Riksteatern

Elisabet Carlson i svart Riksteaterkomedi

Dela
Frusna sopor och levande humrar är bara några av de tveksamheter som Adrienne väljer att servera sina middagsgäster. Varför? Hon har fått nog. Riksteaterns uppsättning av den hyllade nattsvarta och samtidskritiska komedin Middag bjuder på skratt, eftertanke och flera kända ansikten. Sverigepremiär 24 februari i Storuman.
foto-Urban-Jörén
foto-Urban-Jörén

I sin uppmärksammade pjäs låter dramatikern Moira Buffini skrattet fastna i halsen. Pjäsen som spelats för fulla hus i London, lovordades för sin skarpa humor och underliggande kritik mot västvärldens okritiska liv i överflöd och självupptagenhet. I Riksteaterns uppsättning av Middag spelas huvudrollen av folkkära skådespelaren Elisabet Carlsson, känd från bland annat Grabben i graven brevid.

Pjäsens regissör Lotta Östlin Stenshäll: - När jag läste Moira Buffinis pjäs Middag gick hela maskineriet igång, varje karaktär symboliserar en del av vårt samhälle. I pjäsen talas det mycket om en självhjälpsbok, som pjäsens huvudkaraktär Adrienne Ruin Janssens man har skrivit. Av den får vi lära oss att vi kan sluta känna skuld för vår elitism och de svältande massorna, men Adrienne har fått nog av att bara tänka på sig själv. Hon har tröttnat på att vara ett slöseri av tid och utrymme på den här planeten, hon bjuder in till en måltid bestående av urtidssoppa, levande humrar och frusna sopor, säger Lotta Östlin Stenshäll.

Om Middag : Lars är en framgångsrik författare inom den folkliga genren populärpsykologi och självhjälpsböcker. Alla älskar honom och det senaste boksläppet ska firas med ännu en perfekt middag för en väl utvald vänkrets. Hustrun Adrienne däremot ser sin närvaro på denna döende planet som ett slöseri av tid och utrymme. Hon har fått nog och nu tänker hon göra en oförglömlig sorti med middagsgästerna som publik. Pjäsen av Moira Buffini hade urpremiär på Wyndham's Theatre i London, då med titeln Dinner och blev hyllad av kritikerna. Riksteaterns uppsättning regisseras av Lotta Östlin Stenshäll. I rollen som Adrienne ser vi Elisabet Carlsson som blev guldbaggenominerad för huvudrollen i Grabben i graven bredvid (2002).

Medverkande: Elisabet Carlsson, Per Burell, Maria Selbing, Måns Clausen, Maren Sennels Jenssen, David Andersson och Stefan Handreck. Regi: Lotta Östlin Stenshäll

Turnéplan: Storuman, Östersund, Piteå, Nordmaling, Umeå, Örnsköldsvik, Ljusdal, Söråker, Edsbyn, Karlskoga, Ludvika, Hagfors, Falun, Kungsbacka, Varberg, Ulricehamn, Trollhättan, Skövde, Nödinge, Falköping, Skara, Kalmar, Alvesta, Osby, Sjöbo, Lomma, Förslöv, Eslöv, Kristianstad, Växjö, Vadstena, Hemse, Slite, Strängnäs, Nyköping och Hallunda.

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/middag).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/middag).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto-Urban-Jörén
foto-Urban-Jörén
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye