Riksteatern

Birgitta Englin lämnar Riksteatern vid årsskiftet

Dela
Riksteaterns vd Birgitta Englin slutar vid årsskiftet. Hon väljer att lämna detta besked nu för att en ny vd ska hinna komma in verksamheten i god tid före Riksteaterns nästa kongress våren 2015.
Foto Elisabeth Ohlson Wallin
Foto Elisabeth Ohlson Wallin

Birgitta Englin tillträdde som Riksteaterns vd 2005. Hon har bland annat arbetat med att stärka Riksteaterföreningarnas ideella arbete och med att öka Riksteaterns samarbeten inom och utanför kulturbranschen. Ett annat av Birgitta Englins fokus har varit att utveckla Riksteaterns internationella arbete. Dessutom har Riksteaterns organisation effektiviserats och tjänster har utlokaliserats parallellt med regionaliseringen av kulturpolitiken och den statliga samverkansmodellen. - I dag är Riksteatern en kulturpolitisk aktör i många kommuner och regioner, detta är en följd av ett kontinuerligt arbete med att stärka Riksteaterns lokala och regionala inflytande, säger Birgitta Englin. För att scenkonsten ska nå fler har jag också arbetat för att Riksteatern ska bli en föregångare när det gäller teknikutveckling, nationell förmedling och en mångfald av konstnärer, säger hon. Birgitta Englin väljer att berätta att hon ska sluta nu för att hennes efterträdare ska hinna komma in i verksamheten i god tid före Riksteaterns nästa kongress 2015. Kongressen är Riksteaterns högsta beslutande organ och äger rum vart fjärde år. - Det är bra för en organisation som är i rörelse och utveckling att tillföras nya krafter och perspektiv. Jag har haft nio fantastiska år med Riksteatern, nu vill jag skapa möjligheter för en ny vd att komma in i verksamheten i god tid före nästa Riksteaterkongress som hålls våren 2015, säger Englin. Joachim Berner, Riksteaterns ordförande, beklagar att Birgitta Englin slutar: - Birgitta Englin har genomfört en angelägen utveckling av Riksteaterns verksamhet. Utvecklingen av Riksteatern kommer fortsätta på den inslagna vägen med en ny vd på plats, säger Berner. Birgitta Englin är också ordförande i Södra Teatern AB, ett dotterbolag till Riksteatern, hon lämnar även detta uppdrag. Rekryteringen av Birgitta Englins efterträdare har redan påbörjats, ambitionen är att en ny vd ska vara på plats till årsskiftet 2013/2014. När Birgitta Englin lämnar sin tjänst kommer hon att stå till styrelsens förfogande nio månader. Birgitta Englin och Joachim Berner finns tillgängliga för intervjuer under dagen.

Kontaktpersoner Matilda Asp, kommunikationsstrateg, 08-531 99 408 och Gilda Romero, pr-ansvarig, 08-531 99 354

Bilder

Foto Elisabeth Ohlson Wallin
Foto Elisabeth Ohlson Wallin
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye