Riksteatern

Grattis Nyköping – i sommar hyllas ni av Riksteaterns graffititurné WALLS OF FAME!

Dela
Idag är det klart att Nyköping, där det snart byggs en helt ny öppen vägg för graffitikonstnärer, blir en av de fem kommuner som i sommar hyllas av Riksteatern för sin toleranta syn på graffiti. Lördag den 3 augusti kommer WALLS OF FAME – Riksteaterns hyllningsturné till den öppna väggen – till Nyköping och väggen som kommer att uppföras nere vid hamnen nu i sommar. Som en första kärleksförklaring till Nyköpings kommun och dess demokratiska inställning till graffitikonsten har Riksteatern låtit graffitimålaren Gauge tolka kommunens stadsvapen, bifogad som pressbild. Första helgen i augusti väntar kärleksförklaring nummer två, en heldag med tre av världens mest eftertraktade graffitimålare – MadC (Tyskland), Bates (Danmark) och KAOS (Sverige).

Efter framgångarna med Art of the Streets tar Riksteatern nästa steg i arbetet med att ge graffitin samma utrymme och villkorsfrihet som andra kulturyttringar i Sverige får. WALLS OF FAME - Riksteaterns hyllningsturné till den öppna väggen besöker under två veckor i augusti Botkyrka, Nyköping, Karlstad, Malmö och Göteborg och med på turnén följer graffitigiganterna MadC (Tyskland), Bates (Danmark) och KAOS (Sverige). - Vi vill med Walls of fame välkomna Nyköping in i graffitigemenskapen! Den öppna vägg som kommer att byggas där inom kort blir den nyaste i Sverige. Det innebär att Walls of fame i sommar gästar både den kommun som omfamnat graffitin under längst tid, det vill säga Malmö, och Nyköping som är den senaste kommunen att ta det demokratiskt viktiga steget mot en tolerant inställning till graffiti som konstyttring, säger Ceylan Holago, Riksteatern, producent för WALLS OF FAME.

Efter många år av diskussioner beslutade Nyköping i våras att staden ska få en egen öppen vägg. Nyköpings Graffitivägg kommer att byggas specifikt för ändamålet, det vill säga att vem som helst ska kunna måla på den när som helst. Väggen kommer att ligga nere vid hamnen och ha en totalyta på 60 meter. Invigningen är beräknad till den 8 juni. - Nyköpings Graffitivägg kommer att betyda att Nyköping får ett bredare kulturutbud och att de som vill måla lagligt får någonstans att göra det på, säger Linn Lidberg, samordnare vid Nyköpings Ungdomsfullmäktige. Det ska bli jättekul att Riksteatern kommer hit, det känns extra kul att Nyköping är ett av turnéstoppen i och med att väggen är så pass ny. Det är viktigt att den uppmärksammas och görs synlig så att många hittar hit och använder den, så att den får vara kvar. Alla som är intresserade av graffiti eller nyfikna på konstformen är välkomna till väggen för att ta del av det unika skapandet som kommer att ske där i samband med WALLS OF FAME. Utöver livemålning av graffitimästarna blir det korvgrillning och beats serverade av medföljande dj:s. Riksteaterföreningen Graffitifrämjandet finns också på plats.

I och med dagens nyhet om Nyköping är den fullständiga turnéplanen för WALLS OF FAME nu klar att presenteras i sin helhet: fredag 2/8: BOTKYRKA/Subtopia i Alby lördag 3/8 NYKÖPING/Hamnen söndag 4/8 KARLSTAD/Vattenreservoaren på Rud fredag 9/8 MALMÖ/Väggen utanför Folkets Park lördag 10/8 GÖTEBORG/Draken vid Röda Sten konsthall

Riksteaterns WALLS OF FAME presenterar stolt: MadC Tyska MadC är en internationellt verksam graffitimålare och är idag en av graffitvärldens populäraste och mest anlitade. MadC är mest känd för sina massiva burnerväggar, balanserade pieces och för sin passion för detaljer. Hon har till exempel gjort slående tolkningar av världen i “Jurassic Park” och “Ice Age”. En annan fablesse hon har är att måla olika varianter av sitt namn eftersom bokstäver och teckensnitt ligger henne varmt om hjärtat. För några år sedan gjorde hon sitt kanske mest legendariska verk “700Wall”, ett 700 kvadratmeter stort verk och sannolikt den största graffitimålningen någonsin skapad av en enda person. På väggen fanns hennes namn med på 100 ställen i olika formationer. MadC skriver också böcker och hennes andra bok ”Street Fonts - Graffiti Alphabets From Around The World” kom ut våren 2011 och finns utgiven på sex olika språk.

Se MadC skapa “700Wall” här:

http://www.youtube.com/watch?v=zFdF0jizGos

Läs mer om MadC här:

http://madc.tv/

BATES Danske målaren Bates är en av världens största internationella graffitikonstnärer. Han har varit aktiv ända sedan 1984 och har nått legendstatus inom graffitiscenen. Hans verk finns att beskåda över hela världen och han förekommer flitigt i böcker om graffiti, musikvideos och modefotograferingar. Förutom att måla på väggar och duk har han även gjort design åt en mängd olika företag. Med fokus på form och teknik kombinerar Bates New Yorks svängiga rytmer med bubbelbokstäver med Europas mer tekniska skarpa linjer och grafiska precision till något eget.

Läs mer om Bates här:

http://greatbates.com/

KAOS Svenska KAOS är en av Europas största graffitimålare och utsågs 2012 till årets graffitimålare på Kingsizegalan. Han målade sin första piece 1985 och har nästan 30 års erfarenhet av graffiti. Hans konst spänner över målade väggar till utställningar på gallerier och konstmässor. KAOS gör även beställda konstverk och stora muralmålningar för företag, kläddesign och deltar i graffitifestivaler över hela Europa. KAOS figurerar i böckerna “1207” (2007) om Stockholms graffitivärld och “Kaos - Vandals In Motion” (2012) om Sveriges och Europas graffitimålare.

Följ WALLS OF FAME i sociala medier: https://www.facebook.com/artofthestreets https://twitter.com/artofthestreets http://instagram.com/artofthestreets

Hemsida: https://movement.riksteatern.se

Pressbilder och mer information finns på www.riksteatern.se/press

Kontakter

Presskontakt Adrian Hörnquist, Pressansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 420, mob: 070-637 59 78 adrian.hornquist@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye