Riksteatern

Barnfattigdom, nyskrivet med Klungan, modernt drömspel med Moomsteatern och passionsdrama av Pinter - här är Riksteaterns vår 2014.

Dela
I vår riktar Riksteatern strålkastaren mot barnfattigdom med de sceniska läsningarna Det är dyrt att vara fattig i samarbete med Majblomman och Rädda Barnen. På Riksteaterturnéer i hela Sverige blir det också: relationsdrama med Harold Pinters Älskaren, Klungan, som kommer med nya föreställningen På rätt sida om okej, och poetiska Mannen utan riktning, en samproduktion mellan Riksteatern och Moomsteatern baserad på Dantes Den gudomliga komedin. Övriga godbitar är nyskrivna Ingen fattar utom vi där mellanstadiepubliken möter 12-åriga Roxana, Wilma och Ida som är trötta på omvärldens förväntningar, finner oväntad gemenskap och hittar sin grej. I showen När rocken kom till Sveg berättar Torgny ”Kingen” Karlsson om när rocken nådde Sverige.
foto Patrick Näslund
foto Patrick Näslund

Riksteaterns Tyst Teater ger en resa om vattnets kretslopp för barn i Sagosäcken. Sylvi och Anita är ett samarbete med Helsingfors Stadsteater om Finlands president Urho Kekkonens hustru och älskarinna. Dessutom ger Stig Dagermans pjäs Streber sig ut på Riksteaterturné och danskompaniet Les Ballets Trockadero de Monte Carlo gästar Sverige för första gången. Med Emir Hadžihafizbegović, Bosniens motsvarighet till Krister Henriksson, i spetsen för en stjärnspäckad ensemble gästar bosniska gästspelet Jag lämnade mitt hjärta i Zvornik Sverige.

Riksteatern Vilhelmina är en av de 230 teaterföreningar i Sverige som varje år ser till att teater- och scenkonstintresserade i hela landet får tillgång till scenkonst. När rocken kom till Sveg kommer att ha Riksteaterpremiär i Vilhelmina den 1 februari.

- När man ser Kingen på scen så slås man av hur kul han har, han brinner för det han gör och det smittar verkligen av sig till publiken, säger Suzanne Sellin som är teaterkonsulent i Riksteatern Vilhelmina. Premiären kommer att bli en helkväll i rockens tecken och När rocken kom till Sveg kommer att bli som en smällkaramell för publiken, säger hon.

Turnéplaner och premiärorter kommer att presenteras löpande under våren. Pressbilder finns att ladda ner på Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/) .

Detta är Riksteaterns premiärer våren 2014:

Det är dyrt att vara fattig I vår riktar Riksteatern strålkastaren mot barnfattigdom. I Sverige finns det barn som har - och barn som inte har. För att synliggöra och göra fattigdom bland barn ”pratbart” kommer Riksteatern att arrangera sceniska läsningar runt om i landet med lokala läsare i rollerna. Projektet genomförs tillsammans med Majblomman och Rädda Barnen och går under namnet Det är dyrt att vara fattig. Manus är skrivet av Mia Törnqvist. Premiär i Falun den 4 februari.

Eldfesten För femte året i rad arrangerar Riksteatern tillsammans med 16 ideella aktörer inom den svensk-iranska förenings- och kultursfären den årliga Eldfesten. Festen, som också går under namnet Chaharshanbeh Soori (röd onsdag) inleder firandet av det persiska nyåret Norouz. Man kan också kalla Eldfesten för en förfest till Norouz som är en mångtusenårig tradition. Eldar tänds för att fira solens, ljusets och vårens återkomst. Man samlas kring eldarna, hoppar över dem och sjunger rituella ramsor. En folkfest med artister och pyrotekniska shower som firas i Stockholm, Göteborg, Malmö och Västerås och infaller den 18 mars.

En liten berättelse Turkisk-Svenska Riksteaterföreningen turnerar med en komedi som bjuder på träffsäker dialog och livemusik. En liten berättelse tar med publiken på en resa genom en kärleksrelations olika faser. Vi följer paret från flirtstadiet, de långa telefonsamtalen, sambolivet, giftermålet, övergången till vardagsrutiner, irritation och bråk, fram till den punkt då separationen är oundviklig - eller? Pjäsen bygger på boken Haybeden gerceküstü Konusmalar av Yilmaz Erdogan. Premiär den 1 februari.

Ingen fattar utom vi Det är vårtermin i årskurs fem. Rollerna är cementerade sedan länge. Roxana har tusen kompisar som ser henne som sin ledare, fast hon inte vill. Wilma är ny i stan och lyckas inte få en enda vän, fast hon hade massor på förra stället. Och Idas struliga gäng kallar henne liten och feg. På flykt från en salsakurs möts de tre på möbelaffärens lastbrygga. De hittar en styrka och en vänskap. De hittar sin grej. Finurlig och kul - men inte laglig. Och en dag ringer polisen hem. Ingen fattar utom vi är ett drama för mellanstadielever om vänskap, identitet och frihet skriven av Anders Duus och i regi av Nora Nilsson. Premiär den 4 mars.

Jag lämnade mitt hjärta i Zvornik Jag lämnade mitt hjärta i Zvornik är ett starkt drama om när kriget kom till Bosnien 1992. Huvudrollen spelas av Bosniens motsvarighet till Krister Henriksson, Emir Hadžihafizbegović, i spetsen för en stjärnspäckad ensemble med legendariska namn som Dragan Jovičić och Admir Glamočak. Musikläraren Rudo återvänder till hemstaden Zvornik för att komponera en symfoni och finner vänner bland en brokig skara hotellgäster. Mitt i en fest blir stämningen hotfull när två nationalister plötsligt kräver att Rudo ska avrättas. Föreställningen är skriven av den erkände dramatikern Abdulah Sidran, som samarbetat Emir Kusturica, och är ett gästspel från Kamerni Teateri i Sarajevo. Spelas på bosniska och textas till svenska. Premiär den 21 april. Kung Domalde - den oförvitliges saga efter Sofokles Kung Oidipus. Det antika dramat Kung Oidipus förlagd till den nordiska sagotraditionen. Med musik, dans, och fantastiska kostymer berättas historien om Domalde som spås döda sin far och gifta sig med sin mor. För att undvika sitt öde flyr han landet, men ödet kommer i kapp honom. En skrämmande och trösterik historia om att vara människa. En produktion som Riksteatern gör i samarbete med Västanå Teater. Premiär den 16 februari. Les Ballets Trockadero de Monte Carlo En humoristisk kärleksförklaring till klassisk balett - med män i alla roller. För första gången kommer det hyllade New York-baserade danskompaniet Les Ballets Trockadero de Monte Carlo till Sverige! Med teknisk skicklighet och komisk timing gör de manliga dansarna klassiskt kvinnliga roller i tåspetsskor och tutu. Kompaniet har sedan starten 1974 besökt över 500 städer i 30-talet länder, och vunnit både kritikernas och publikens hjärtan. Premiär den 23 januari i Umeå. Mannen utan riktning Mannen utan riktning baseras på Dante Alighieris Den gudomliga komedin, där Dante vandrar genom helvetet, skärselden och paradiset. Dante har gått vilse i livet efter att hans älskade Beatrice har gått bort. I Mannen utan riktning tar nio skådespelare med publiken på en resa som är brutalt vacker, poetisk och komisk. Föreställningen är en samproduktion mellan Riksteatern och Moomsteatern och hade premiär på i Malmö den 9 november. Den 30 januari är det Riksteaterpremiär.

När rocken kom till Sveg Året var 1956. Bara någon vecka efter Elvis Presleys genombrott på andra sidan Atlanten, letade sig den amerikanska ungdomskulturen ända till skyltfönstret i Söderqvists Bokhandel i Sveg. När rocken kom till Sveg är på samma gång en nostalgisk tillbakablick som en musikalisk resa. Kingen & the Uppercuts berättar om hur en stenkaka från USA möblerade om i folkhemmets skivsamlingar. När rocken kom till Sveg började som en bok om ursprunget till Svegs rock’n’roll-scen, och blev en dokumentär på SVT. Nu har den förvandlats till en föreställning där Torgny ”Kingen” Karlsson och hans tremannaband hyllar rock’n’roll-historien med klassiker från 50-, 60- och 70-talen blandat med nyskrivet material inspirerat av tiden. Premiär den 1 februari i Vilhelmina.

När vinterns stjärnor lyser här Hur förändras en människa som förbjuds att tala sitt eget språk? Kritikerrosade När vinterns stjärnor lyser här undersöker hur en trasig identitet kan rota sig i våra medvetanden och kroppar. Med hjälp av dans, projektioner, personliga berättelser och humor skildras en mörk epok av språkförtryck, skallmätningar och försvenskning som tystat människor och lämnat deras barn i ett historisk vakuum. När vinterns stjärnor lyser här är skriven av Ninna Tersman och den tornedalska författaren Mona Mörtlund, och regisserad av Riksteaterns Josette Bushell-Mingo. Vårens turné är ett samarbete mellan Riksteatern, Giron sámi teáhter, Norrbottensteatern och Tornedalsteatern och har tidigare turnerat mellan olika scener i Norrbotten. Den spelas på talad nordsamiska och sydsamiska, meänkieli, finska, svenska samt finskt och svenskt teckenspråk. Föreställningen vänder sig både till hörande och döva. Turnépremiär den 7 februari.

På rätt sida om okej Humorgruppen Klungan följer upp succéerna Det är vi som är hemgiften och Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter med en ny föreställning. På rätt sida om okej handlar om hur det låter när man lyssnar på sig själv, och vad man tror sig höra när man lyssnar på andra. Föreställningen är det tredje samarbetet med regissören och koreografen Birgitta Egerbladh. Tillsammans med Klungan har hon skapat ett eget sceniskt uttryck: en berättarglad tragikomik, full av koreografiska krumsprång, vindlande textmassor och skenande röstlägen. Denna gång adderas även ljudet som centralt berättargrepp. På rätt sida om okej är en samproduktion mellan Klungan och Riksteatern och har premiär på Sagateatern i Umeå i januari i samband med kulturhuvudstadsåret 2014. Den 13 mars kommer den till Södra Teatern i Stockholm och hösten 2014 ger den sig ut på Riksteaterturné.

Sagosäcken Sagosäcken är en äventyrlig resa om vattendroppens kretslopp och vad som händer med planeten om människan förstör vattnet. I pjäsen utforskas vattnet i olika skepnader och genom olika skeenden. Med fartfyllda sagor behandlas frågor som vilket vatten man kan dricka, hur det går med vattnet om det slängs farliga saker i toaletten och vad man behöver vatten till. Pjäsen spelas på teckenspråk och är en föreställning för barn mellan 5-9 år av Riksteaterns Tyst Teater, i regi av Mette Marqvardsen. Premiär den 8 mars. Streber Stig Dagermans pjäs Streber skrevs 1947-48 och skildrar historien om människan som vacklar mellan omtanke om sina medmänniskor och jakten på individuell framgång. Blom, en av delägarna i en kooperativ bilverkstad, lurar hänsynslöst sina kamrater att sälja verksamheten till Direktören, enbart för att själv få kliva in i rollen som Föreståndare och klättra i de sociala hierarkierna. Regissören Olle Jansson låter 1940-talet synas i kostym och mask, i en nutida scenbild med projektioner och ljus signerad SuToDa. Streber hade premiär på Dramaten den 5 oktober och uppsättningen är en samproduktion mellan Riksteatern och Dramaten där bland andra Johannes Wanselow medverkar. Turnépremiär den 3 februari.

Sylvi och Anita Finlands president Urho Kekkonen hade på 1960- och 70-talen ett förhållande med Anita Hallama. Historien var länge en offentlig hemlighet, som dock Sylvi Kekkonen och Anita Hallamas make tidigt kände till. Sylvi och Anita är ett dialogdrivet drama som skildrar hustru och älskarinna och deras inbördes förhållande, medan Urho Kekkonen bara är en siluett i fonden. Det handlar om ett politiskt och emotionellt maktspel. Vem styrde vem och vilka konsekvenser fick det? Föreställningen är ett samarbete mellan Riksteatern och Helsingfors Stadsteater. Skådespelaren Eeva-Liisa Haimelin är systerdotter till Sylvi Kekkonen, som hon porträtterar i pjäsen. Premiär den 5 april.

Älskaren Nobelpristagaren Harold Pinters pjäs Älskaren är ett skruvat relationsdrama som överraskar med komiska vändningar. Det gifta paret Sarah och Richard har varsitt förhållande vid sidan om - med den andras goda minne. Under pjäsens gång framgår det att allt är en lek. Men vad händer när leken går paret ur händerna och utvecklas till ett maktspel? Älskaren är en enaktare där Pinter visar upp äktenskapets dramatik och svarta humor. I Riksteaterns uppsättning spelar Maria Selbing och Per Burell paret. För regin står Mårten Andersson som regidebuterade med den hyllade pjäsen Järnnatt våren 2012. Premiär den 25 februari. Södra Teatern AB

Art’s Birthday Party, Södra Teaterns fleråriga samarbete med Sveriges Radio P2, uppmärksammar traditionsenligt konstens födelsedag. 2014 firar festivalen 10 år och ordnar fest i två dagar. Den 24 och 25 januari uppträder namnkunniga artister inom den elektroniska och experimentella musiken, som Gordon Monahan, ATOM TM och Colleen. Marika Carlsson har haft framgångar med sin föreställning En negers uppväxt om hennes uppväxt i den skånska myllan sett ur en etiopisk flickas ögon. Den 7 och 8 februari spelas den på Stora Scen. Water on mars är en ny cirkusföreställning skapad och spelad av Tony Pezzo (USA), Wes Peden (USA) och Patrik Elmnert (Sverige). Trion har arbetat fram en ny stil inom jonglering med tricks som är lika fysiska som breakdance och lika stiliserade som japansk popkonst. Den 13 och 14 februari framförs Waters on mars, i samarbete med Subtopia. I februari återvänder även Emil Jensen med sin senaste, hyllade, skiva och föreställning I det nya landet. Klungan har gjort flera bejublade gästspel på Södra Teatern. Nu kommer humorgruppen tillbaka med nya På rätt sida om okej, det tredje samarbetet med regissören och koreografen Birgitta Egerbladh. Spelas från och med den 13 mars och fram till slutet av april. Brittiska Anna Calvi släppte albumet ”One breath” i oktober, en skiva som slår an en balans mellan optimism och förtvivlan, skönhet och fulhet. Den 16 mars uppträder hon med de nya låtarna. En månad senare gästar Valerie June, en artist som förkroppsligar södra USAs själ med lika delar folk, blues, soul, bluegrass och gospel. Ami Hallberg Pauli tyckte att det behövdes en scenkomik som uttalat riktar sig till kvinnor där också avsändarna är kvinnor. Resultatet blev Ladies Fight, en kväll där hon tillsammans med gäster slår ett slag för Sveriges roliga kvinnor. Den 24 april på Stora Scen. Edda Magnason har rosats av en unison kritikerkår för sin rolltolkning av Monica Zetterlund i filmen Monica Z. Den 2 maj är det dags för Edda att gästa Södra Teatern. Mer tillkommer, på Södra Teaterns hemsida finns alltid de senaste uppdateringarna. Läs mer på www.sodrateatern.com.

Cullbergbaletten fortsätter till våren att turnera med publiksuccén Plateau Effect i koreografi av Jefta van Dinther. Till våren gästspelar kompaniet bland annat i Essen, Tyskland, på Dansens Hus i Oslo och i Sverige. I månadsskiftet februari/mars dansar sex av kompaniets dansare den isländska koreografen Margrét Sara Gudjónsdóttirs verk Soft target i en version speciellt skapad för flera dansare. Samtidigt presenterar åtta av kompaniets dansare egna verk under rubriken Inhouse. Läs mer på www.cullbergbaletten.se

Turnérar vidare med Riksteatern från i höst:

Hoppets förutsättningar Lars Björklund är en mycket uppskattad föreläsare som under sju års tid mött Riksteatern med föreläsningen Leken som rum för livet. Den föreläsningen riktade sig främst till skolarrangörer. Med föreläsningen Hoppets förutsättningar vill Lars möta teaterföreningarna. Under sina år som sjukhuspräst och nu som kaplan på Sigtunastiftelsen har han sett människor förlora hoppet, men också sett hopp födas ur helt hopplösa situationer. Lars Björklund vill undersöka vad det är för förutsättningar som behövs för att det ska ske.

Kör för alla! Som grundare av det framgångsrika tv-programmet Körslaget och som ledare av Sveriges största kör, bestående av 1400 körmedlemmar, är folkkära artisten Caroline af Ugglas sedan länge övertygad om att alla kan sjunga. Med Kör för alla! bildar Caroline en kör för en kväll där hela publiken sjunger välkända låtar tillsammans. Körkonceptet har turnerat framgångsrikt med Riksteatern i höst och fortsätter i vår med start den 20 februari. Pojkarna Kim, Momo och Bella är fjorton. De håller sig för sig själva, hänger hela dagarna i Bellas i växthus. Där kan de glömma den skoningslösa förändring som pågår i deras kroppar. Där är de skyddade från killarnas utmanande blickar och förnedrande behandling. Tills en dag, när ett skott från en okänd växt anländer. Den växer snabbt till en jättelik blomma, vars nektar innehåller något mycket underligt: Förmågan att under några timmar förvandla dem till pojkar. Pojkarna är inspirerad av Jessica Schiefauers Augustprisbelönade ungdomsroman Pojkarna och Ninna Tersman har skrivit pjäsen som är ett samarbete mellan Riksteatern och Uppsala stadsteater och riktar sig till elever från årskurs 7 och gymnasiet. Vårturnén börjar den 9 januari.

Presskontakt Riksteatern: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto Patrick Näslund
foto Patrick Näslund
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye