Riksteatern

Rekorduppslutning till Riksteaterns Länk

Dela
På åtta regionala Länk (http://skolscenen-lank.riksteatern.se/om-lank)-festivaler sätter just nu 52 ensembler och 650 unga skådespelare upp nyskriven dramatik. Den 9-11 maj är det dags för Länks nationella festival på Riksteatern i Hallunda, då ensembler från de regionala festivalerna kommer.
Foto-Andreas-Lindholm
Foto-Andreas-Lindholm

Spännande nyskriven dramatik för unga ensembler, det är Länk i ett nötskal. På landets unga scener sjuder det av aktivitet, 650 unga skådespelare repeterar och spelar just nu pjäser av bland annat Anders Duus, Rasmus Lindberg och Martina Montelius. Den första omgången av Länk startade 2012 och när Länk nu genomförs för andra gången är det med nästan dubbelt så många deltagare och teaterfestivaler. Att projektet på två år har växt sig så starkt visar tydligt behovet av aktuell nyskriven dramatik, anpassad för unga scenkonstutövare.

Edward Bromberg är en av initiativtagarna och projektledare för Länk. - Riksteatern startade Länk för att det saknades nyskrivet material för unga amatörensembler, och det är otroligt roligt att se hur det växer, säger Edward Bromberg. Det är också väldigt spännande att jobba med unga människor som drömmer om ett liv inom scenkonsten, och med Länk får de extra stimulans när de får möta ensembler från hela landet. Dessutom får de en inblick i den professionella teatervärlden genom att spela på en professionell teaterscen, säger han.

Arvin Jazaee går tredje året på teaterlinjen på Arasnäsgymnasiet (http://www.aranasgymnasiet.kungsbacka.se/aranas/) i Kungsbacka. Han kommer, tillsammans med nio andra elever, att sätta upp Katori Halls nyskrivna verk Mördarnas barn i vår. Ensemblen kommer att spela på Länks regionfestival på Backa Teatern (http://www.stadsteatern.goteborg.se/backateater/) i april. - Tack vare Länk får vi möjligheter att synas mer och att utmana oss själva, säger Arvin Jazaee om vad det betytt att vara med i Länk. Pjäsen vi satte upp förra året spelade vi bara i skolan, men i år får vi chansen att spela för många fler, säger han.

I samband med de regionala Länkfestivalerna publiceras även en antologi där de nyskrivna pjäserna ingår. Antologin ges ut på Gidlunds (http://www.gidlunds.se/index.php) förlag.

Länk-festivaler 2014:

Uppsala 14-16 mars, Uppsala stadsteater Sundsvall 21-23 mars, Scenkonstbolaget Falun 28-30 mars, Dalateatern Växjö 28-30 mars, Regionteatern Blekinge/Kronoberg Göteborg, 4-6 april, Backa Teatern Helsingborg 4-6 april, Dunkers Kulturhus Umeå 11-13 april, Sagateatern Stockholm 25-27 april, Unga Dramaten Riksfestival 9-11 maj, Riksteatern Hallunda

Författare Länk 2014 (http://skolscenen-lank.riksteatern.se/pjaser): Hyenor av Anders Duus Borta av Sofia Fredén Mördarnas barn av Katori Hall Den sista kackerlackan av Cristina Gottfridsson Sannas sanna jag av Rasmus Lindberg Mitt hjärta rusar av Martina Montelius

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Foto-Andreas-Lindholm
Foto-Andreas-Lindholm
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye