Riksteatern

Varmt drama om göra upp med sitt förflutna

Dela
Hur färgar vår barndomsstad och uppväxt den person vi sedan blir? Och går det att ställa det förflutna till svars för misslyckanden senare i livet? Med värme, humor och stor igenkänning har Anders Duus tagit sig an temat i hyllade Jag kommer härifrån, nu på Riksteaterturné med premiär 10 mars i Kiruna.
foto-Martin-Skoog
foto-Martin-Skoog

När livet krisar för Jenny hemma i Stockholm bestämmer hon sig för att återvända till sin barndomsstad, för att göra upp med sitt förflutna och se hemorten i vitögat. Men hon är inte beredd på vad som ska möta henne, det är nämligen inte bara Jenny som har förändrats med åren. Jag kommer härifrån är en kritikerrosad pjäs av Anders Duus, full av värme, humor och en stor portion igenkänning. Riksteaterturnén börjar i Kiruna den 10 mars, för att sedan fortsätta till 32 andra orter.

- Jag tror att platser där vi vistas länge, som vi kanske kallar hemma, formar oss, säger dramatikern Anders Duus. Men jag tror också kanske att vi formar minnet av dessa platser, så att det passar med vem vi vill vara, säger han.

Om Jag kommer härifrån: Jag kommer härifrån är en varm och humoristisk föreställning som handlar om att möta sin bakgrund. En pjäs om att söka sig själv och hitta något helt annat, något de allra flesta av oss kan känna igen oss i. Jag kommer härifrån är skriven av dramatikern Anders Duus för Folkteatern i Gävle där den hade urpremiär 8 februari 2014. Duus är en hyllad dramatiker vars dramatik är flitigt spelad både i Sverige och utomlands.

Pressröster om Jag kommer här ifrån:

"Jag faller pladask för den här föreställningen som träffar rakt i hjärtat." Hälsingetidningar

”... en rik berättelse om hur vi aldrig kan lämna platsen där vi formats." Arbetarbladet

"... en rolig, skrattframkallande och tänkvärd föreställning…" Gefle Dagblad

Medverkande: Mats Jäderlund, Peter Mörlin, Aja Rodas och Cecilia Wernesten Regi: Michael Cocke

Turnéplan: Kiruna, Gällivare, Överkalix, Seskarö, Kalix, Boden, Umeå, Storuman, Norsjö, Överklinten, Rundvik, Sollefteå, Siljansnäs, Himmeta, Hemse, Vendel, Norrtälje, Hallstavik, Tystberga, Kristinehamn, Fröseke, Simrishamn, Broby, Torsås, Långasjö, Timsfors, Falkenberg, Vessigebro, Lidköping, Otterbäcken, Varberg, Uddevalla och Skärmhamn.

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/jag-kommer-harifran).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/forestallningar/jagkommerharifran).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto-Martin-Skoog
foto-Martin-Skoog
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye