Riksteatern

Unikt teatersamarbete blir klassrumsföreställning för förstagångsväljarna

Dela
I ett unikt samarbete mellan Riksteatern (http://www.riksteatern.se/), Uppsala stadsteater (http://www.uppsalastadsteater.se/), Unga Dramaten (http://www.dramaten.se/unga-dramaten/), Västmanlands teater (http://vastmanlandsteater.se/) och scenkonstkollektivet Troja (https://www.facebook.com/trojascenkonst) har föreställningen Den svenska demokratins historia (http://www.riksteatern.se/demokratin) skapats. En episk klassrumsföreställning för förstagångsväljarna om hur vårt samhälle blev som det blev och vad som kan bli. Nu på Riksteaterturné i södra Sverige.
foto Patrik Lundin
foto Patrik Lundin

Hösten 2014 är det riksdagsval, och de som går i trean på gymnasiet får rösta för första gången. Den svenska demokratins historia är en föreställning skapad för dem, och med Sveriges demokratiseringsprocess som utgångspunkt vill Den svenska demokratins historia inspirera till ett visionärt samtal om vad demokrati är och kan vara - i Sverige och världen, idag och i framtiden.

Lisa Färnström har regisserat Den svenska demokratins historia.

- Vi tror att en grupp människor som träffas, på riktigt och på fullaste allvar i ett rum, som med sitt hjärta och sin hjärna pratar med varandra om vad som pågår, är det mest subversiva som finns, säger Färnström. Den svenska demokratins historia började i ett sådant rum. Klassrummet är Sveriges mest tillgängliga teaterrum. Klassrummet är Sveriges mest demokratiska rum, säger hon.

Bengt Andersson är ansvarig för Riksteaterns uppdrag barn och unga. Så här säger han om föreställningen:

- Med den här uppsättningen har Riksteatern placerat sig mitt i ett epicentrum av händelser som speglar hur vår värld ser ut, säger han. Det har gjort att vi är en del av samhällsdebatten på ett brännande sätt, fortsätter Bengt Andersson.

Den svenska demokratins historia är resultatet av ett unikt samarbete mellan Riksteatern , Scenkonstkollektivet Troja, Uppsala stadsteater, Västmanlands teater och Unga Dramaten. Troja drivs av Lisa Färnström, Hanna Borglund och Emma Örn. Den svenska demokratins historia har spelat på Uppsala stadsteater och åker på Riksteaterturné i södra Sverige under våren med start den 18/3. Efter det turnerar föreställningen i Västmanland. Dramaten kommer även att streama föreställningen.

Läs mer om Den svenska demokratins historia här (http://www.riksteatern.se/demokratin). För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/den-svenska-demokratins-historia).

Presskontakt:

Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto Patrik Lundin
foto Patrik Lundin
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye