Riksteatern

Vinnare av Riksteaterns stipendier utsedda

Dela
I går fredag delades Riksteaterns stipendier ut. Fem lyckliga vinnare fick under trumpetfanfarer och jubel ta emot 20 000 kronor, diplom och en statyett av Riksteaterns vd Magnus Aspegren.
foto-Anna Huerta
foto-Anna Huerta

Riksteaterns medlemmar, förtroendevalda och anställda har röstat fram fem vinnare av Riksteaterns stipendier som delas ut under Teaterdagarna (http://teaterdagarna.riksteatern.se/) som just nu pågår. De fick igår under pompa och ståt och stor publik gå upp på scen och ta emot 20 000 kronor, diplom och en statyett av Riksteaterns vd Magnus Aspegren.

Här är årets vinnare av Riksteaterns stipendier med motiveringar.

Pia-Karin Helsing, artist. Med sin personliga varma energi, sin röst och sin cello har hon under 2013 gästat mer än 34 orter. I föreställningen Med små, små steg visade hon hur scenkonst kan sätta tankar och känslor i rörelse. Hon trollband sin publik och kan konsten att skapa publikkontakt inför, under och efter en föreställning.

Åsa Lundmark, teaterkonsulent i Norrbotten. Åsa Lundmark är en allroundperson med en otröttlig passion för scenkonsten. Hon har ansvarat för en mängd olika projekt såsom inflytandeprojektet, konsulentträffar och föreställningen När Vinterns stjärnor lyser här. Hon är spindeln i nätet med blick för såväl de lokala arrangörernas behov som de nationella perspektiven.

Emma Löfström, ordförande i Luleå Riksteaterförening För Emma Löfström är kulturen livsviktig. Hon kämpar för ett rikare kulturliv i Luleå och har lyckats höja anslaget till Luleå Riksteaterförening två år i rad. När hon inte arbetar som skådespelare och producent hos teatergruppen Lule Stassteater eller undervisar i scenisk beredskap vid musikhögskolan i Piteå, jobbar denna mångsidiga person på sin fritid som ordförande i Luleå Riksteaterförening.

Norsjö Musik och Teaterförening En driftig förening med stark sammanhållning och som är djupt förankrad i hembygden. Drygt fyra procent av kommuninvånarna är medlemmar och tillsammans med många olika samarbetsparter arbetar föreningen målmedvetet för att utveckla kulturlivet i Västerbotten.

Sven-Erik Bergvall, Riksteatern Hallunda Sven-Erik Bergvall arbetar bakom kulisserna men är en drivande motor inom Riksteatern. Hans insatser gör det möjligt för Riksteaterns föreningar och arrangörer att nå ut med scenkonst till många. Sven utmärker sig för sitt enorma tålamod och sin outtröttliga energi och generositet. För det är han väl värd ett erkännande!

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto-Anna Huerta
foto-Anna Huerta
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye