Riksteatern

Ny version: Eldfesten 2013 - fira in våren med världskända artister och eldshower

Dela
NY VERSION AV PRESSMEDDELANDE MED RÄTT DATUM. Årets tydligaste vårtecken är här. Kom och fira våren, ljuset och gemenskapen den 19 mars då vi säger hejdå till vintermörket genom att fira Eldfesten/Chaharshanbe soori i Kungsträdgården i centrala Stockholm, på Heden i Göteborg, i Folkets park i Malmö och på Sigmatorget i Västerås.
foto helene lundgren
foto helene lundgren

För fjärde året i rad bjuder Riksteatern, Farhang, Eldfestkommittén och ABF Stockholm på en fantastisk Eldfest tillsammans med 16 ideella aktörer inom den svensk-iranska förenings- och kultursfären. Genom att föra in firandena från förorten till innerstaden vill vi göra högtiden till en folkfest som lockar alla stockholmare oavsett kulturell bakgrund och ålder. Showen kommer att vara unik i sitt slag med världskända artister, fantastiska eldshower och mycket mat, gemenskap och kärlek.

- Eldfesten är en förbjuden högtid i Iran, därför är det viktigare än någonsin att vi tillsammans står upp för glädjen som en mänsklig rättighet och firar tillsammans, säger Riksteaterns producent Mansour Hosseini

Bland artisterna i Kungsträdgården finns iranska superartisterna Hengameh och Kiosk, svensk-iranska Idol-stjärnan Roshana och Melodifestivaldeltagaren Behrang Miri bland många många fler. Som en viktig del i firandet hör också den persiska maten som kommer att serveras i ett flertal restaurangtält - missa inte att smaka den berömda soppan ”Ash Reshte”!

ARTISTER PÅ SCEN I KUNGSTRÄDGÅRDEN den 19 mars, kl. 18.00- 21.30 Hengameh, Roshana, Behrang Miri, Abjeez, Golbang, Kiosk, Li Dinê, Rebaz Duo, Sepideh, Vazari, Dj Podia, Dj Dustin, Parvaz Dansensamble, Hadji Firouz, Burnt out punks Konferencier: Max Amani och Tala Hadavi Läs mer om showen på www.riksteatern.se/eldfesten

Om Eldfesten/Chaharshanbesoori

Eldfesten eller Chaharshanbeh Soori som den heter på persiska, är en kulturell högtid som har nära anknytning till det iranska, afghanska, kurdiska och tadzjikiska nyåret Nouroz/Newroz som infaller på vårdagjämningen. Eldfesten/Chaharshanbesoori firas till skillnad från Nouroz nästan enbart i Iran och det sker sista tisdagen före Nouroz/Newroz. Denna högtid är en festival med våren, solen, ljuset och det nya året i fokus och har firats i nästan 4000 år tillsammans av många olika folkslag utan att begränsas av nationsgränser och språkbarriärer. Det har genom historiens gång varit förbjudet att fira Eldfesten i olika länder eftersom den ansetts utgöra ett hot mot den nationella/religiösa/etniska identitet som makthavarna strävat efter att etablera. Till exempel har den nuvarande regimen i Iran förbjudit firandet av Eldfesten men traditionen är så pass djupt rotad så att den firas varje år trots förbudet och så kommer det även att vara i år. Vi vill ta vara på och lyfta fram denna folkliga tradition genom att fira Eldfesten 2013 som aldrig förr med sprakande eldar, ljuvlig musik, enastående artister och fantastiska pyrotekniska shower. Vi vill genom denna festival sprida ljus, värme och kärlek med eldens intensitet. Vårt mål är att denna folkfest skall flyttas ut från förorten in till innerstan och där etableras som en återkommande festival i Sverige till för alla oavsett nationalitet eller etnisk tillhörighet. Med Eldfesten och Norouz/Newroz-firandet fortsätter Riksteatern i samarbete med Farhang, Eldfestkommitén, ABF Stockholm, arbetet för kultur, demokrati och mänskliga rättigheter.

En samproduktion av: Riksteatern, Farhang, Eldfestkommittén och ABF Stockholm. I samarbete med: Canal Global, Barn och ungdomsföreningen Khane Samad Behrangi, NIMA Iranska barn- och ungdomscenter, X.Cons, , Persian Art, Priska film, Itanska pensionärers förening i Stockholms län, Jebhe melli Iran i Sverige, Solidaritetcenter för iranier och svenskar, musikföreningen Nava, Föreningen Yari, Stockholm Zoroastriska förening, Radio Shahrvand, föreningen Mezanderani, samt Studentföreningen PerSIS

Eldfesten, tisdag 19 mars 18:00-21:30, Kungsträdgården, Stockholm

Eldfesten firas också i Göteborg, Malmö och Västerås.

Läs mer om produktionen och ladda ner pressbilder på www.riksteatern.se/press

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Johanna Broman, tf pressansvarig Riksteatern 08-53199052 johanna.broman@riksteatern.se

Bilder

foto helene lundgren
foto helene lundgren
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye