Riksteatern

Dövas bortglömda historia berättas i Ljuset i sprickan

Dela
Det svenska teckenspråket var förbjudet i 100 år. Och trots att teckenspråket sedan 2009 haft en ställning som motsvarar de övriga nationella minoritetsspråken är kultur på svenskt teckenspråk fortfarande inte en självklarhet i Sverige. Ljuset i sprickan, skriven och regisserad av Mindy Drapsa, är den bortglömda historien om hur många tusen människor blev berövade sitt språk och sin kultur. När Ljuset i sprickan nu åker på Riksteaterturné får många chansen att ta del av den glömda historien.
foto Urban Jörèn
foto Urban Jörèn

Riksteaterns Tyst Teater har länge varit en viktig katalysator för döva på kulturområdet, den ställning som teckenspråksteatern har i Sverige är unikt i hela världen. Erkännandet för Tyst Teaters verksamhet i världen är stort och under de senaste 40 åren har turnéerna varit många. I uppsättningen Ljuset i sprickan, får vi möta fängelseinternen Hanna som är ung, döv och har teckenspråk som första språk. Fängelsevakten Gertrud är också döv, men tillhör en äldre generation som under sin uppväxt har förbjudits att använda teckenspråk. Med Ljuset i sprickan gör Mindy Drapsa sin Riksteaterdebut.

- Att Ljuset i sprickan görs nu beror på att det just nu pratas mycket om genus och mångfald i samhället. Med all rätt. Och nu är det dags för en ganska osynlig minoritetsgrupp att få berätta sin historia, på sitt sätt - och ur ett genusperspektiv, säger Mindy Drapsa. Med tanke på den aktuella diskussionen om yttrandefrihet och alla fördomar om olika minoritetsgrupper som råder idag, så känns det viktigt att alla grupper själva får chansen att berätta, och inte blir representerade av några andra, säger hon.

- Vi lever i en tid när rätten till kultur ständigt ifrågasätts. Det är viktigare än någonsin att fler människor erövrar scenkonsten och teatern har en kraft som inget annat, säger Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst Teater.

Om Ljuset i sprickan: En dömd fånge och en fängelsevakt i ett låst rum. Båda är döva. Fången Hanna är ung, och har alltid haft rätt att uttrycka sig på teckenspråk. Hon tycker sig också ha rätt att gå emot samhällets normer för hur döva, och kvinnor, ska vara och bete sig. Fångvaktaren Gertrud tillhör den äldre generationen som förbjudits att använda teckenspråk. Hon har levt hela sitt liv utan att opponera sig mot normer och regler. När det förflutna möter nuet blir kollisionen oundviklig. Vem är den verkliga fången, och är fängelset mer psykiskt än fysiskt? Föreställningen spelas på svenskt teckenspråk och textas till svenska.

I rollerna: Juli af Klintberg och Amina Ouahid. Dramatisering och regi: Mindy Drapsa

Premiär den 14 oktober i Vänersborg, Vänersborgs teckenspråksförening arrangerar.

Turnéplan: 14 oktober Vänersborg Folkets Hus, 16 oktober Göteborg Stora Teatern, 18-19 oktober Stockholm Teater Tre, 22 oktober Lund, 23 oktober Malmö Inkonst, 7 november Gävle Teater, 9 november Leksand , 11 november Umeå, 16 november Jönköping Kulturhuset Spira, 17 november, Växjö Teater, 18 november Örebro Teater, 19 november Örebro Teater, 20 november Örebro Teater, 23-24 november Hallunda Riksteaterhuset

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/ljuset-i-sprickan).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/ljusetisprickan).

Presskontakt: Gilda Romero Pressansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto Urban Jörèn
foto Urban Jörèn
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande

Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.

Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande

Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.

Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande

Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye