Riksteatern

Storslagen föreställning om manlighet, drömmar och fotboll

Dela
Vem är egentligen den moderna mannen? Med storslagen musik, dans och en hel del fotboll utforskar en operastjärna och fem internationella dansare frågor om passion, drömmar, normer och identitet. Föreställningen Roses for Anne Teresa/Football Stories åker i vår på Sverigeturné och är en fortsättning på Riksteaterns hyllade gästspel från Balkan. Riksteaterpremiär i Skövde 7 april.

Med kraftfull modern dans och pop-folkmusik från Balkan har den erkände bosniske regissören Haris Pašović, koreografen Edward Clug och kompositören Philip Tan skapat en internationellt hyllad dansföreställning om mansrollen och den nya tidens manlighet. Roses for Anne Teresa/Fotball stories utspelar sig i en bar i en liten stad på Balkan. Där omdefinieras den manliga identiteten. Vem är egentligen den moderna mannen? Vilka är hans passioner och problem? Vilka är hans drömmar, önskningar och möjligheter? Föreställningen är också en hyllning till koreografen Anne Teresa de Keersmaekers legendariska verk Rosas danst Rosas från 1983.

- Anne Teresa de Keersmaekers verk är ett av de mest djupgående artistiska verken kring kvinnor och kvinnlighet som jag har upplevt, berättar föreställningens regissör Haris Pašović. Vi ville göra en lika djupgående undersökning av män och manlighet idag, och har därför också dedikerat vårt verk till Anne Teresa, säger han.

Om Roses for Anne Teresa/Football Stories: Föreställningen är ett varmt porträtt av en fri och passionerad man utanför de stereotypa förväntningarna. Den tilldelades “Special Award for Best Choreography” på International Theatre Festival MES Sarajevo 2011. Titeln avslöjar att det finns inslag av fotbollsinspirerad koreografi, där fotbollens lekfulla, intelligenta och teambildande sidor lyfts fram. Den internationella ensemblen leds av operasångerskan Aida Čorbadžić. Sångerna textas på engelska.

Medverkande: Aida Čorbadžić, Ulisse Romano, Ibrahim Ouattara, Thomas Steyaert, Aydar Valeev och Sing Yew Koh Regi: Haris Pašović Koreografi: Edward Clug Turnéplan: Skövde, Göteborg, Stockholm och Kalmar

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/roses-for-anne-teresa).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/forestallningar/roses-for-anne-teresa-football-stories).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye