Riksteatern

Triangeldrama om kärlek i maktens skugga

Dela
Finlands president Urho Kekkonens kärleksaffär med Anita Hallama var en offentlig hemlighet. Pjäsen Sylvi och Anita (http://www.riksteatern.se/sylviochanita) skildrar Sylvi Kekkonens och älskarinnan Anitas inbördes förhållande, och Sylvi Kekkonens systerdotter Eeva-Liisa Haimelin porträtterar sin moster Sylvi i pjäsen. Sylvi och Anita har gjort stor succé i Finland och nu är det dags för Riksteaterturné (http://www.riksteatern.se/sylviochanita#turneplan). Riksteaterpremiär i Hallunda 5 april.

Triangeldramat Sylvi och Anita (http://www.riksteatern.se/sylviochanita) handlar om kärlek och relationer i maktens skugga. Finlands president mest långvarige president Urho Kekkonens kärleksaffär med sin nära medarbetare Anita Hallama var en offentlig hemlighet. Sylvi Kekkonen var medveten om förhållandet och det var även Anita Hallamas man. På fotografier från tiden ser man ofta de båda kvinnorna flankera landets president. Sylvi och Anita handlar om ett politiskt och emotionellt maktspel, om vem som styrde vem och om maktens konsekvenser. Sylvi porträtteras alltså av Sylvi Kekkonens systerdotter Eeva-Liisa Haimelin.

- Jag blev väldigt smickrad när jag fick frågan att spela Sylvi. Inte bara för att vi är släkt utan för att hon var en väldigt intressant person, säger Eeva-Liisa Haimelin. Och även om det var en väldigt annorlunda tid då, så tror jag många kommer att kunna känna igen sig i att relationer är mångbottnade och kan vara väldigt komplicerade, säger hon.

Det är Riksteaterföreningen i Botkyrka som arrangerar premiären i Hallunda 5 april.

- Sylvi och Anita är väldigt intressant nutidshistoria, med en extra krydda säger Roger Persson som är ordförande i Botkyrka Riksteaterförening. Kekkonens historia påminner ju om Per Albin Hannson som sägs ha haft två familjer, också det en offentlig hemlighet, säger han.

Om Sylvi och Anita: Pjäsen utspelar sig under 1960-talet och de politiska händelserna löper parallellt med de privata. Alla spelar sina roller i ett spel där ingen vill äventyra makten. I rollerna ser vi, förutom Eeva-Liisa Haimelin, Heidi Herala och Leo Honkonen. Manus är skrivet av Panu Rajala och Kari Rentola står för regin. Pjäsen spelas på finska men textas till svenska.

Sylvi och Anita är ett samarbete mellan Riksteatern och Helsingfors Stadsteater. (http://www.hkt.fi/esittely/svenska.php) Föreställningen ingår i Scen utan gränser - Rajaton näyttämö (http://www.scenutangranser.com/), en plattform för samarbete och branschutveckling inom scenkonst i Sverige och Finland.

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/sylvi-och-anita).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/sylviochanita#turneplan).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye