Riksteatern

Kwaai – svensk och sydafrikansk hiphop möts i musikaliskt experiment

Dela
De tyngsta namnen inom hiphop från Sverige och Sydafrika möts i ett musikaliskt experiment under namnet KWAAI. Resan påbörjades 2012 och i sommar eskalerar mötet till en sommarturné genom Sverige med Riksteatern och Folkets Hus och Parker.

December 2012 påbörjades resan mot det som kommit att bli det största utbytet mellan svensk och sydafrikansk hiphop hittills. Några av Sveriges mest etablerade hiphop- och reggaeartister, såsom Adam Tensta, Chords, Cleo, Kristin Amparo, Mofeta & Jerre och Dirty Jens, begav sig till Kapstaden och Johannesburg för att samarbeta med några av Sydafrikas största profiler inom urban musik. Där fick de med sig flera namnkunniga nationella artister; Driemanskap, Kanyi, DJ Tha Cutt, Jack Parow med flera.

KWAAI är det största utbytet någonsin mellan svensk och sydafrikansk hiphop. I december 2012 åkte Adam Tensta, Syster Sol, Chords, Kristin Amparo, Mofeta & Jerre, Cleo och Dirty Jens (Sjukstugan) till Sydafrika i 3 veckor för att spela in med flera av Sydafrikas största rappare så som Driemanskap, Kanyi, DJ Tha Cutt, Jack Parow. De kom hem med albumet Worldwide, en dokumentär som kommer i höst samt minnen för livet.

KWAAI är ett stort, internationellt, manligt och kvinnligt kollektiv - skivan gästas av över 30 rappare på 5 olika språk. De oväntade mötena ledde till en enorm musikalisk sprängkraft, vilket märks tydligt i den första videon ”Badman”, där de svenska artisterna tillsammans med Spaza-raphjältarna Driemanskap och Kanyi tågar genom kåkstaden Guguleto i ett 6 minuters rap-epos. Låten har hyllats i både Sverige och Sydafrika och fick beröm av ingen mindre än Chuck D när den spelades på radiostationen ANDYOUDON'TSTOP i New York.

I sommar eskalerar mötet till en sommarturné genom Sverige med Riksteatern och Folkets Hus och Parker. Artisterna från båda länderna uppträder tillsammans med det välkända livebandet Spiderdogs, som bland annat spelat med Promoe, Timbuktu, Petter, Tingsek och Looptroop.

“Jag lärde mig att ju mer jag låter andra ta plats i min musik, desto bättre blir den. Istället för att hålla så hårt i tyglarna och tänka att om det inte blir som jag har tänkt så blir det inte bra” säger Mofeta, initiativtagare och projektledare för Kwaai.

Den 7 juni släpptes deras gemensamma album Worldwide. Videon till första singeln BADMAN är filmad i Kapstaden. http://www.youtube.com/watch?v=iLEtXHSl7lI (http://%20http:/www.youtube.com/watch?v=iLEtXHSl7lI)

Projektet stöds av Statens Kulturråd och Statens Musikverk, med syfte att bygga ett hållbart kulturellt samarbete mellan Sverige och Sydafrika. Bakom projektet står Musikföreningen Spiderdogs och nätverket Femtastic. Medverkande artister: Adam Tensta, Chords, Cleo, Dirty Jens, Mofeta & Jerre, Kristina Amparo, Kanyai (SA), Driemanskap (SA), Mic Substance (SA), Khosh (SA), DJ THa Cutt (SA) och DJ Hamma (SA)

Turnéplan för KWAAI: (9/8) Rinkebytorget, Rinkeby*, (13/8) Rågsveds centrum, Rågsved*, (14/8) Vitabergsparken*, Stockholm, (17/8) Posthusscenen, Malmöfestivalen, (24/8) Hammarkulletorget, Hammarkullen, (29/8) Järntorget, Eskilstuna. *genomförs i samarbete med Parkteatern.

Läs mer: http://www.riksteatern.se/kwaai (http://www.fhp.nu/Hem/Alla-evenemang/Konsert/Kwaai/?tab=EventInfo)

KWAAI i Gomorron Sverige: http://www.svtplay.se/klipp/951053/svensk-hiphop-till-sydafrika

KWAAI i Göteborgsposten: http://www.gp.se/kulturnoje/1.1006963-svenska-musiker-i-afrikautbyte

Pressbilder: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/kwaai Presskontakt: Mathias Bohman, presschef Folkets Hus och Parker 08-452 25 13, 070-682 33 35 mathias.bohman@fhp.nu

Gilda Romero, pressansvarig Riksteatern 08-531 993 54, 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se Om Riksteatern

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye