Riksteatern

Göteborg blir Riksteaterns nästa kongressort

Dela
Nu är det klart att Göteborg blir nästa kongressort för Riksteatern. Beslutet togs av Riksteaterns styrelse i dag. Den 8-10 maj 2015 väntas därmed hundratals ombud från Riksteaterföreningar i hela Sverige till Göteborg för att ta beslut om mål och riktlinjer för verksamheten.

Kongressen är Riksteaterns högsta beslutande organ och äger rum vart fjärde år. Riksteaterns tidigare kongresser har bland annat hållits i Stockholm och Norrköping. - Göteborg är en stad med ett spännande förenings- och kulturliv, det är helt rätt att placera Riksteaterns nästa kongress 2015 där. I Göteborg finns också ett stort engagemang i kulturfrågor, redan i sommar finns Riksteatern på plats i Göteborg med Walls of Fame, en hyllning till Göteborgs demokratiska inställning till graffifikonsten, säger Riksteaterns vd Birgitta Englin som nyligen meddelat att hon kommer att sluta och vill skapa förutsättningar för en ny vd att komma in i verksamheten i god tid till Riksteaterns nästa kongress. Vid mötet i dag fortsatte också Riksteaterns styrelse arbetet med rekryteringen av ny vd. En rekryteringskommitté bestående av Joachim Berner, Riksteaterns ordförande, styrelseledamöterna Bosse Lundkvist och Malin Holmberg samt personalens representant Jenny Larsson, Teaterförbundet, har utsetts. Riksteaterns alla förtroendevalda och medarbetare kan lämna förslag på kandidater till ny vd. - Jag har goda förhoppningar om att rekryteringsprocessen ska kunna blir klar under hösten, säger Joachim Berner, Riksteaterns ordförande.

Birgitta Englin och Joachim Berner finns tillgängliga för intervjuer.

Kontakter

Presskontakt Matilda Asp, Kommunikationsstrateg, telefon 08-531 99 408, matilda.asp@riksteatern.se

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye