Riksteatern

Skådespelarliv möter åter Göteborgspubliken

Dela
Hur är det att leva mitt i teatern – även när föreställningen är över? I Skådespelarliv, som turnerade med Riksteatern under våren, lyfter skådespelarna och manusförfattarna Sandra Malmquist och Iwa Boman ridån och avtäcker ett stycke spännande svensk teaterhistoria: från tidigt 1900-tal till nutid. Resultatet blir en hyllning med text, sång och musik till teatern och dess magi. Nu spelar Skådespelarliv fem föreställningar på Göteborgs Stadsteater.

Skådespelarna Sandra Malmquist och Iwa Boman har närmare 40 års erfarenhet var från teaterns värld: Iwa som skådespelare och manusförfattare med lång erfarenhet av både teater, film och tv. Sandra som den skådespelare som varit Riksteatern trogen längst av alla: hela 36 år!

- Skådespelarliv riktar sig till alla som känner kärlek till teater, som tycker om livshistorier från svunna tider och har en nyfikenhet på hur man formas till en skådespelare, säger Sandra Malmquist. Berättelsen spänner över en tidsperiod från början av 1900-talet, med Sandra Malmquist pappa - scenografen, regissören och teaterchefen Sandro Malmquists - möten med storheter som August Strindberg, Ernst Rolf och Karl Gerhard, till dagens teatersverige. Resultatet är varm och humoristisk pjäs med glimtar från svensk teaterhistoria och livet vid teatern, med sång och musik från olika epoker. - Egentligen tror jag att det skulle gå att göra dramatik av varje människas liv. Vi är alla unika med olika erfarenheter och olika sätt att handskas med problem och våra tillkortakommanden. Vi går ju på teatern och ser filmer för att få våra liv belysta och förklarade. Vi behöver se att vi inte är ensamma om våra upplevelser, eller att det finns de som har det värre än jag. Kanske behöver vi bara få en möjlighet att skratta åt alltihop, säger Iwa Boman. Sandra Malmquist tillhör Riksteaterns fasta ensemble sedan 1977, är född rakt in i teatern. Hon har medverkat i 54 produktioner på Riksteatern. Iwa Boman är skådespelare och manusförfattare med lång erfarenhet av både teater, film och TV. Hon tillhörde länge Stockholms Stadsteaters fasta ensemble, men har även arbetat på Dramaten och på Riksteatern. Spelas på Göteborgs Stadsteater 8-12 oktober. För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/skadespelarliv). För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/skadespelarliv). Presskontakt: Gilda Romero Pressansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye