Bröderna Luuks succéföreställning på Riksteaterturné

De flesta relationer är komplicerade, i synnerhet syskonrelationer. Detta vet bröderna Luuk allt om. Inför öppen ridå granskar de sitt syskonskap i sömmarna och delar med sig av sitt komplicerade förhållande till varandra. Med värme, humor, fotografier, statistik och exempel från andra syskonrelationer skildrar de hur familjeband kan ställa till det, men också hur det går att känna stark samhörighet med en annan människa, trots stora olikheter.
- Vi har ältat vårt syskonskap så mycket och börjat se universella mönster, säger Martin Luuk. Föreställningen tar avstamp i vår privata uppgörelse, men syskonskapets dynamik är inte unik för oss, säger han.
Bröderna Luuk - får man göra slut med sitt syskon? blev snabbt en snackis när den spelades våren 2014 på Rival i Stockholm, och bakom publiksuccén står en framgångsrik trio. För manus och medverkan står Martin och Kristian Luuk. Storebror Kristian Luuk är en av Sveriges mest kända och älskade radio- och tv-personligheter, bland annat genom program som Hassan, Sen kväll med Luuk, Melodifestivalen och På spåret. Lillebror Martin Luuk startade sin karriär med Killinggänget där han bland annat skrev manus till Torsk på Tallinn och Fyra nyanser av brunt. Han spelade i Killinggängets Drömmen om Herrön som sattes upp på Dramaten och han har skrivit flera böcker. Regissör är Emma Bucht, som tidigare har regisserat bland annat Treater, De 39 stegen på Intiman och Rain Man på Rival.
Martin om storebror Kristian: Kristian är en av landets mest kända och uppskattade programledare. Hans programledarstil skulle kunna beskrivas som traditionell med en lätt ironisk tvist. Jag har ibland även kunnat se honom som en visionslös ambulerande Manpower-programledare som kan plockas in att leda allt från kungabröllop till företagsevents och tävlingslekar. Han är också den bästa bror jag skulle kunna önska mig. Varm, innerlig, lyssnande, närvarande, oegoistisk, rolig och trygg. Han har räddat livet på mig fler gånger än jag orkar räkna och jag är skyldig honom mer än jag någonsin kommer att kunna betala tillbaka. Så varför tog det tills han försökte göra slut med mig för att jag skulle inse att man ska vara försiktig med att kalla dem man älskar för visionslösa Manpower-programledare?
Kristian om lillebror Martin: Min lillebror Martin är en av Sveriges absolut bästa författare! Han har en alldeles egen röst och en fantastisk humor som inte liknar något annat. Enligt mig är det hans texter som lyft Killinggänget den där extra nivån. Han är min stora inspirationskälla! Jag ser verkligen upp till min lilla bror. Och det finns ingen i hela världen som kan såra mig så djupt som han.
Medverkande: Kristian Luuk och Martin Luuk Regi: Emma Bucht
Turnéplan: Jönköping, Karlskrona, Uppsala, Gävle, Stockholm, Sundsvall, Härnösand, Mellerud, Vara, Partille, Göteborg, Östersund, Umeå, Piteå, Eskilstuna, Borlänge, Halmstad och Landskrona.
För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/broderna-luuk).
För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/br%C3%B6dernaluuk#turneplan).
Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se
Bilder
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Hjord av marionettdjur flyr 20 000 km till Sverige för att varna om klimatkrisen12.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
En 2000 mil lång flykt har inletts. En hjord teaterdockor i former av olika djur i naturlig storlek har påbörjat sin migration genom Afrikas och Europas storstäder. Konstnärlig ledare för konstprojektet THE HERDS är den palestinske regissören Amir Nizar Zuabi som även stod bakom flyktingdockan Little Amal. I slutet av juli kommer hjorden till Sverige där djur från den svenska faunan ansluter.
“Ingen ska behöva resa långt för att möta dans av högsta klass” Riksteatern tar storslagna dansverk till unga över hela landet29.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Danspubliken från Norrbotten till Skåne får närmsta året möjlighet att upptäcka verk av några av Nordens främsta inom dansfältet. Virpi Pahkinen firar 40 år på scenen med en poetisk protest mot samtiden och Kungliga Baletten tar plats i svenska skolbarns gymnastiksalar. Riksteaterns dansrepertoar bjuder på en koreografisk bredd som speglar samtidens frågor.
Intresset för cirkus ökar med över 200 procent16.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste tre åren har intresset för samtida cirkus ökat markant i Sverige. En ny rapport från Riksteatern visar att antalet cirkusföreställningar i Sverige mer än tredubblats och att antalet besökare under perioden stigit med 159 procent. Resultaten signalerar ett växande engagemang för konstformen cirkus över hela landet.
Stjärnspäckad höst när Riksteatern tar sig an Strindberg och Stephen King8.4.2025 06:45:00 CEST | Pressmeddelande
I höst möter några av Sveriges mest älskade artister kända författare som August Strindberg och Stephen King. Riksteatern presenterar även nya spännande konstnärer och hyllade internationella stjärnor. Dessutom blir det hemvändarkomedi och reunion för Sveriges kabarédivor. Teater, dans och cirkus turnerar på över 200 orter och spelar på stora teaterhus, bygdegårdar och klassrum över hela Sverige.
Urfolkskonstnärer förenar dans och textil i Tärnaby20.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Två danskonstnärer har valts ut till årets Jårrh!-residens i Tärnaby: Yutzil Pablo, Maya Mam-dansare och textilkonstnär från Guatemala, och Linnéa Sundling, koreograf med samiska rötter, uppvuxen i Umeå och baserad i Stockholm. Båda arbetar i gränslandet mellan dans och textilkonst.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum