Dramatiker klara till ny omgång av Riksteaterns Länk
Spännande nyskriven dramatik för unga ensembler, det är Länk (http://skolscenen-lank.riksteatern.se/) i ett nötskal. På landets unga scener har det under våren sjudit av aktivitet, 650 unga skådespelare och 58 ensembler har på nio Länk-festivaler spelat pjäser av bland annat Anders Duus, Rasmus Lindberg och Martina Montelius. Nu är det klart vilka fem svenska dramatiker som kommer att bära stafettpinnen vidare. Riksteatern specialbeställer pjäser av dramatikerna Dimen Abdulla, Mattias Brunn, Johanna Emanuelsson, Gertrud Larsson och Isa Schöier.
Anders Duus är en av de dramatiker vars verk Hyenor sattes upp i årets Länk-festival. Så här säger han om att skriva dramatik för Länk: - Länk är bland det roligaste jag har gjort som dramatiker, säger han. De formässiga utmaningarna har varit unika och mötena med de unga ensemblernas kraft och äkthet har varit djupt inspirerande, säger Duus.
Dimen Abdulla vann Riksteaterns manustävling NY TEXT (http://nytext.riksteatern.se/) 2013 och är en av de dramatiker som nu blivit utvalda att skriva för Länk 2016. - Det ska bli superspännande att skriva för Länk, säger Dimen Abdulla. Dels för att jag aldrig skrivit för en så stor ensemble förut, men också med tanke på vad Länk betyder. Länk tar verkligen ungdomar på allvar, och jag känner ett ansvar att skriva något väldigt bra som är relevant för åldersgruppen, säger hon.
Utöver de fem nyskrivna svenska pjäserna översätts även en internationell pjäs som kommer att ingå i Länk. I samband med de regionala Länk-festivalerna publiceras även en antologi där de nyskrivna pjäserna ingår. Antologin ges ut på Gidlunds förlag. Riksteatern är stolt över att presentera de fem Svenska dramatiker som ska skriva för Länk 2016: Dimen Abdulla blev 2013 pristagaren i Riksteaterns manustävling NY TEXT med pjäsen Flickorna och hennes novell, På alla fyra, blev samma år nominerad till Sveriges Radios novellpris. Hon går nu sitt andra år på Stockholms Dramatiska Högskola.
Mattias Brunn är dramatiker, regissör och skådespelare. Han debuterade 2007 med pjäsen Efter Fredrik och skrev sedan Tears for Queers för ett samarbete mellan Riksteatern och Regionteatern Västs Projekt ID. Pjäsen blev uttagen till Svenska Teaterbiennalen 2011. Han spelar för nuvarande i en föreställning på Stockholms Stadsteater i Skärholmen, baserad på Harald Ofstads bok, Vårt förakt för svaghet.
Johanna Emanuelsson debuterade 2008 med en högstadiepjäs, Systrar i krig och två år senare vann Riksteaterns Ny Text med pjäsen Älvsborgsbron vilket 2011 sattes upp på Unga Dramaten. Hon fick Colombine Teaterförlags debutantstipendium 2011 och har sedan dess blivit uppsatt på Stockholms Stadsteater Slutstudier (2013) och samma år på teater 23 i Malmö med 95 procent är ett totalt jävla mörker.
Gertrud Larsson har spelats på många scener i Sverige och är känd för sina samhällskritiska pjäser som Den flygande handläggaren och Hela folkets järnväg som både hade premiär på Uppsala Stadsteatern. Succépjäsen Blåvingar hade premiär på Riksteatern 2011 och spelades nyligen på Folkteatern i Göteborg. Hon är turné aktuell på Riksteatern hösten 2014 med satiren Världens lyckligaste kycklingar.
Isa Schöiers pjäser har, sedan debuten 1996 med Livingstones barn spelats både i Sverige och i utlandet. Stjärnpojken hade premiär på Ungscen öst i Linköping och spelades senare i Malmö, Östersund, och i Tyskland. Läppstift för odöda gick på Norrbottensteater och senare i Ungern innan den valdes som en av fyra pjäser att representera Sverige på Womens Playwrights International Congress 2012.
För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/category/ovrigt/lank).
Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se
Bilder
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
Özz Nûjen och Grynet Molvig hyllar scenkonsten i Riksteaterns nya kampanjfilm29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett förändrat kulturpolitiskt landskap sätter Riksteatern i en ny kampanjfilm ljuset på civilsamhällets och scenkonstens kraft. Med draghjälp av stjärnor från teatern, cirkusen och dansens värld visar Riksteatern hur scenkonst berikar människors liv där dom bor och lever.
Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande
Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande
Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum