Riksteatern

Måns Lagerlöf blir Riksteaterns nya teaterchef

Dela
Måns Lagerlöf blir Riksteaterns nya teaterchef. Lagerlöf är vd och teaterchef för Örebro länsteater sedan 2009 och nu står det alltså klart att han blir ny teaterchef för Riksteatern.

Ett av Magnus Aspegrens första beslut som ny vd för Riksteatern (http://www.riksteatern.se/) var att stärka Riksteaterns konstnärliga initiativ och bland annat rekrytera en teaterchef. Det står idag klart att det blir Måns Lagerlöf (http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A5ns_Lagerl%C3%B6f) som blir Riksteaterns nya teaterchef. Måns Lagerlöf är utbildad regissör vid Dramatiska Institutet (http://www.stdh.se/dramatiska-institutet) och har arbetat som regissör vid ett flertal teatrar. Tillsammans med Riksteatern har han regisserat Carl Philips längtan (http://www.ungscen.se/forestallningar/carl-philips-langtan)i ett samarbete mellan Riksteatern och ung scen/öst i Linköping (http://www.ungscen.se/). Lagerlöf har rönt stor uppmärksamhet för sina uppsättningar på ung scen/öst i Linköping där han blev konstnärlig ledare 2001. Sedan 2009 är han vd och teaterchef för Örebro länsteater (http://www.lansteatern.se/).

Magnus Aspegren om rekryteringen:

- I den nya teaterchefen sökte vi en person med en stor konstnärlig integritet och med ett starkt ledarskap, och det har vi hittat i Måns Lagerlöf, säger Aspegren. Måns har en förmåga att skapa spännande och högkvalitativ scenkonst som når en stor publik, och han är en uppskattad kollega och chef. Det sammantaget gör att Måns känns helt rätt för Riksteatern, säger han.

Måns Lagerlöf har tidigare mött Riksteatern, både i egenskap av regissör och som teaterchef för Örebro länsteater, där han samarbetat med Riksteatern.

- Riksteatern har en grundidé som rimmar väldigt väl med hur jag vill jobba. Med sin folkrörelsebas och närvaro i hela landet, tycker jag att Riksteatern har en unik möjlighet att driva konstnärliga processer som ingen annan teater kan, säger Måns Lagerlöf. För mig är konst alltid en fråga om att lyssna till en personlig röst och det ska bli fantastiskt spännande att fortsätta hitta de här rösterna som teaterchef för Riksteatern, säger han.

Måns Lagerlöf kommer att tillträda som teaterchef för Riksteatern i september 2014.

För pressbilder och intervjuförfrågningar kontakta Riksteaterns PR-ansvariga Gilda Romero.

Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 0705-28 99 15 Mejl: gilda.romero@riksteatern.se www.riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye