Riksteatern

Journalistprisnominerade Sîlan Diljen på Riksteaterturné med #minflykt

Dela
Sîlan Diljen, nominerad till Stora Journalistpriset som delas ut imorgon, gjorde den uppmärksammade P1-dokumentären Min flykt (http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/280892?programid=909) om sin flykt från Kurdistan till Sverige som 4-åring. Nu är det klart att hon tillsammans med Riksteatern kommer att turnera med #minflykt som föreläsning för ungdomar på högstadie- och gymnasieskolor i hela Sverige under hösten 2015. Turnén är ett samarbete med Sveriges Radio.
Foto-Martina-Holmberg
Foto-Martina-Holmberg

Sîlan Diljen är nominerad till Stora journalistpriset för dokumentären, radioprojektet och flyktingberättelserna #minflykt. I dokumentären berättar Sîlan om hur hennes mamma höll henne i handen genom taggtråd, över bomullsfält och kulregn. 30 år senare reste Sîlan tillbaka i flyktens spår och insåg hur starkt flykten fortfarande lever kvar inom henne. I samband med radiodokumentären fylldes sociala medier med personliga flyktberättelser under hashtagen #minflykt. Det blev flera hundra viktiga historier om det nutida Sverige som lyfte människorna bakom siffrorna. Under hösten 2015 tar Sîlan Diljen tillsammans med Riksteatern och Sveriges Radio sin och publikens flyktberättelser till högstadie- och gymnasieskolor i hela Sverige.

- Flyktberättelser är sån viktig del av vår nutidshistoria. Varje dag skapas nya berättelser genom människor som söker sin tillflykt i Sverige. Många av dom är barn. Så det känns angeläget att vi tar #minflykt till skolor i hela landet och jag ser fram emot att möta den unga publiken, säger Sîlan Diljen.

Om Sîlan Diljen: Sîlan Diljen är nominerad till Stora journalistpriset i kategorin ”Årets förnyare” för dokumentären, projektet och flyktingberättelserna under hashtaggen #minflykt. Hon har varit journalist på Sveriges Radio de senaste nio åren, bland annat som reporter och programledare på Konflikt och Studio Ett i P1. 1 januari tillträder hon som chef för P3 Stockholm.

Stora Jornalistprisjuryns motivering: ”För att hon tillsammans med publiken påbörjat skrivandet av ett nytt kapitel i den moderna svenska historien.”

Lyssna på dokumentären Min flykt (http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/280892?programid=909) här (http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/280892?programid=909).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Foto-Martina-Holmberg
Foto-Martina-Holmberg
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye