Riksteatern

Humor och igenkänning i omdebatterad pjäs om fågelindustrin

Dela
Gertrud Larssons svarta komedi Världens lyckligaste kycklingar blev snabbt en snackis på grund av sitt okonventionella tema - kycklingindustrin. I höst åker föreställningen på turné med Riksteatern, premiär i Ystad den 9 oktober.
foto-Nicklas-Dennermalm
foto-Nicklas-Dennermalm

Åsikterna lät inte vänta på sig när Världens lyckligaste kycklingar spelades 2013. Fågelindustrin gick till hårt angrepp mot dramatikern Gertrud Larsson för hennes kritiska ton mot deras verksamhet, samtidigt som djurrättsorganisationer välkomnade temat och satiren. Med fingertoppskänsla och underbyggt journalistiskt arbete lyckas hon, ännu en gång, mäta hur vindarna blåser i det svenska samhällsklimatet när hon tar sig an ämnen som vanligtvis inte skildras på scen.

- Världens lyckligaste kycklingar handlar om vad det verkliga priset på vår fredagsmiddag, kycklingindustrin är den djurhållning som är allra hårdast industrialiserad. Men den är också pjäs som handlar om relationer säger Gertrud Larsson. Nu ska det bli spännande att spela på platser där det finns många kycklingbönder, till exempel Skåne, och två av skådespelarna kommer ifrån Skåne så jag kan garantera att föreställningen kommer att spelas på ”äkta” skånska, säger hon.

Riksteaterföreningen i Ystad arrangerar premiären den 9 oktober. - Kycklingindustrin är ju stor i Skåne så den här pjäsen kan nog vara intressant för många, säger Elisabet Johansson i Ystad Riksteaterförening. Världens lyckligaste kycklingar verkar också vara underhållande och en pjäs som alla kan ta till sig, säger hon.

Om Världens lyckligaste kycklingar: Världens lyckligaste kycklingar handlar om bonden Monika som tillsammans med maken Peter föder upp en halv miljon kycklingar om året. Men verksamheten är mödosam och föder allt mindre framgång. En dag får Monika hedersuppdraget att blogga för kycklingindustrins branschorganisation. Trots motstånd från veganer och djurrättsaktivister står hon ut och snart får hon lön för mödan: Monika blir utvald till specialleverantör av kycklingfötter till Kina. Allt hade varit frid och fröjd om inte…

Världens lyckligaste kycklingar producerades av Teateretablissemanget och spelades på Stockholms Stadsteater våren 2013. För manus och regi står Gertrud Larsson som under de senaste åren har varit aktuell med Riksteaterns föreställningar Trevligt och bra samt Asylshopping, där hon stod för både manus och regi. Hon har även skrivit manus till pjäsen Blåvingar som turnerat med Riksteatern. Senast aktuell med Glasjesus och Hela Folkets Järnväg.

Medverkande: Anna Lena Efverman, Helena Sandström och Lotti Törnros Regi: Gertrud Larsson

Turnéplan: 9 oktober Ystads teater, 11 oktober Sliteteatern, 15 oktober Växjö Teater, 17 oktober Simrishamn, 18 oktober Pilängsteatern Lomma, 21 oktober Strömsnäsbruk Folkets Hus, 26 oktober Tierp, 28 oktober Söderhamns teater, 3 november Kristianstad Teatern, 5 november Sagateatern Linköping, 6 november Kulturhuset Finspång, 7 november Säter Folkets Hus

Pressröster om Världens lyckligaste kycklingar:

”Vitaliserar och placerar teatern där den ska vara; mitt i dagsdebatten." Dagens Nyheter

”En ironisk faktapjäs som naglar fast en ögonblicksbild av det samtida samhället.” Svenska Dagbladet

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/varldens-lyckligaste-kycklingar).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/kycklingar#turneplan).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto-Nicklas-Dennermalm
foto-Nicklas-Dennermalm
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye