Riksteatern

Hyllad Fröken Julie på Riksteaterturné

Dela
Anna Petterssons kritikerrosade nytolkning av Fröken Julie har tagit världen med storm. Nu får även en bred publik chans att upptäcka Strindberg i ny tappning när föreställningen åker ut på Riksteaterturné i höst. Premiär 12 oktober i Luleå.
foto Elisabeth Ohlson Wallin
foto Elisabeth Ohlson Wallin

Det har gått över hundra år sedan Strindberg skrev Fröken Julie, men pjäsens teman om makt, klass, genus, arv och miljö är lika aktuella nu som då. I Anna Petterssons knivskarpa, och hyllade uppsättning spelar hon själv alla rollerna och det ger Strindbergs verk en ny dimension och relevans.

- Fröken Julie är intressant därför att det är Strindbergs mest spelade verk och de flesta svenskar har någon slags relation till pjäsen, säger Anna Pettersson. Men hur ska vi iscensätta dramat idag, 100 år efter Strindbergs död? Min förhoppning är att publiken ska få en möjlighet att höra, uppfatta och kanske upptäcka Fröken Julie på nytt, säger hon.

Om Fröken Julie: Rakkniven och ridstövlarna är på plats, men tack vare Anna Petterssons medverkan och regi har uppsättningen getts en helt ny dimension. Hon gestaltar växelvis, med humor och briljans, Fröken Julie, Jean samt Kristin. Uppsättningen startade som ett forskningsprojekt på Stockholms dramatiska högskola med premiär på Strindbergs Intima Teater 2012. I oktober 2013 spelades den 100:e föreställningen och Fröken Julie har även varit ute på en omfattande världsturné i nio länder och fyra världsdelar.

Om Anna Pettersson: Anna Pettersson är tidigare känd för sina roller i Stockholms Stadsteaterns föreställningar Arne Anka och Hedda Gabler. På Dramaten har vi sett Anna Pettersson i bland annat Boston Marriage. På Riksteatern har Anna Pettersson medverkat i Titta en älg, Personkrets 3:4, Pizzeria Gasolino samt sin egen föreställning Nästan ensam.

Turnéplan: 12 oktober Norrbottensteatern Luleå, 15 oktober Storsjöteatern Östersund, 21 oktober Sagateatern Linköping, 22 oktober Motala Folkets Hus, 24 oktober Varberg Teater, 27 oktober Halmstad Teater, 29 oktober Kristianstad Teatern, 6 november Iggesund Folkets Hus, 7 november Sundsvalls Teater, 9 november Södertälje Stadsscen, 11 november Svenska Teatern Åbo

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/froken-julie).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/frokenjulie#turneplan).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto Elisabeth Ohlson Wallin
foto Elisabeth Ohlson Wallin
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye