Riksteatern

Nyskriven pjäs om att rucka på normer – och hitta sig själv

Dela
Nyskrivna Ingen fattar utom vi handlar om att hitta sin styrka och vänskap mot alla odds. Urpremiär i Fagerås den 3 mars, Riksteaterturné under våren och hösten och gästspel på Teaterdagarna (http://teaterdagarna.riksteatern.se/) i april.

Ramen för Ingen fattar utom vi (http://www.riksteatern.se/ingenfattar) är ett polisförhör. Vännerna Roxana, Ida och Wilma har hittat sin grej, en grej de gör på rymmen från en salsakurs. Deras kreativitet och uppfinningsrikedom har inga gränser men de inser inte att det de gör inte är lagligt. Ingen fattar utom vi handlar om vänskap, och barn och ungdomar i hela Sverige kommer att få se en pjäs med mycket humor och guldskimrande scenografi. Pjäsens spännande unga ensemble regisseras av en av våra mest uppmärksammade regissörer, Nora Nilsson, och är skriven av Anders Duus, som tidigare skrivit pjäserna Nu är du Gud igen, Apberget och Carl Philips längtan för Riksteatern. Duus har själv starka minnen från mellan- och högstadietiden.

- Jag minns tydligt att de vuxna sorterade oss barn på helt andra premisser än vad vi själva gjorde, de såg inte lojaliteten och den gemensamma humorn, säger Anders Duus. Vi vuxna är generellt väldigt snabba att döma, och vi tänker inte så ofta på vem som får skulden, vem som faller hårdast och vad det sätter för spår, säger han.

Ingen fattar utom vi har urpremiär den 3 mars i Fagerås i Kils kommun och det är Riksteatern Värmland (http://varmland.riksteatern.se/) som arrangerar tillsammans med Fageråsskolan (http://www.kil.se/Larande/Skola-6-16-ar/Fagerasskolan/).

- Det är spännande och roligt för en landsbygdsskola att få en urpremiär av Riksteaterns föreställning Ingen fattar utom vi, säger Joachim Weström, rektor för Fageråsskolan. Föreställningens innehåll om vänskap och identitet känns alltid aktuella för elever i mellanstadieålder, och förhoppningsvis lägger den grunden för många bra diskussioner framöver, säger han.

Om Ingen fattar utom vi: Ingen fattar utom vi är en föreställning om roller och identitet. Roxana har gjorts till ofrivillig ledare av sina kompisar, Ida kallas liten och feg i sitt struliga gäng, och så Wilma, som är den nyinflyttade tjejen utan en enda vän. Nora Nilsson regisserar Ingen fattar utom vi. Under våren 2013 regisserade hon Det intelligenta homots guide till kapitalism och socialism, med en nyckel till skriften på Göteborgs Stadsteater. Hennes tolkning av Maria Svelands roman Bitterfittan blev hösten 2012 en publiksuccé på Smålands Musik och Teater.

Medverkande: Johanna Lazcano, Lovisa Onnermark och Dasha Nikiforova, praktikant från Teaterhögskolan i Luleå.

Regi: Nora Nilsson, scenografi och kostymdesign: Zofi Nilsson

Turnéplan: 3 och 5 mars Kil, 7 mars Frövi, 20 mars Gamleby, 20-21 mars Vimmerby, 24-27 mars Växjö, 7 april Norrtälje, 8 april Rimbo, 15,16 april Sundsvall, 23 april Vilhelmina, 24 april Storuman, 25 och 28 april Skellefteå, 29-30 april Umeå, 5 och 7 maj Härnösand, 12-13 maj Olofström, 22 maj Älvdalen.

Ingen fattar utom vi kommer även att spelas under Teaterdagarna i Riksteatern Hallunda den 5 april.

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/ingen-fattar-utom-vi). För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/ingenfattar#turneplan).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye