Riksteatern

Dimen Abdulla årets vinnare av Sveriges största manustävling NY TEXT

Dela
Vinnaren av Sveriges största manustävling NY TEXT är utsedd. Dimen Abdulla med bas i Stockholm vinner 50 000 kronor för sin text Flickorna. Riksteatern har tagit initiativ till tävlingen för nyskrivna texter som i somras utlystes för sjätte gången. Rekordmånga bidrag, över 500, kom in och tolv texter har nu valts ut till årets antologi: NY TEXT-vol.6, som kommer ut i maj. Den 1 april påbörjas insamlingen av nya texter till NY TEXT-vol.7 med deadline den 15 sep 2013.

Juryn om den vinnande texten: Med ett skarpt språk , utomordentlig rytmik och stark känsla för mellanmänskliga relationer lyckas Dimen med sin text Flickorna fånga det maktspel, den fara och den intimitet som karaktäriserar nära relationer. Genom att låta sina unga protagonister (7 och 9 år) härbärgera ett fullt känsloregister utan att skönmåla våra fulaste bevekelsegrunder har Dimen skapat ett tätt drama med stor integritet och hög hantverksskicklighet. Det är med stor glädje vi tilldelar henne NY TEXT:s utvecklingsstipendium för 2013 på 50 000 kronor.

Dramatiker och texter som publiceras i NY TEXT! - vol. 6: Flickorna. Dimen Abdulla, Stockholm. Vinnare av utvecklingsstipendium på 50 000 kronor KERSTIN SKA DÖ eller MINNS DU KRIGET? Anna Nygren, Kimstad

Luciakandidaterna Johanna Svalbacke, Trollhättan

Bombdåd Emma Palmkvist, Linköping

Glosorna Jenny Rengman, Göteborg

HORA SUPERBIA Nina Hobert, Malmö

Priset Agnes Branting, Umeå

Pip & kärleken Yrsa Walldén Malmö

FLICKORNA Kristina Sigunsdotter Enskede

HJÄRTA I NATTEN Åsa Wideen Johanneshov

KOMPIS Charlie Kronberg Malmö

VEM BRYR SIG OM LILLA ADELE Christian Wåhlander Malmö

Vill du komma i kontakt med någon av författarna? Kontakta Mikael Wranell, Dramaturg Riksteatern, på mikael.wranell@riksteatern.se 0730 87 88 04

Riksteatern är initiativtagare och koordinator för samarbetet mellan de teatrar som tillsammans driver tävlingen. Manustävlingen NY TEXT! startades för snart sju år sedan och har hela tiden arbetat för ökad delaktighet. Målet är att stimulera skrivandet och exponera nya texter för scen, inleda en dialog med landets teatrar och förkorta vägen mellan skribent och producent. Projektet har under sina fyra år utvecklats till en plattform mellan de medverkande teatrarna för ett samtal om vad ny dramatik är och bör vara. Flera av tidigare års textbidrag från NY TEXT! har redan nått scener runt om i Sverige. Senast och kanske mest bekant är 2010 års vinnare Johanna Emanuelson vars text Älfsborgsbron spelats både på Unga Dramaten och Tallinns Stadsteater.

De medverkande teatrarna är:

Byteatern, Potatopotato, Teater Foratt, Teater Insite, Teater Eksem, Göteborgs Dramatiska teater, Teater Kurage, Masthuggsteatern, Teater Mutation, Play Teaterkonst, Ögonblicksteatern, Dramalabbet och Riksteatern.

Producent/Initiativtagare Mikael Wranell, Riksteatern, +46 730 87 88 04, mikael wranell@riksteatern.se

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye