Riksteatern

Tre hyllade soloartister delar scen, svenska hiphop-legender och familjefavoriten Kåldolmar och Kalsipper. Det här är Riksteaterns sommar 2014.

Dela
Efter förra årets succésommar fortsätter Riksteatern (http://www.riksteatern.se/) tillsammans med Folkets Hus och Parker att fylla landets scener. I sommar blir det oväntade möten när folkkära artisterna Emil Jensen, Pernilla Anderson och Mikael Wiehe delar scen (http://www.riksteatern.se/ensammatillsammans). Svenska hiphop-legenderna The Salazar Brothers, Linda Pira och Stor gör inspirationsturné (http://www.riksteatern.se/redline) för unga och Kåldolmar och Kalsipper (http://www.riksteatern.se/kaldolmarochkalsipper)får barnfamiljerna att dansa i gröngräset i sommar.
Foto-Anna-Huerta
Foto-Anna-Huerta

I år är det dags för tre av Sveriges mest älskade soloartister att för första gången dela scen när Emil Jensen, Pernilla Anderson och Mikael Wiehe turnerar med Ensamma tillsammans (http://www.riksteatern.se/ensammatillsammans). Det kommer att bli en alldeles speciell folkparkskväll med noga utvalda låtar och mellansnack om det som betyder något, det som gör ont eller får oss att skratta.

Så här säger Pernilla Andersson om att åka på turné med Mikael Wiehe och Emil Jensen:

- Att åka ut med Mikael och Emil är som att förena nytta med nöje. Fantastisk musik och text blandas med viktiga samtal om saker som faktiskt betyder något, säger hon. Att dessutom få göra det i Sveriges folkparker är en ära, så mycket musikhistoria som finns där är svårt att hitta någon annanstans, fortsätter Pernilla Andersson.

När The Latin Kings släppte sin låt Snubben för 20 år sedan skulle hip-hopsverige aldrig mer bli sig likt. Nu delar producenterna bakom The Latin Kings med sig av sin unika kunskap till landets ungdomar. Tillsammans med artisterna Linda Pira och Stor turnerar The Salazar Brothers med en inspirationsworkshop (http://www.riksteatern.se/redline) där de hjälper unga att göra musikdrömmar till verklighet. Framtidens musikskapare får under en halvdag lära sig hur man bygger låter, skriver texter och ta plats på scen.

De musikaliska guldkornen från Parkteaterns (http://kulturhusetstadsteatern.se/parkteatern/) (http://kulturhusetstadsteatern.se/parkteatern/) publiksuccé Kåldolmar och Kalsipper (http://www.riksteatern.se/kaldolmarochkalsipper) har fått barnfamiljerna att dansa i gröngräset och kritikerna att jubla! Parkteatern Kulturhuset Stadsteatern och storbandet Club Killers gör sin version av Nationalteaterns klassiker som nu åker på sommarturné i landet.

Riksteatern långvariga samarbete med Folkets Hus och Parker (http://www.fhp.nu/) fortsätter och resulterar i år i tio gemensamma produktioner som turnerar från maj till december. Detta är Riksteatern och Folkets Hus och Parkers utbud 2014:

Jensen, Andersson, Wiehe - Ensamma tillsammans (http://www.riksteatern.se/ensammatillsammans) - En alldeles speciell folkparkskväll - tre stora soloartister delar scen i sommar. En akustisk och stämningsfull spelning med noga utvalda låtar, och mellansnack fullt av poesi, politik och humor. Noga utvalda låtar och mellansnack om det som betyder något, det som gör ont eller får oss att skratta.

Brolle - Rock’n Roll On Tour (http://www.riksteatern.se/brolle) - Succéturnén för tredje året i rad! Brolle tar med sig sitt band Million Dollar Quartet, rocktrion The Buddies samt gästartister, och reser mellan landets klassiska folkparker för att uppfylla sin vision om den äkta folkparksandan. En plats där alla generationer möts och umgås.

Redline workshop (http://www.riksteatern.se/redline) - Sveriges tunga hip hop-producenter ger sig ut på turné. Med sin samlade kunskap om musikproduktion kommer The Salazar Brothers tillsammans med artister som Linda Pira och Stor att inspirera ungdomar att göra musikdrömmar till verklighet.

Kåldolmar och Kalsipper (http://www.riksteatern.se/kaldolmarochkalsipper) - De musikaliska guldkornen från publiksuccén som fått barnfamiljerna att dansa i gröngräset och kritikerna att jubla! Parkteatern Kulturhuset Stadsteatern och storbandet Club Killers gör sin version av Nationalteaterns klassiker.

Sommarkonsert med Jenny Lind (http://www.riksteatern.se/jennylind) - Jenny Lind-stipendiaten Christina Nilsson bytte pop mot opera och har sedan dess vandrat rakt in i operapublikens hjärtan. Inför turnén 2014 fortsätter det framgångsrika konceptet att ha en manlig sångare som matchar Jenny Lind-stipendiaten. I år får vi höra tenoren Tobias Westman som studerar andra året vid Operahögskolan i Stockholm.

I Mumindalen (http://www.riksteatern.se/mumindalen) - 2014 är det hundra år sedan författaren Tove Jansson föddes vilket firas runt om i världen. Möt Mumintrollet, Snusmumriken, Lilla My och alla de andra i Muminensemblens musikaliska resa genom Tove Janssons förtrollade värld.

Klumpekloss (http://www.riksteatern.se/klumpekloss) - ett trolläventyr för hela familjen. Föreställningen innehåller musik, vemod, trolleri och humor. Följ med när trollet Klumpekloss möter människovärlden. Före och efter föreställningen bjuds publiken att träffa trollet Klumpekloss och andra väsen. Kanske får man lukta på en äkta trollsvans? Titta på trollets bo och lära sig lite om trollens liv och tillvaro.

Trio Smack (http://www.riksteatern.se/triosmack) - Resväskor som fastnar i luften, röda bollar som försvinner och en arg gubbe som ramlar omkull. Trio Smack ger publiken en föreställning där ord är överflödiga.

Skrattkorven och Surstruten (http://www.riksteatern.se/triosmack) - Jag är här nu! Musikteater ger en föreställning sprängfylld av musik. Tillsammans flygs det som fåglar, skrattas som korvar och suras som strutar. Dessutom blir det ett möte med det magiska och svåra ordet Förlåt.

Ivar, Knutte & Katten (http://www.riksteatern.se/ivarknuttenkatten)- Musikteater Gulaschs spännande och musikfyllda föreställning får publiken att genom skratt och värme tänka till om vänskap, svartsjuka och miljö.

Turnéplaner och premiärorter kommer att presenteras löpande under våren. Pressbilder finns att ladda ner på Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/) .

För frågor som gäller intervjuer och pressbiljetter kontakta Riksteaterns pr-ansvariga, Gilda Romero.

Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern 145 83 Norsborg Tel: 08-531 99 354 Mobil: 0705-28 99 15 Mejl: gilda.romero@riksteatern.se www.riksteatern.se

Bilder

Foto-Anna-Huerta
Foto-Anna-Huerta
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye