladda ned från Riksteaterns FTP.

En familj/Perheenjäsen, som spelas på finländska och textas till svenska, är en berättelse om generationer och familjerelationer, igenkännlig för alla vars familjer någon gång valt jobbet i stället för varandra

- De flesta i publiken verkar kunna reflektera över sina egna liv kring konflikten mellan arbete - föräldraskap, kontakt och kontaktlöshet mellan generationer när de ser den, säger dramatikern och regissören Milja Sarkola om föreställningen där Antti Holma, Lotta Lehtikari. Seppo Merviä och Hanna Raiskinmäki medverkar på scen.

Milja Sarkola kommer från en teaterfamilj. Hennes pappa är Asko Sarkola, för många i Sverige lika med Pinnen, från filmen Höjdhopparen, men en stor kulturpersonlighet i Finland och chef på Helsingfors Stadsteater. Milja Sarkola valde också hon teatervärlden och kom efter ett par försök, in på Dramatiska Institutet, DI i Stockholm och Teaterhögskolan i Helsingfors samtidigt. Men valde till slut sin hemstad.

- Jag har ofta funderat på vad som hade hänt om jag istället valt Sverige. Därför är det fint att gästspela i Sverige nu, säger hon.

Hur var det då att skriva om sina egna familjerelationer? Om sitt konstnärliga arbete? Om en frånvarande far?

- Visst ingick det en hel del rädslor i det. Men jag har burit på det här ämnet så länge att det kändes viktigt att våga. Och i själva skrivprocessen skyddade jag mig genom att inte tänka på vad omvärlden kommer att tycka.

Från att i all tysthet repeterat i en liten källarlokal, med kort spelperiod för en minimal publikläktare, blev denna teaterupplevelse något mycket mer. Och nu: Sverigeturné med Riksteatern.

Ur juryns motivering till Thalia-priset:

”… en intressant och fräsch dramatext. Föreställningen, som utgår från den, är ett pricksäkert, känsloväckande och behärskat scenkonstverk. /.../ en verkningsfull föreställning som djupt sjunker in i människan och som åskådaren efteråt stannar upp vid, för att fundera över sitt eget förhållande till sina föräldrar, sina barn, sitt eget arbete och den omgivande världen…”

Milja Sarkola (f. 1975) är frilansande dramatiker och regissör. Mellan 2009-2012 verkade hon tillsammans med Pauliina Feodoroff som konstnärlig ledare för Teatteri Takomo. Hon var medregissör till dansföreställningen Ihmisen asussa som tilldelades det internationella Prix Jardin d’Europé 2012 - koreografipriset. Priset är en del av ImPulsTanz-festivalen i Wien.

Turnén är ett samarbete mellan Riksteatern och Teatteri Takomo. Föreställningen ingår i Scen utan gränser - Rajaton näyttämö, en plattform för samarbete och branschutveckling inom scenkonst i Sverige och Finland.

En familj/Perheenjäsen

Manus och regi: Milja Sarkola

Scenografi: Kaisa Rasila Kostym: Monika Hartl Ljusdesign: Heikki Paasonen Skådespelare: Antti Holma, Lotta Lehtikari. Seppo Merviä, Hanna Raiskinmäki

Föreställningens längd är cirka 2 tim 30 min inkl paus

Observera att föreställningen spelas på finska och textas på svenska.

TV OCH WEBB? Filmfiler från föreställningen finns tillgängliga på Riksteaterns FTP.

Så här hämtar du filerna: Kopiera länken nedan, öppna upp en Utforskare t. ex via ”Mina Dokument-mappen” och klistra in länken i adressfältet. Skriv in inloggningsuppgifterna nedan. Då öppnas vår ftp och du kan enkelt kopiera över filer från ftp:n till önskad mapp på din dator.

INLOGGNINGSUPPGIFTER: Adress: ftp://ftp.riksteatern.se User: press Lösen: 68ByVaV7

Tekniska problem? Kontakta Ylva Tingvik: Tel: 08-531 992 56 ylva.tingvik@riksteatern.se

Turnéplan: Hallunda (5/3) Eskilstuna (8/3) Västerås (10/3) Gävle (11/3) Kiruna (14/3) Haparanda (16/3) Uppsala (19/3)

Pressbilder finns för nedladdning på www.riksteatern.se/press

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye