Riksteatern

Riksteatern och Cullbergbaletten utvalda till Scenkonstbiennalen 2015

Dela
När de dryg tjugotal utvalda produktionerna för Scenkonstbiennalen idag tillkännagavs står det klart att två av Riksteaterns produktioner är utvalda till biennalen: pjäsen Ingen fattar utom vi och Cullbergbalettens Plateau Effect. Båda verken kommer att spelas på Scenkonstbiennalen i Malmö i maj.
foto Urban Jören
foto Urban Jören

Med fler än 100 spelade föreställningar var Ingen fattar utom vi, skriven av Anders Duus, en av 2014 års mest uppskattade och sedda produktioner för barn och unga. Temat om vänskap, identitet och att våga bryta normer påverkade många, såväl barn som vuxna, på den långa Riksteaterturnén runt om i Sverige. Nu har Ingen fattar utom vi blivit utvald att spelas på Scenkonstbiennalen. Även Cullbergbalettens Plateau Effect är utvald till biennalen. Verket är skapat direkt för kompaniet av koreografen Jefta van Dinther, en av danskonstens nya stora stjärnor, och har framgångsrikt turnerat i Sverige och Europa sedan premiären på den internationella dansfestivalen Julidans i Amsterdam sommaren 2013.

- Det är ett fint erkännande för Riksteaterns arbete att nå ut med teater av hög kvalitet till alla barn i Sverige, säger Riksteaterns teaterchef Måns Lagerlöf. Det är dessutom en viktig uppsättning som i mina ögon skildrar unga människors gemenskap på ett nytt och oväntat vis, säger han.

Riksteaterns danschef Mia Larsson:

- Jag är stolt över att ett ensembleverk som Plateau Effect har fått ett så stort genomslag både internationellt och hemma i Sverige, säger Mia Larsson. Och jag är mycket glad över att det blivit utvalt att visas på biennalen, säger hon.

Om Ingen fattar utom vi: Ingen fattar utom vi är en föreställning om roller och identitet, skriven av Anders Duus. Roxana har gjorts till ofrivillig ledare av sina kompisar, Wilma kallas liten och feg i sitt struliga gäng, och så Ida, som är den nyinflyttade tjejen utan en enda vän.

Medverkande: Johanna Lazcano, Lovisa Onnermark och Dasha Nikiforova/Linn Bergstam Regi: Nora Nilsson

Om Plateau Effect: Plateau Effect pendlar mellan dansarnas rörelser och materialen de interagerar med. Grundläggande element blandas och vecklar ut sig till hisnande storhet, där det råa möter det psykedeliska. I Plateau Effect liknar dansarna ett samhälle i konstant och rotlös rörelse. Kommunikation, transport, byggande och bosättande blir koreografi och enar dansarna i ett försök att skapa något mer än en ensam person kan åstadkomma. Genom kropp och röst, genom ljud, ljus och material, böljar sig denna kraft fram och tillbaka mot publiken. Försjunket i David Kiers ljudlandskap, med ljusdesign av Minna Tiikkainen och scenografi av SIMKA.

För pressbilder på Ingen fattar utom vi, se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/ingen-fattar-utom-vi). För pressbilder på Plateau Effect se Cullbergbalettens mediabank (http://cullbergbaletten.se/pressbilder-plateau-effect).

Presskontakt: Gilda Romero PR- ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto Urban Jören
foto Urban Jören
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye