Riksteatern

Margot Wallström till Riksteaterns firande av Eldfesten

Dela
Förra året deltog över 40 000 personer runt om i landet när Riksteatern arrangerade Eldfesten, eller Chaharshanbeh Souri på persiska. Den 17 mars firas Eldfesten, en fest för solen, våren och ljusets återkomst. Utrikesminister Margot Wallström är på plats i Kungsträdgården i centrala Stockholm för att önska gott nytt år.

För sjätte året i rad bjuder Riksteatern tillsammans med ett 50-tal ideella aktörer på en fantastisk eldfest och i år blir festen större än någonsin. Detta gör Sverige till det land i världen där firandet av Eldfesten är störst, vilket inte undgått internationell press som kommer att direktsända firandet i Kungsträdgården för miljontals människor världen över. Och i år medverkar alltså även utrikesminister Margot Wallström i firandet.

- Det är fantastiskt att leva i ett land där det finns plats för många olika typer av firanden och högtider, säger Riksteaterns vd Magnus Aspegren. Eldfesten är ett firande av det nya året men också en manifestation för demokrati och mänskliga rättigheter. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att välkomna våren, säger han.

Den 17 mars från klockan 18 fylls Kungsträdgården i centrala Stockholm, Heden i Göteborg, Folkets park i Malmö, Önsta gryta i Västerås och Tonhallen i Sundsvall av världsartister, dans, mat och gemenskap under bar himmel. Artister i urval är: den iransk-amerikanska ståupp-världsstjärnan känd från humorgruppen Axis of Evil, Maz Jobrani. Irans internationellt mest aktade kompositör, Bijan Mortazavi. Sångerskan Safoura Safavi, som spelat med bland annat Laleh och melodifestivalaktuella Behrang Miri. Och många många fler… Mer information om firandet i de respektive städerna finns här (http://eldfesten.info/).

Om Eldfesten: Eldfesten eller Chaharshanbeh Souri som den heter på persiska, är en kulturell högtid som har nära anknytning till det iranska, afghanska, kurdiska och tadzjikiska nyåret. Högtiden är en festival med våren, solen, ljuset och det nya året i fokus och har firats i nästan 4000 år. Med Eldfesten och Norouz-firandet fortsätter Riksteatern arbetet för kultur, demokrati och mänskliga rättigheter. Eldfesten arrangeras i samproduktion med: Riksteatern, Farhang , Eldfestkommittén, Stockholms stad, Göteborgs Eldfestkommitté, Göteborgs stad , Iransk-Svenska föreningen i Malmö , Malmö stad , Moriska paviljongen , Riksteatern Västernorrland, Sundsvall stad, Västerås stad, Föreningen Shabhaye Iran, Föreningen Mihan i Västerås.

Läs mer om Eldfesten här (http://eldfesten.info/).

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/eldfesten-2015).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye