Riksteatern

Australiensiskt nycirkuskompani till Sverige med succéföreställning

Dela
Glöm trumvirvlar och trapetser. I denna föreställning är allt överflödigt borttaget och varenda minut räknas. Nycirkusföreställningen Knee Deep har tagit världen med storm med sin nyskapande akrobatik där artisterna verkligen testar gränserna för den mänskliga kroppen, och utmanar traditionella könsroller inom cirkusgenren. Nu kommer Knee Deeptill Sverige på en unik Riksteaterturné. Premiär 4 september i Umeå.

I Knee Deep låtsas inte artisterna att det de gör är enkelt och smärtfritt. I denna nyskapande och avskalade föreställning skakar kroppar och muskler ansträngs till bristningsgränsen, föreställningen går bortom storskalig kostym och perfektion. Men Knee Deep är också en föreställning om relationer där artisterna hela tiden drar i varandra, trycker ner varandra, klättrar på varandra, och genom att sätta den kvinnliga artisten i centrum får de traditionella könsrollerna inom cirkusen sig en känga eftersom hon tar en plats som oftast är förbehållen män i cirkusvärlden.

Sverigepremiären äger rum under nycirkusfestivalen i Umeå och det är Umeå Teaterförening som arrangerar premiären den 4 september.

- Knee Deep är så fantaktiskt vacker, som en pärla och närmast Norénsk med sitt avskalade uttryck, säger Meta Tunell som är projektledare för nycirkusfestivalen. Det är väldigt roligt att kunna visa umeåborna sådan bredd på nycirkus som vi gör under festivalen, och Knee Deep är en av mina personliga favoriter, säger hon.

Om Knee Deep: Casus består av Emma Serjeant, Jesse Scott, Lewis Van Berkel och Lachaln McAulay. Medlemmarna är tidigare kända från kompanierna C!RCA, som gjorde bejublad turné med Riksteatern 2011, Legs on the Wall, Polytoxic och Briefs Collective.

Pressröster om Knee Deep: ”Heartstopping” - Artshub

”Dangerously elegant” - XS Entertainment

”Full of extraordinary skill and brute strength” - Guardian

Turnéplan: 4-6 september Norrlandsoperan Umeå, 9 september Piteå, 11 september Storsjöteatern Östersund, 13 september Ljusdal, 16 september Vansbro, 17 september Avesta teater, 18 september Surahammar Folkets Hus, 20 september Enköping, 23 september Konserthusteatern Karlskrona, 25 september Trollhättan Folkets Hus, 29 september Linköping, 1 oktober Södra Teatern Stockholm

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/knee-deep).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/kneedeep#turneplan).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye