Riksteatern

Bosnisk motsvarighet till Sex and the City på Riksteaterturné

Dela
Ja, mahaluša har kallats för en bosnisk motsvarighet till Sex and the City. Föreställningen är baserad på succékrönikorna med samma namn och över hundratusen människor har redan sett föreställningen som gör satirisk humor på teman som relationer, könsroller och sex. Nu är Sveriges tur att få uppleva kabarén som åker på Riksteaterturné i höst, först ut är Södra Teatern i Stockholm 16 oktober.
Foto Veija Hasanbegovic
Foto Veija Hasanbegovic

Skvaller sex och kärlek, få saker engagerar mer än dessa ämnen. Föreställningen Ja, mahaluša är baserad på Indira Kučuk-Sorguč bästsäljande krönikor med samma namn, de har kallats för Bosniens motsvarighet till Sex and the city, och bygger på igenkänning med en rejäl dos bosnisk humor. I centrum står Mahaluša som älskar att skvallra om människor och händelser från sitt kvarter. Hon iklär sig olika karaktärer och med en humoristisk, ofta ironisk ton riktar hon eggen mot stereotypa föreställningar om relationer och könsroller. Genom karaktärerna, som talar eller sjunger genom henne, berättar hon om sin vardag, sina problem och känslor.

- När vi började arbeta med pjäsen Ja, mahaluša ville vi ge våra landsmän en typiskt bosnisk historia, med en prägel av det moderna samhället, säger pjäsens författare Indira Kučuk-Sorguč. Skvaller är alltid tacksamt, skvaller i ”mahala”, kvarteret, är en sorts terapi som har en föryngrande effekt på både kropp och själ. Och det kan nog de över hundratusen som sett Ja, mahaluša i Bosnien intyga, säger hon.

Krönikören och författaren Indira Kučuk- Sorguč, har gjort sig känd som en humoristisk och brutalt ärlig skildrare av kärlek i det moderna Bosnien. Sorguč var också med och grundade FILTER 2008. Organisationen strävar efter att “filtrera eller rensa” bort inrutade och förvrängda kulturella värderingar i samhället, som vuxit fram i samband med kriget. Detta genom att främja nya kulturella inriktningar och trender.

Ja, mahaluša har fått lysande recensioner i Bosnien: “Förutom den explicita humorn, blev publiken förtjust över den fantastiska skådespelerskan Nela Đenisijević och hur hon lyckas transformera sig själv.“ -Dagstidningen Slobodnadalmacija

“Det var som om publiken inte ville låta skådespelarna lämna scenen.“ -Dagstidningen Dalmacijanew

Föreställningen spelas på bosniska och textas till svenska.

Regi; Mirela Trepanić Skådespelare: Nela Đenijesević och Nenad Tešić, Dramaturg; Mirela Trepanić, Scenografi; Marijela Margeta- Hašimbegović Kompositör; Alma Ferović, Kostym; Marijela Margeta-Hašimbegović Koreograf; Emir Fejzić

Turnéplan: 16 oktober Södra Teatern Stockholm, 19 oktober Stora Teatern Göteborg, 24 oktober Palladium Malmö, 26 oktober Konserthusteatern Karlskrona, 28 oktober Kristianstad Teatern, 29 oktober Kalmar Teater, 31 oktober Västmanlands Teater

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/ja-mahalusa).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/jamahalusa#turneplan).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Foto Veija Hasanbegovic
Foto Veija Hasanbegovic
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye