Riksteatern

Världsstjärnor på årets sista festival

Dela
Den 19-21 december bjuder Riksteatern in hela världen till årets sista festival: Decemberfestivalen. Under tre dagar kommer Södra Teatern fyllas med internationella superstjärnor, dj:s, klubbar, seminarier, workshops och efterfester. Passionerad dans från Iran, garagerock från Sarajevo och palestinsk hiphop är några av höjdpunkterna. Decemberfestivalen blir ett sprakande slut på Riksteateråret!

Med världsartister på scen presenterar Riksteatern årets sista festival och den första Decemberfestivalen någonsin. Ljus, värme, dans och musik kommer att under tre dygn mota bort decembermörkret. Publiken får njuta av balladdrottningen Aynur Doğan, en av de mest framstående kurdiska artisterna vars musik kan beskrivas som orientalisk gospel. Andra världsartister på plats är till exempel de palestinska rapparna DAM, som kallats ”den nya generationens talesmän” av tidningen Le Monde. Garagerockbandet Zabranjeno Pušenje från Sarajevo och det legendariska folkrockbandet Moğollar från Turkiet gör exklusiva spelningar.

- Det är otroligt roligt att Riksteatern kan arrangera en internationell festival som Decemberfestivalen, och att den redan nu till stora delar är utsåld visar på ett sug hos en stor publik, säger Riksteaterns vd Magnus Aspegren. Jag är också väldigt glad att festivalen äger rum just på Södra Teatern, en scen perfekt för en festival som denna, säger han.

Efter konserterna fylls Södra Bar med efterfester. Klubb Yalda med dj Poria håller liv i dansgolvet med Mellanösternhits på fredagen. Dj Kurdo gör samma sak på lördagen medan söndagen vigs åt NevaDeejay och Vulverine som spelar psykedeliska 60- och 70-talshits blandat med fantastiska kvinnliga artister.

För att uppmärksamma de tusentals människor som är på flykt i världen och i synnerhet i Kurdistan, genomförs på lördagen en läsning av de personliga flyktingberättelser som samlades under Sveriges Radios radiodokumentär #Minflykt. Läsningen kommer att ledas av journalisten Sîlan Diljen som var nominerad till stora journalistpriset för sitt arbete med #Minflykt. Bland läsarna finns Nişti Sterk, skådespelare, Lawen Redar, riksdagsledamot (S), Gulan Avci, ordförande för liberala kvinnoförbundet.

Programmet uppdateras löpande och finns att läsa här (http://www.riksteatern.se/decemberfestivalen).

Om Decemberfestivalen: Decemberfestivalen är en fortsättning på de utsålda konserter som Riksteatern arrangerat på Cirkus under sex år. Festivalen går av stapeln den 19-21 december, på Södra Teatern i Stockholm. Biljetter köps separat för respektive akt.

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/decemberfestival).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/decemberfestivalen).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye